Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Przyszli rabować wykopaliska. Zatrzymali ich studenci"
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 14:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zdzichu Ty już wiesz?

A gdzie zasada domniemania niewinności?

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 15:44 
Specjalista
Specjalista

Taktyk napisał(a):
Zdzichu Ty już wiesz?

A gdzie zasada domniemania niewinności?

T.

Wszyscy bazujemy na tym samym tekście.Tak się jednak dziwnie składa,że w większości postów mowa jest o studentach,na których wylewa się pomyje,a o tych trzech jakoś cicho.Jak ci wredni studenci śmieli pogonić tych trzech gości?Przecież,to byli zbłąkani turyści,miłośnicy przyrody,którzy znależli się tam oczywiście przypadkiem :lol: Myślę sobie,że gdyby ich złapali parę godzin póżniej z fantami w kieszeniach,to bym na forum poczytał,że nie ukradli,a przypadkiem znależli i byli w drodze do najbliższego muzeum :D
Nie rozumiesz,ze przez takich ludzi wszyscy poszukiwacze mają kłopoty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 16:54 
Moderator
Moderator

Niewiele w sumie wiemy, Zdzicho. Goście zostali osaczeni "kilkaset metrów od stanowiska". Nie "na stanowisku". To raz.
Dwa: kilka osób już tutaj zauważyło, że niekoniecznie musieli być to wielbiciele starożytności. Od lat ludzie szukają w tych okolicach "Września", czyli tematów nad którymi żaden archeolog się nie pochyli.
Nie powinniśmy moim zdaniem wyrażać opinii o "osaczonych" wyłącznie na podstawie tego, bezdyskusyjnie tendencyjnego artykułu.
Dziwi mnie, że nie odezwał się do tej pory nikt, kto zna "osaczonych". Bo nie wierzę, że nikogo takiego na Forum nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 17:18 
Weteran
Weteran

no to cytacik za Tygodnikiem Zamoyskim, opowiada dr Niezabitowska - Wiśniewska. Dwa ostatnie zdania rozczuliły mnie do łez. ;)
– Z remizy, w której stacjonujemy, na pola wyszliśmy około 6.30. Było nas dwadzieścioro. W pewnym momencie chłopcy idący przodem zaczęli krzyczeć, że po polu, na którym mamy stanowisko archeologiczne, chodzi trzech mężczyzn z wykrywaczami metalu. Od razu było widać, że to profesjonaliści. Saperki pooklejali taśmą, żeby ręce się przy kopaniu nie ślizgały

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 17:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ide zaraz lopate I sandscoopa tasma okleic. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 17:54 
Podporucznik
Podporucznik

Kurcze idę szpadel z tego plastikowego czegoś odłubać bo powiedzą że z premedytacją na pole wlazłem i jestem profesjonalnym złodziejem artefaktów a jak goły trzonek będę miał to zawsze mogę się tłumaczyć że nie wiem o co chodzi :lol: :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 18:29 
Specjalista
Specjalista

Pomijając "kwiecistość" dziennikarską/bo o większości ludzi parających się obecnie tym zajęciem mamy chyba w większości podobnie negatywne zdanie/to jednak:"po polu, na którym mamy stanowisko archeologiczne, chodzi trzech mężczyzn z wykrywaczami metalu."
Jakoś trudno mi wyobrazić sobie amatora militarki,który znalazł się przypadkiem blisko czynnego stanowiska archeo i trafiwszy na artefakt z brązu odrzuca go ze wzgardą,bo cenniejszy jest niemiecki guzik :D
Jako,że stawiane są w wątku różne tezy dotyczące pobytu poszukiwaczy w miejscu i czasie,to postawię i swoją.Myślę,że goście doskonale wiedzieli gdzie i po co przyjechali.Zawiodło rozpoznanie.Nie spodziewali się,że na miejscu są studenci,no i się na archeo nadziali.I nie ma co wymyślać teraz jakichś "pomroczności jasnych".A morał z tej bajki jest taki,że nie należy się pętać w okolicy archeo i już.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 18:46 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Jacek napisał(a):
Argo napisał(a):
frank napisał(a):
Cytuj:
Niestety nie odnaleziono przedmiotów metalowych, co może niestety świadczyć o tym, że stanowisko prawdopodobnie było penetrowane przez poszukiwaczy.

http://zywiecinfo.pl/final-badan-archeologicznych-na-gorze-grojec/

Dr Wojciech takie rzeczy do prasy wygaduje ???? oj nieładnie ....bedzie reprymenda przy nastepnym browarze :lol:

