Teraz jest niedziela, 28 września 2025, 17:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: szkoła parafialna w Gliwicach
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 20:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lokalizacja: Ruda Śląska (Bikowine,Kochlowitz), Żory, Southampton
Poszukuje informacji na temat szkoły parafialnej w Gliwicach, podobno takowa istniała w XIII w. przy jednym z kosciołów, i pozostały jakieś pamiątki...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:33 
Moderator
Moderator

Radzio szkolke zmieniasz?

A powaznie to chyba tylko przy jednym kosciele mogla byc/tak mnie sie wydaje/-musialbys poszukac stare posty/bardzo/ kiedys z Grzebiuszka dyskutowalismy o Templariuszach w Gliwicach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:34 
Weteran
Weteran

Witam

W tym czasie to był chyba w Gliwicach tylko jeden kościół - nie było to duże miasto. Kościół Wszystkich Świętych był wzmiankowany już w końcu XIII w.

Szkółka powstała pp na pocz XIVw i była na dość wysokim poziomie i dzięki temu wiele znaczących wówczas osób pochodziło z Gliwic. Jak piszą wiek XIV to najmniej znany okres z dziejów miasta - więc ciężko chyba będzie coś znaleźć.

Z ciekawostek znalazłem fakt objęcia min Gliwic, ekskomuniką na początku XIV w za niepłacenie podatków do papiestwa czyli świętopierza.

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lokalizacja: Ruda Śląska (Bikowine,Kochlowitz), Żory, Southampton
jms-bytom napisał(a):
Radzio szkolke zmieniasz?

A powaznie to chyba tylko przy jednym kosciele mogla byc/tak mnie sie wydaje/-musialbys poszukac stare posty/bardzo/ kiedys z Grzebiuszka dyskutowalismy o Templariuszach w Gliwicach

nie no juz BHP skończyłem teraz ucze sie na nauczyciela(pedagogika specjalna z informatyką) a ta szkólka to zadanie na historie wychowania ... :L)

dzieki za info kwatermaster i 111 ;)

Ja znalazłem cosik only takiego : Stary kościół Św. Bartłomieja z XV w. w Szobiszowicach (ul. Toszecka), według legendy założony
w 1232 r. przez templariuszy. Kościółek z XIII wieku
Gotycki kościółek p.w. św. Bartłomieja u zbiegu ulic Toszeckiej i Floriańskiej jest jednym z najstarszych zabytków architektury sakralnej w Gliwicach.

Został zbudowany prawdopodobnie w 1232 roku przez zakon rycerzy Templariuszy przybyłych na Śląsk z Moraw. W tamtych czasach pełnił rolę kościółka parafii Szobiszowi­ce, obejmującej wsie: Ligota, Żerniki i Szałsza. Jego lokali­zacja na skarpie, a także charakterystyczny kształt (wieża z blankami maskującymi czterospadowy dach) pozwalają przypuszczać, że miał znaczenie obronne, będąc zarazem dobrym punktem obserwacyjnym. W XV i XVI wieku kościół poszerzono i rozbudowano. Przybyło m.in. prostokątne prezbiterium, pojawiła się również zakrystia. Pracowicie usunięto skutki zniszczeń wojennych, dokonanych przez duńskie wojska Manswelda w 1626 r.

Jako kościół parafialny pełnił swą funkcję do 1911 r., kiedy to wybudowano nowy neogotycki kościół przy ul. Ber­nardyńskiej. Nadano mu także imię św. Bartłomieja. We wnętrzach, w prezbiterium, na sklepieniu, na ścianach bocznych oraz na ścianie tęczowej zachowały się do dziś fragmentarycznie freski, przedstawiające drzewo genealo­giczne świętej Rodziny. Freski datuje się na wczesny barok. Obiekt o niemal 800-letniej historii jest niezwykle cennym i unikatowym zabytkiem w mieście.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]