Teraz jest piątek, 12 września 2025, 21:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Regionalność znalezisk
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2014, 16:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tam wyżej co pisał kolega o występowanie sreberek 3 rzesza lub 2RP u mnie to 3rzesza ale niestety tych sreberek nie ma za dużo , ale po prostu trzeba chodzić za zaraz się wybieram to może jakieś wyjdzie , dla mnie jest ważne gdy jednego dnia wyciągnę chociaż 1 rzecz bardzo interesującą . :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2014, 14:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam takie pole, a właściwie ugorek dosłownie 5 minut z buta od domu, które sobie spokojnie teraz gdy wszystko zasiane chodzę. Pole ma szerokość tak ze 120m. Ostatnio chodzę sobie rano tak od 5 do 7. Dzisiaj zdążyłem przejść tylko 2 razy szerokość pola. Sygnałów ogromna ilość. I to co mnie dzisiaj zaskoczyło to aż 9 plomb ołowianych. 3 starsze pruskie solne, 4 mączne jedna jakaś starsza (malutka) i jedna mniej identyfikowalna (zatarta). Na tym samym polu wcześniej wyszła też chińska plomba: viewtopic.php?f=66&t=132434
Oprócz tego 3 guziki i 3 monety. Generalnie z monet to wychodzi tylko końcówka XIXw. Nie ma młodszych i nie ma starszych. No i nie znalazłem tam ani jednego polmosa (a chodzę sobie po tym ugorku już tak z rok).
Czyli to pole to taki sztandarowy przykład moich okolic, z tym że czasem wychodzi więcej guzików a czasami tak jak dzisiaj więcej plomb. Na razie pole przeczesane w 40 %. I chodzę sobie po nim jak już wszystko w okolicy zasiane czyli czekając do żniw. A i jeszcze taka jedna prawidłowość. Kiedyś to pole sprawdzałem na szybkim chodzeniu tak z 3 razy i prawie nic nie znajdowałem. Jak zacząłem chodzić wolno krok przy kroku to i pojawiła się masa sygnałów mimo coraz wyżej porastającej trawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2014, 22:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Reguły, mimo, że chcemy ją uścislić nie ma..
Co pole to cała statystyka idzie do kosza, przynajmniej u mnie.
Mam teren, na którym co drugi sygnał to guzik XVIII w+, jest rodzynek na którym 85% sygnałów to feningi i guzików tam na palcach jednej ręki..
Watpie, aby wszelkie próby określenia regionalności znalezisk dały jakieś owocne wyniki, choćby dlatego że historia gwizdże sobie na te nasze próby klasyfikacji (za dużo zmiennych- prawdopodobieństwo) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 20:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Masz oczywiście rację. Na siłę statystyki się nie dopasuje. Ale jednak ziemie zachodnie od wschodnich statystycznie się różnią.

I tak na potwierdzenie trochę moich wcześniejszych postów to efekt z jednego pola ok 6 godzin (w tym dzisiaj rano od 5 do 6.30) przechodzony pasek szerokość 30 m na długość ok 100 m (boki sobie jeszcze zostawiłem). Czyli to około 25% całego pola, które ma tak 120X120m. Tak jak pisałem ilość plomb, które mi tu zaczęły wychodzić jest ogromna. Ciekawi mnie czy ktoś jeszcze ma tak zaplombione pole (ugór).

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 22:01 
Moderator
Moderator

Czy w tych plombach przeważają sztuki od kakiegoś towaru? mąki, soli...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 22:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak ok 50% to mąka, 30% to sól, a resztę jeszcze precyzyjnie nie identyfikowałem. Mącznych to mam już chyba ze 150 albo i więcej (ale to tak z 3 lat zbierania). To pole jest pod tym względem trochę wyjątkowe. Ostatnio to przynoszę około 8 sztuk z tego pola (ugoru) z wyjścia na 2 godziny. Tu na zdjęciu jest 23 sztuki (w tym jedna chińska) z 3 dni (poranków).
Tu kilka w zbliżeniu. I wygląda, jakby część solnych była trochę starszych, a monety to tylko druga połowa XIX w a właściwie końcówka. Te wcześniej pokazane z dziurkami to monety zastępcze STETTINER CONSUM & SPARVEREIN

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 09:38 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

moze nic nie wniose do tematu -jestem w szoku co wy znajdujecie
jestem z dolnego ślaska-tereny generalnie bomba:)
przewaga smieci i puszek po piwie do tego duza ilość łusek(które mnie w ogóle nie interesują)
plomby nie znalazlem od 2 miesiecy żadnej,troche guzików,troche klepaków
stosunek monet do guzików podobny monet prl na 5 wyjsc moze z 3 sztuki
podpowiedzcie jak sie do tego zabrac,zeby były efekty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 12:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pomorskie... (GCZ)u mnie przewazają fenole,ze sreberek silber grosche,Einen Thaler..zdarzają sie,bardzo rzadko jakieś połówki krzyżaków..ale jest to trafienie 1;1000....poza tym prl na każdym polu.Co do guzików..pruskie,cywilne..lecz jest jedno pole na którym wychodzi cały kalejdoskop,belgijskie,angielskie,niemieckie,oraz amerykańskie.Możliwe że jest to pozostałosc po jencach wojennych którzy tedy szli ,tak sie dowiedziałem od starszych ludzi..ale potwierdzenie na 100%brak.Wyjscie w teren..10guzików na 5 monet...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 00:34 
Porucznik
Porucznik

petromin36 napisał(a):
Tak ok 50% to mąka, 30% to sól, a resztę jeszcze precyzyjnie nie identyfikowałem. Mącznych to mam już chyba ze 150 albo i więcej (ale to tak z 3 lat zbierania). To pole jest pod tym względem trochę wyjątkowe. Ostatnio to przynoszę około 8 sztuk z tego pola (ugoru) z wyjścia na 2 godziny. Tu na zdjęciu jest 23 sztuki (w tym jedna chińska) z 3 dni (poranków).
Tu kilka w zbliżeniu. I wygląda, jakby część solnych była trochę starszych, a monety to tylko druga połowa XIX w a właściwie końcówka. Te wcześniej pokazane z dziurkami to monety zastępcze STETTINER CONSUM & SPARVEREIN

Co do plomb solnych - sprawdź ten wątek ( viewtopic.php?f=126&t=133190 ) a konkretnie post Sv. Rzeczywiście tak się dawniej robiło, więc jak wychodzi dużo plomb solnych to znaczy że pewnie była tam jakaś łączka.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]