Widocznie ma słabe pojęcie o swojej pracy :)
Przyczyn niewystępowania przedmiotów metalowych może być wiele.
Mogło ich tam po prostu nie być lub prace archeologiczne były prowadzone w niewłaściwy sposób.
Mogli też, że używać wykrywaczy metalu zgodnie z zaleceniem profesorów Urbańczyka i Kobylińskiego :666
Obciążanie poszukiwaczy winą za brak efektów zalatuje bałaganem w głowie :)

Wojtek ????? słabe pojecie o swojej pracy ??? o użyciu wykrywacza ???? :lol: oj bardzo watpie ;), szczerze watpie tez ze on takich głupot nagadal dziennikarzynie ..... inna sprawa ze jakos nikt sie nie zająknął w podlinkowanym artykule nad takim szczególem, ze Grojec jest regularnie i kompleksowo przekopywany przez archeo od czasow grubo przedwykrywkowych.

Argo-wątek z poszukiwaczami czeszącymi stanowisko wziął się z faktu napotkania w wykopie 2 wybitnie tępych młodocianych detektorystów,którzy niezbyt mieli ochotę opuścić miejsce w konfrontacji z nadchodzącą ekipą badawczą - cyt.:,,myśmy tu piersi byli :),tak tu g..wno jest...to se kopcie''

Swoja drogą pozostałości metalowych tam faktycznie nie było,jak też innych niezbyt wiele wyszło-efektem siania przez sita było kilka fragmentów ceramiki i paciorek :h .Za to ekipa wypoczęta i opalona zeszła po miesiącu :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 19:53 
Moderator
Moderator

...ale w jednym mieli racje ...tam naprawde g....wno jest :lol:

Cytuj:
Za to ekipa wypoczęta i opalona zeszła po miesiącu :h

..i o to chodzi Panie Kolego ..... o to wlasnie chodzi :666

zdzicho napisał(a):
Jakoś trudno mi wyobrazić sobie amatora militarki,który znalazł się przypadkiem blisko czynnego stanowiska archeo i trafiwszy na artefakt z brązu odrzuca go ze wzgardą,bo cenniejszy jest niemiecki guzik :D

Właśnie jednego poznałeś :666 ..... pamietam do tej pory minę rozanielonego znaleziskiem kumpla po moim stwierdzeniu, zeby "se te fibule wsadził", bo przyjechaliśmy tu na I wojnę :lol: ... a fibula wylazła w okopie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 20:21 
Specjalista
Specjalista

Renald napisał(a):
Abaqus napisał(a):
Reanald, z całym szacunkiem, ale szczerze to mi coraz częściej też takie myśli chodzą po głowie, żeby to jakoś kontrolować.
A nie uważasz, że już stanowczo wystarczy tej kontroli w naszym życiu? I naprawdę wierzysz, że urzędnicza regulacja naszego hobby zapobiegnie dewastacji grobów i stanowisk archeo? Przecież ten, który ma zamiar z wykopków czerpać konkretny zysk i okrada chronione miejsca, będzie to robił tak czy inaczej. Jemu żadne egzaminy i papiery potrzebne nie są, bo z definicji działa nielegalnie. Więc egzaminy, sprawdziany i pozwolenia będą kagańcem wyłącznie dla nas.
Czarne owce powinno eliminować samo środowisko. Jeśli trzeba, również przy pomocy prawa. I niech mi nikt nie zarzuca, że zachęcam do donosicielstwa, bo takie podejście czyni złodziei podczepionych pod nasze środowisko bezkarnymi, a na nas zrzuca konsekwencje ich poczynań.

Popieram. Dyskusja już od dłuższej chwili nie dotyczy samego zajścia, ale problemu jaki mamy od bardzo dawna w naszym środowisku. Nie można wszystkiego zwalać na dostępność sprzętu, internet i interpretację prawa. Sami sobie robimy krzywdę. O pozostawionych "okopach ", wejściu na czyjś teren, nawet bez próby uzyskania zgody, już nawet nie zaczynam, temat wiele razy tutaj poruszany. Poczytajcie niektóre teksty - " wyrwałem to z ziemi przed chwilą" , "ale natargałeś dzisiaj ". To są detale, które być może tylko mnie rażą, ale dają pojęcie w jakim kierunku to wszystko zaczyna iść. I powstają o takiej a nie innej treści artykuły.
A przyjaciół wśród piszących takie arykuły chyba nie mamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 20:46 
Główny Administrator
Główny Administrator

Proponuję poczekać na finał sprawy, czyli ewentualny wyrok sądowy.
Temat zamykam bo uważam, że się wyczerpał.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]