Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 10:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pierwsza nieprzyjemność ze smutnym panem na polu
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 22:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dziękuję Wam za rady i wskazówki. Najpierw postaram się jakoś ustalić kto jest właścicielem tej ziemi i poprosić o pozwolenie. W ostateczności jesli mi się nie uda znaleźć właściciela wybiorę się tam bardzo wcześnie rano albo w nocy.

Czy możecie coś napisać na temat tego wątku dotyczącego mniemanego właściciela jakim niby jest Agencja Gospodarki Rolnej. Pisałem o tym w pierwszym poście tego tematu. Czy fakt, że Agencja może być właścicielem coś znacznie zmienia jeśli chodzi o poszukiwania na tym terenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...właściciel, właścicielem, ale w takich momentach ważniejszy jest dzierżawca on dzierżawi pole od agencji, uprawia i decyduje, czy możesz poszukiwać na tym polu. Agencje większość swoich ziem wydzierżawiają rolnikom.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 22:41 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 22:40 
Specjalista
Specjalista

Niczego to nie zmienia. Jeżeli jest właścicielem to musisz mieć od nich zezwolenie. Prawdopodobnie tam jest dzierżawca - w dobie dopłat , nie wierzę by było inaczej. Adres agencji, właściwy dla tego rejonu zajdziesz w sieci. Czy Ci pozwolą tam chodzić lub podadzą dane dzierżawcy - to już inna sprawa. Ja bym popytał w okolicy po sąsiadach - ludzie miejscowi wiedzą wszystko. Ja bym tam w nocy nie łaził - ( wiem, wiem czasami inaczej się nie da ) - mnie nie widać, ale i ja nie widzę. A znam przypadki kłusowania na dziki po nocach .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 00:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zacznijmy od podstawy: "Agencja Gospodarki Rolnej" , taki twór już dziś nie istnieje jej odpowiednik to ANR (Agencja Nieruchomości Rolnych) więc chyba faktycznie trafiłeś na konkurencje :lol:, inaczej użytkownik ziemi orientowałby się komu płaci daninę :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 06:42 
Generał Broni
Generał Broni

fiszer5 napisał(a):
Mogło też tak być że wszedłeś na czyjąś miejscówkę i komuś się to nie spodobało. Po prostu innymi słowy ktoś ci wyciął chamski numer.
Też mi się tak wydaje, coś za bardzo wyedukowany ten koleś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 09:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

iwexlan napisał(a):
Zacznijmy od podstawy: "Agencja Gospodarki Rolnej" , taki twór już dziś nie istnieje jej odpowiednik to ANR (Agencja Nieruchomości Rolnych) więc chyba faktycznie trafiłeś na konkurencje :lol:, inaczej użytkownik ziemi orientowałby się komu płaci daninę :1

Dokładnie! Nie znalazłem AGR tylko ANR. Spróbuję coś u nich wskórać odnośnie informacji o właścicielu.

Patrzyłem na geoportalu za informacjami o tej działce. Znalazłem tylko numer xy/z (w środku obramowania działki na mapie wyświetlony) oraz identyfikator znacznie dłuższy numer (klikając na "i" tej działki) w którym zawiera się ten numer xy/z. Ten identyfikator to numer ewidencyjny działki? Czy może jakoś inaczej się go znajduje. Czytałem, że na geoportalu to jest ale nie jestem pewny czy to to znalazłem, nie jest wprost opisane jako numer ewidencyjny.

laszki370 napisał(a):
Ja bym tam w nocy nie łaził - ( wiem, wiem czasami inaczej się nie da ) - mnie nie widać, ale i ja nie widzę. A znam przypadki kłusowania na dziki po nocach .

Znaczy się, że mogą mnie przypadkiem zastrzelić kłusownicy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 09:39 
Generał Broni
Generał Broni

Zawsze istnieje taka możliwość jeśli będziesz poruszał się w lesie lub na jego skraju. Kłusownicy raczej nie poruszają się w terenach blisko drogi. Zagrożenie zależy więc od miejsca. Nie tylko kłusownicy. Na myśliwych też trzeba uważać, choć, teoretycznie, powinni być "bezpieczniejsi" bo nie mogą strzelać do "nie rozpoznanego celu". Jeśli to pole z dala od lasu to nie powinno być takiego zagrożenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 10:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A możesz opisać jak ten smutny Pan wygląda , karnacja , wiek broda wąsy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 10:32 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ostatnie cyfry identyfikatora są numerem działki na geoportalu...ale są one wyświetlane bezpośrednio gdy masz włączony kataster nieruchomości...w celu ustalenia właściciela zapisz sobie numer działki i najlepiej udaj się do starostwa właściwego dla tej nieruchomości....wejdź do ewidencji gruntów i budynków i
powiedz że chciałbyś się zapytać kto jest właścicielem działki o numerze takim i takim...wymyśl historie że chciałbys kupić tą nieruchomość albo coś ....i że chcesz uzyskać info kto jest właścicielem....będziesz miał pewność 100% kto jest właścicielem....no chyba że pani zza biórka okaże się bezduszna i powie że ochrona informacji niejawnych bla bla bla :D wtedy albo nocka jak koledzy wyżej radzą albo popytać okolicznych mieszkańców....pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 12:08 
Generał Broni
Generał Broni

...jeżeli będziesz rozmawiał z agencją, to zapytaj o stanowiska archeologiczne na ich własnościach. Będziesz wiedział, jakie miejsca masz omijać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 12:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

spicpl napisał(a):
A możesz opisać jak ten smutny Pan wygląda , karnacja , wiek broda wąsy ?

Facet dość niski, jakieś 170-175cm wzrostu, krótko ścięty, ciemne włosy, bródka (chyba), trochę tęższy (widoczny brzuszek), jeździ czarną Suzuki Vitarą. Wiek około 40 lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 12:51 
Generał Broni
Generał Broni

...spróbuj, jak najlepiej potrafisz, narysować portret pamięciowy delikwenta. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 13:47 
Złosliwy Nieludzki Doktor

kosmitek napisał(a):
Facet dość niski, jakieś 170-175cm wzrostu, krótko ścięty, ciemne włosy, bródka (chyba), trochę tęższy (widoczny brzuszek), jeździ czarną Suzuki Vitarą. Wiek około 40 lat.

Hmmm nie jestem niski tylko średniego wzrostu przy 174 cm ale reszta się zgadza, no kolego ja bym Cie nie wygonił, ale wlazłeś na zasiane i na żadne nocki się nie wybieraj bo będzie źle :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 14:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

I wszystko jasne ;) teraz kolega powinien za karę że chodzi po obsianym pomóc przy żniwach :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 14:08 
Złosliwy Nieludzki Doktor

spicpl napisał(a):
I wszystko jasne ;) teraz kolega powinien za karę że chodzi po obsianym pomóc przy żniwach :666

Tak jest pozwolę Ci kopać ale żniwa zaczynamy jak dobrze pójdzie w 3 dekadzie lipca, liczę na to, że intensywnie włączysz się w prace polowe a nagroda Cie nie ominie!!!
:D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]