Teraz jest piątek, 12 września 2025, 15:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA KLESZCZE!!! Borelioza, zapalenie opon, szczepienia
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 12:33 
Generał Broni
Generał Broni

Cpt. Nemo napisał(a):
Ryjec napisał(a):
Czy można tym posypać/ pokropić kocurka też?

Pewnie bez problemow, jak tylko go oduczysz wylizywania sobie siersci, bo inaczej kotek wykituje tak jak kleszcze
Ryjec napisał(a):
Czy można tym posypać/ pokropić kocurka też?

Pewnie bez problemow, jak tylko go oduczysz wylizywania sobie siersci, bo inaczej kotek wykituje tak jak kleszcze :(

Tak myślisz czy to wiesz? Pytam, bo na bezkręgowce typu owady czy pajęczaki często stosuje się obecnie preparaty, które dla kręgowców nie są szkodliwe. A gdzie ten preparat można nabyć? Drogerie? Chemia gosp? Sklepy zoologiczne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 16:48 
Generał Broni
Generał Broni

Permetryna-szkodliwa dla owadów, organizmów wodnych oraz kotów.
Wystarczy skorzystać z wiki.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 17:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ryjec napisał(a):
Panmc napisał(a):
Od ubiegłego sezonu używam permetryne tzn. preparat o nazwie COOPEX WP. Jest to proszek bez wonny, rozrabiam to w wodzie po czy spryskuje ubranie. Z tego co zauważyłem kleszcz który znajdzie się na ubraniu po chwili zaczyna się dziwne zachowywać tzn. przebiera odnóżami tak jak by go coś parzyło i to już są ostatnie chwile kleszcza na tym świecie. Środek wykazuje działanie nawet po dwóch praniach. Myślę że jest to bdb zabezpieczenie przed tymi "gadami"
Gdzie to kupujesz? Czy można tym posypać/ pokropić kocurka też? Biedak po kilkanaście dziennie potrafi złapać. Iskam go, ale iskanie powoduje powstawanie łysinki, na której nastepnego dnia potrafią już 3 siedzieć :(

czy kolega tylko spryskuje ubranie? bo w wiki pisze że prawie nie wchłania się przez skórę,dobrze też by było oprócz odzieży się tym wysmarować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 18:10 
Generał Broni
Generał Broni

znalazłem w necie dobry opis jak się zabezpieczyć''Chcąc uchronić się przed ukąszeniem na spacerze w lesie, należy nosić nakrycie głowy oraz odzież ściśle osłaniającą jak największą powierzchnię ciała, długie rękawy, długie nogawki, pełne, kryjące buty oraz starać się poruszać środkiem ścieżki i omijać krzewy i wysokie trawy. Odzież można spryskać 0.25-0.5% permetryną (np. preparat Muszka), która jest zabójcza dla kleszczy, a sucha nie jest wchłaniana przez ludzką skórę. Ubranie po spryskaniu a przed założeniem należy wysuszyć. Permetryna pozostaje na ubraniu jeszcze przynajmniej dwa prania wodne. Permetryny nie stosuje się bezpośrednio na skórę. Odsłoniętą skórę (oraz ubranie) można natomiast spryskać środkiem odstraszającym kleszcze lub zawierającym DEET zgodnie z zaleceniem producenta. Młode i bardzo małe formy kleszczy, tzw. nimfy mogą przebywać na pniach drzewnych oraz leżących gałązkach i patyczkach. Dlatego siadanie na zwalonych pniach drzewnych i zbieranie chrustu bywa szczególnie niebezpieczne. Ubranie w jasnym kolorze znacznie ułatwia dostrzec wędrującego po nim kleszcza. Po powrocie z obszarów zagrożonych należy pozostawić ubranie i sprzęt poza domem, by nie przynieść kleszcza do domu. Warto dodać, że gorąca suszarka zabija kleszcze zaplątane w ubraniu, ale bez problemu przeżywają one pranie. Jak najszybciej po powrocie należy dokładnie obejrzeć cale ciało, zwłaszcza fałdy skórne, pachwiny i pępek, choć kleszcze mogą się wkłuć wszędzie.
Im szybciej kleszcz zostanie usunięty, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo zakażenia. Środki zawierające permetrynę i DEET zmniejszają niebezpieczeństwo ukąszenia, ale go nie wykluczają, więc przegląd jest zawsze konieczny. Miejsca niedostępne wizualnie należy sprawdzić palcami. Wgryziony kleszcz powoduje powstanie małego nacieku odczynowego, który można wyczuć palcami. Po przejrzeniu ciała zaleca się dokładny prysznic. Szorowanie usuwa małe, młodociane formy kleszcza, które są prawie niewidoczne gołym okiem i które się jeszcze nie zdążyły wkłuć oraz usuwa ze skóry DEET, który należy zmyć, gdy tylko nie jest potrze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 22:59 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kumpel ze studiów musiał brać dziekankę, bo borlioza zafundowała mu 3 miesięczny pobyt na OIOMie w śpiączce. Także lepiej zainwestować te kilka zł w 2-3 środki odstraszania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 10:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie mam nic wspólnego ze sprzedażą produktu- ale Bros chyba ostatnio wypuścił na rynek spray na odzież zabijający i odstraszający kleszcze, zapewne z wymienioną już permetryną- w opisie działania do 20 dni, jeszcze nie kupiłem więc nie testowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 11:47 
Chorąży
Chorąży

Akurat mam tego BROSa na kleszcze... Po spryskaniu na spodnie nie złapałem żadnego kleszcza, ale to nie znaczy że jest aż taki skuteczny. Może po prostu miałem szczęście.
Substancje czynne: DEET 20% (odstrasza owady), deltametryna 0,025%(zabija owady), citriodiol 0,01%, geraniol 0,01%

Czyli możliwe że i skuteczny...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 12:52 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

W związku z tym iż kleszcz to u mnie standard po powrocie z lasu, prosiłbym kolegów o zapoznanie się z poniższym filmem instruktażowym:
https://www.youtube.com/watch?v=7Ww7pcXredw
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 14:28 
Generał Broni
Generał Broni

W zeszlym roku uzywalem srodki ze zdjecia ponizej. Jeden bezposrednio na skore, drugi na ubranie ( uwaga rozpuszcza wszelkiego rodzaju gumowe znaczki firmowe etc). Zero komarow, kleszczy, dla sprawdzenia psiknalem na wiaderko z obitymi owocami, gdzie muchy, osy, pszczoly robily sobie uczte- nie zblizyly sie przez caly dzien.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 17:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Repel z DEET został wycofany. Też go używałem w zeszłym sezonie, miał potężną moc, raz niestety przesadziłem i spiekłem sobie skórę. Teraz w Repelu stosują bezwonną Ikarydynę. Ciekaw jestem jak się sprawdzi

A popularny producent BROS niedawno dodał do swojej oferty środek z Permetryną, która nie tylko odstrasza kleszcze, ale i uskutecznia ich rytualny ubój :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 12:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

W lesie drugi sezon łaże w konrtaktowym mulicamie US nasączonym permetryną , mimo iz używany i prany, na razie ani jednego paskudztwa nie stwierdziłem (mój młody na asg w lesie tak samo), a jak poszedłem w "cywilnych" spodniach to na skraju lasy 3 sztuki mnie oblazły..., nie wiem czy to przypadek, czy faktycznie coś jest w tym środku.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 maja 2014, 21:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

http://www.rp.pl/artykul/9129,1107690-K ... szans.html
Czyżby panaceum na te szkaradztwa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]