Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: sztolnie pirytu i uranu w szklarskiej porębie
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2005, 21:32 
Generał Broni
Generał Broni

Sztolnie pirytu i uranu w szklarskiej porębie przy zakręcie śmierci, czy ktoś ma na nie namiary?
Chodzi mi tu o plany, opisy itd????
odpiszce tu lub na e-mail grot0@poczta.onet.pl
wielkie dzięki
mar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2005, 22:15 
Moderator
Moderator

gdzie jest kopalnia pirytu wiem ale o uranie nic nie wiem... jesli chodzi o te kopalnie to po co Ci plany te sztolnie nie sa zbyt wielkie zchodzisz z zakretu smierci (po jego przejechaniu) skrecasz w prawo i dalej w dol szlakiem az miniesz slupek geodezyjny gdzies tam za nim jest sciezka w prawo ktora dochodzisz do kopalni sa tam 2 dosc spore dziury jedna sbadalem do konca nic szczegolnego a zeby dosc na przodek drogiej nie starczylo mi swiatla slonecznego a gdzie masz sztolnie uranu to ja błąd ortograficzny!!! :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: sztolnie piryti i uranu szklarska poreba
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 10:31 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki za odpowiedź!
Czytałem kiedyś że też są tam sztolnie uranu dlatego pytałem?!
mar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 11:32 
"Spammerus maximus"

Uran - Miedzianka i okolice Janowic Wielkich. Warto tam poszukać, szczególnie ciekawa jest Miedzianka bo po zakończeniu wydobywania Uranu w latach 70 wysiedlono wiekszość mieszkańców na Zabobrze w Jeleniej Górze. 50 tysięczne miasto stało sie wsią.
Pozdrawiam
Michał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 22:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W najbliższych okolicach Zakrętu Śmierci nie istniały nigdy kopalnie uranu. Najbliższe wyrobiska poszukiwawcze tego minerału znajdują się około 1 km na wschód a i tam z tego co wiem było go tak niewiele że wydobycie było nieopłacalne.
Kopalnia pitytu "Friedrich Wilhelm" jest obecnie dostępna w 10-ciu procentach. Niestety większa jej część jest niedrożna. Kilkadzieiąt mertów dalej znajdują się wyrobiska innych kopalń w których podczas wydobywania pirytów stwierdzono sporą mineralizację kobaltu. W 1767 istniała tam kopalnia "Hilfe Gottes" , której wyrobiska są w niezłym stanie i wymagają jedynie wykonania płytkiej wkopki do obwalonego chodnika. Niedaleko betonowego domku , który mijasz po drodze do kopalni pirytu znajduje się wyrobisko "Juliane" , którego powstanie zainicjowane było jeszcze przez Schaffgotschów w 1775 roku. Poziomych wejśc do tego obiektu nigdy nie znalazłem ale jest drożny szybik wentylacyjny. Wejśc tam się jednak nie odważyłem .....

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 14 kwietnia 2005, 23:39 przez adam242, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KOpalnia Pirytu - Friedrich Wilhelm
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 22:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kopalnia Pirytu - Friedrich Wilhelm

gdybyś potrzebował więcej konkretnych informacji to proszę o konatkt:

adam242@eksploracja.org.pl

GG - 3270735

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 23:44 
Moderator
Moderator

Adam w geofizyke sie bawisz ?:) powiem szczerze ze teraz mnie tematem zainteresowales znalem tylko te 2 dziury co na zdjeciach pokazalaes mozna by tam sie wybac wieksza grupa i sprbowac sie gdzies przebic... tylko czy beda chetni ja "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! bede w szklarskiej lub w okolicy w tym roku co roku tam jezdze piekny teren :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 09:53 
Podporucznik
Podporucznik

Duga jest niedaleko nieczynnej huty szkła "Julia". A co do uranu to zdecydowanie proponuję opuszczone sztolnie w Kowarach. W jednym kompleksie jest muzeum,ale w drugim (tam,gdzie były do 1989 r. inhalatoria) można pobuszować...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 13:02 
Moderator
Moderator

i sie naswietlic przy okazji :D gdzie kolo huty julia ?? tam sa granity same... te sztolnie kolo zakretu smierci sa w hornfelsach wyryte

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 16:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kenny - nie bawię się w geofizykę. Jestem tylko zbłąkanym "turystą".

Ponury - Dawne inhalatorium radonowe niestety od połowy zeszłego roku nie jest już dostępne. Złomiarze wyszabrowali obudowę chodników i strategiczne punktyu się obwaliły. Nieprędko ktoś to przekopie bo zawały wyglądają groźnie. Taki jest los czeka większość nieczynnych wyrobisk górniczych :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 20:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Inhalatorium w Kowarach jest dostepne , byliśmy tam na jesieni w ubiegłym roku. Nie da jednak juz się przejść górnym chodnikiem do wylotu z powodu wyrabowania obudowy. W dolnym chodniku ze względu na lokalne małe obwały ( głównie pochodzące z kamienia który słuzył do wykładnki obudowy) chodnik jest minimalnie zalany wodą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Inhalatoruim
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 21:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Temat inhalatorium jesw właściwie w innym wątku ale skoro już napisałeś Jasiek to chciałem dodać , że chodziło mi głównie o ten 400 metrowy chodnik odbijający w lewo od górnego wejścia. NIE JEST JUŻ DOSTĘPNY ! To było jedyne miejsca , gdzie wisiały tabliczki z numerami chodników !!! Dotychczas wchodziło się tam przez taką charakterystyczną tamę ułożoną z drewnianych belek i uszczelnioną gliną i błotem.

sporo uSv tam było ..... Tło przekroczone prawie 25 razy !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 00:05 
Podporucznik
Podporucznik

Kenny napisał(a):
i sie naswietlic przy okazji :D gdzie kolo huty julia ?? tam sa granity same... te sztolnie kolo zakretu smierci sa w hornfelsach wyryte

A jest jaskinia jest. Jakbys stanął na przystanku PKS w strone Jakuszyc gębą w kierunku huty to jaskinie masz dokładnie za sobą... u podnóża tej góry za przystankiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 00:11 
Podporucznik
Podporucznik

adam242 napisał(a):
Kenny - nie bawię się w geofizykę. Jestem tylko zbłąkanym "turystą".

Ponury - Dawne inhalatorium radonowe niestety od połowy zeszłego roku nie jest już dostępne. Złomiarze wyszabrowali obudowę chodników i strategiczne punktyu się obwaliły. Nieprędko ktoś to przekopie bo zawały wyglądają groźnie. Taki jest los czeka większość nieczynnych wyrobisk górniczych :wq

Tak przy okazji. Macie jakieś materiały o tym ihalatorium? Jakieś stare zdjęcia,adresy stron www? Wiem tylko tyle że należało do sanatorium w Cieplicach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 14:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Propo sztolni w okolicach Szklarskiej poreby chcialbym zakomunikowac ze sztolnie w Piechowicach sa juz niczynne :(

P.S. Mozna gdzies dostac mape z rozmieszczeniem???

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]