Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 01:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Znalezione w ziemi
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 13:53 
Szeregowy
Szeregowy

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji za którą z góry dziękuję.
Takie dziwne kamienie czy też skamieniałości znalazłem w ziemi.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Znalezione w ziemi
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

Krzemienie - mezolit, do porównania http://www.blog.antiquesnavigator.com/e ... 161729.jpg , http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/Worthing2.jpg . Z kościami będzie "nieco" trudniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 22:00 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Z pewnością trafiłeś na osadę mezolityczną /kości zwierząt, narzędzia krzemienne/ zbadaj teren dokładnie a niejedno jeszcze wyjdzie. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 23:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

neolit2000 napisał(a):
Z pewnością trafiłeś na osadę mezolityczną /kości zwierząt, narzędzia krzemienne/ zbadaj teren dokładnie a niejedno jeszcze wyjdzie. Pozdrawiam.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zainteresowanie tym miejscem odpowiednich osób. Przedmioty te nie stanowią realnej wartości materialnej, a oderwane od miejsca znalezienia tracą wartość naukową. Jeśli na polu jest więcej podobnych krzemieni i innych śladów obecności człowieka(kości, śladów palenisk), warto zgłosić osobom, które podnosząc te rzeczy dopełnią niezbędnych z naukowego punktu widzenia formalności. Może okazać się to miejsce ważne z perspektywy poznawczej, szczególnie dla dziejów regionu. Pozbierane z pola dla własnej przyjemności, znikną za jakiś czas nawet z własnej świadomości. Nie zyska nikt, stracimy wszyscy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2014, 09:16 
Chorąży
Chorąży

Pierwsza kośc wygląda ciekawie. Można prosić o inne fotki ? Najlepiej rzuty z góry, z boku, od strony wypukłości. Druga wygląda na kośc palucha, ale od kogo to nie powiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 07:36 
Szeregowy
Szeregowy

botanik napisał(a):
Pierwsza kośc wygląda ciekawie. Można prosić o inne fotki ? Najlepiej rzuty z góry, z boku, od strony wypukłości. Druga wygląda na kośc palucha, ale od kogo to nie powiem.

Załączam inne fotki:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 07:47 
Szeregowy
Szeregowy

W okolicy gdzie mieszkam znajduje się czasami też takie jantary, ten środkowy jeszcze raz taki duży, został przecięty na połowę w celu sprawdzenia co to jest.

\Wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytania serdecznie dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 09:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Piękne okazy , byłem kilka krotnie nad morzem ale największego bursztynka jakiego udało mi się znaleźć miał wielkość ziarnka grochu . Jestem pod wrażeniem :1 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 09:44 
Szeregowy
Szeregowy

amarek napisał(a):
Piękne okazy , byłem kilka krotnie nad morzem ale największego bursztynka jakiego udało mi się znaleźć miał wielkość ziarnka grochu . Jestem pod wrażeniem :1 .

Te jantary są znalezione obok domu, w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 10:55 
Kapitan
Kapitan

VonMag napisał(a):
neolit2000 napisał(a):

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zainteresowanie tym miejscem odpowiednich osób. Przedmioty te nie stanowią realnej wartości materialnej, a oderwane od miejsca znalezienia tracą wartość naukową. Jeśli na polu jest więcej podobnych krzemieni i innych śladów obecności człowieka(kości, śladów palenisk), warto zgłosić osobom, które podnosząc te rzeczy dopełnią niezbędnych z naukowego punktu widzenia formalności. Może okazać się to miejsce ważne z perspektywy poznawczej, szczególnie dla dziejów regionu. Pozbierane z pola dla własnej przyjemności, znikną za jakiś czas nawet z własnej świadomości. Nie zyska nikt, stracimy wszyscy :)

:za :za :za :za :za :1 :1 :1 :1 :1
Dokładnie jak pisze Kolega. Może za jakiś czas dzieciaki będą się o tym miejscu uczyć w szkole.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 12:06 
Szeregowy
Szeregowy

Abaqus napisał(a):
VonMag napisał(a):
neolit2000 napisał(a):

:za :za :za :za :za :1 :1 :1 :1 :1
Dokładnie jak pisze Kolega. Może za jakiś czas dzieciaki będą się o tym miejscu uczyć w szkole.

Próbowałem zainteresować parę osób tymi znaleziskami, ale chyba wisi im to, nikt nawet nie zapytał gdzie znalezione, tylko jantary budziły ciekawość. a teraz leży to wszystko w domowej kolekcji, i będzie przekazywane na następne pokolenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 15:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie napisałeś nic o okolicznościach znalezienia. To ważna informacja, znalezione podczas prowadzenia prac ziemnych, spaceru po polu, w innych okolicznościach? Są to przedmioty z jednego miejsca, znalezione w jednej okolicy, czy efekt długoletnich spacerów, i zbieranina bez wzajemnych powiązań?
Na jakieś godne zainteresowanie mógłbyś liczyć w sytuacji gdy przedmioty pochodziłyby z jednego miejsca, które dawałoby jakieś perspektywy naukowe - występowałyby(w tym miejscu) inne przedmioty dające szanse na istnienie nawarstwień kulturowych. Luźne, dość popularne i pojedyncze znaleziska o wątpliwej proweniencji stanowią znikomą wartości naukową. Dlatego ewentualnie zgłoszenie, które uruchamia konieczne procedury, z urzędniczej perspektywy jest... męczące. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 18:13 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Obecnie , tego typu znaleziska nie budzą raczej zainteresowania. Natknąłem się kiedyś na osadę neolityczną, sporo zminiaturyzowanych narzędzi krzemiennych, ciekawe fragmenty ceramiki itp. W muzeum pan powiedział, że to go nie interesuje, tego jest pełno. Co mogłem, to pozbierałem a stanowisko jest systematycznie rozjeżdżane kładami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 19:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

No i właśnie nasi panowie z archeo musieli by się nakopać a i w mediach by ich nie pokazali ale garniec złota czy innych kosztowności to by nie odpuścili

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 kwietnia 2014, 21:56 
Chorąży
Chorąży

Fajnie, że dałeś nowe fotki, ale poległem :D. Nie jestem weterynarzem, ale trochę kości widziałem i nawet już nie jestem pewien, czy ta druga kość jest od palucha. Może być nawet kręgiem ogonowym- przydałaby się fota z drugiej strony. Najlepiej jakby zerknął w ten wątek Nieludzki doktor :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]