Teraz jest piątek, 19 września 2025, 14:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: pałac rodziny Dąmbskich herbu Godziemba, okolice Rzeszowa
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2014, 16:18 
Szeregowy
Szeregowy

Witam :)

Jestem początkującym, siedemnastoletnim poszukiwaczem. Kilka miesięcy temu zakupiłem sobie wykrywacz metalu, bezmyślnie, bo nawet nie poczytałem o nim żadnych opinii, ale tak sie zainteresowałem poszukiwaniami, że chciałem go nabyć jak najszybciej i niestety okazał się słaby. Teraz coś tam pogrzebałem po forach, poczytałem opinie i postanowiłem sobie kupić ACE 150. Zanim jednak ten wykrywacz będzie w moim posiadaniu to minie chwile czasu(myśle że do miesiąca) .

Około 5 km od Rzeszowa w strone Warszawy, we wsi Rudna Wielka znajduje się pałac Rodziny Dombskich Herbu Godziemba. Tak się składa że zamieszkuje tą niewielką wioske, a do pałacu mam zaledwie kilometr. W niedziele wybraliśmy się z kolegą coś tam pogrzebać w ziemi, ale niestety jedyne fajne znalezisko to jest aluminiowa łyżeczka z 1973 roku z czasów PRL. Biorąc pod uwage to, że jestem dopiero początkujący z że sie tak wyraże "lipnym" sprzętem ( LCD 1019 ), postanowiłem zaprosić bardziej doświadczoneych w tych sprawach poszukiwaczów do Rudnej :). Babcia mi opowiadała, że około 20 lat temu, moja ciocia będąc małą dziewczynką, bawiła się na podwórzu własnie tego pałacu i w kałuży znalazła srebrną łyżeczke z Ich herbem, także stwierdziłem że w ziemi mogą być nawet cenniejsze znaleziska, choć jakby sie trafiła nawet taka łyżeczka to by było się z czego cieszyć :) A nawet jak na nic nie natrafimy(w co wątpie), to wyprawa nie będzie zmarnowana, ponieważ można wejść do środka pałacu, pozwiedzać, zejść do starych piwnic, obejrzeć starą stajnie. W pobliżu pałacu znajduje się również grób nienznaje nam osoby(najprawdopodobniej żołnierza). Pałac znajduje się w parku, między dużymi, starymi, pięknymi drzewami. Jedno z drzew oznaczone jest " pomnikiem narodowym ".

ten wypad jest to również dobra okazja, żeby poznać ekipe PODKARPACIE, oczywiście jeśli by się znalazło troche chętnych, co myśle że nie będzie problemem bo obiekt znajduje się w Naszym wspólnym województwie .

OGROMNY TEREN DO PRZECZESANIA PANOWIE, TRZEBA KORZYSTAĆ Z OKAZJII ! : )))

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: pałac rodziny Dąmbskich herbu Godziemba, okolice Rzeszow
PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2014, 00:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nie polecam kopać w tym miejscu, obiekt ciekawy ale wpisany do rejestru zabytków.
Zespół dworski i folwarczny, 2 poł. XIX, nr rej.: 1230 z 10.10.1991:
-dwór
-dom zarządcy
-chlewnia
-obora
-spichlerz
-park z aleja dojazdową

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]