Teraz jest środa, 12 listopada 2025, 20:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: E-trac ID złota
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 22:20 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Poddaje sie niestety nie zrozumialem zdania

Proste jak budowa cepa niski to metal nie pożądany (czyli ponizej 17) wysoki kopiemy (powyzej 17)

pozdrawiam i powodzenia

ps tu masz druga

[ img ]

tez dzieli na polowe ekran

ale juz niewazne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 22:53 
Kapitan
Kapitan

Naprawdę widzę ,że znawcy Etraca nie wiedzą co piszą .Złoto identyfiacja cyfrowa to 10-20, 10-30,20-30 i coś między tą identyfikacją.Zawsze coś w tych granicach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 22:58 
Major
Major

kryst76 napisał(a):
Poddaje sie niestety nie zrozumialem zdania

Proste jak budowa cepa niski to metal nie pożądany (czyli ponizej 17) wysoki kopiemy (powyzej 17)

pozdrawiam i powodzenia

ps tu masz druga

[ img ]

tez dzieli na polowe ekran

ale juz niewazne

Ja rowniez uwazam ze sie kolego mylisz niestety
Bo jak by wedlug ciebie zasygnalizowal etrack przy 2tonach cos takiego o ID 5-48
Odp to wysoki ton i pod cewka duze i grube srebro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2014, 23:15 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Wiem ze zrobil sie dlugi i niepotrzeby watek. Aby go uporzadkowac napisze jeszcze raz jestem przeciwnikiem chodzenia na ustawieniach 2 ton. Ustawienie to powoduje ze wykrywacz sygnalizuje cele dwoma tonami wyzszym i nizszym sygnalizacja ta jest zalezna od tego gdzie na ekranie znajduje sie cel powyzej polowy lub ponizej. Przy ustawieniu ferrus jest to linia 17 przy ustawieniu conductviti linia 25. Sugerujac sie tymi 2 tonami i odrzucajac nizszy ton jako "niepozadany metal" a kopiac tylko wyzszy jako lepszy niestety ale pozbawiamy sie sporo dobrych celow. Gigo tu nie chodzi o cele typu 5-48 one beda wysoko piszczec tutaj chodzi o cele od 18 do 25 gdzie jest masa dobrych celow i one beda dawac niski sygnal odrzucany przez operatora z automatu. Oczywiscie mozna powiedziec ze przy kazdym niskim dzwieku patrzymy na id graficzne tylko po co wtedy 2 tony mozna zapodac 1 i bedzie to samo. Powiem tak ciezko nauczyc sie multi tonu ale naprawde warto sie pomeczyc.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 07:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

taaa, ja kopie tylko na 2 tonach przy ferrous i nigdy nie zamienię już na żadne inne ustawienia. Mam prawie nic nie wycięte i nawet jak mam sygnał mieszany niski z wysokim to po prostu sprawdzam w all metal quickmask położenie kwardacika- jak jest poniżej linii low to pewno gwóźdź jak powyżej to może być moneta. Jednakże kopię każdy łamany sygnał low-high i okazuje się ze mam np kopiejkę bardzo głęboko lub inny kolor. Jeśli szukam i mam łamany sygnał, wykopuje łopatą sztych i znowu sprawdzam- sygnał się okazuje np. kolorem czystym 1 tonowym już wtedy :1
Opieranie się na cyferkach typu 7;20, 12;05 itd zostawiam dzieciom i amerykanom bo to jest identyfikacja na określoną głębokość więc odpuście sobie dywagacje co ile pokazuje. Obrączkę złotą na 35 cm pokaże łamanym tonem i bzdurą w cyfrach, jeszcze inaczej pokaże ja jak będzie leżała bokiem, a na kilkunastu cm pokaże idealnie książkowo poprawnie tak jak powinno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2014, 08:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

W tym wszystkim można się już pogubić, fajnie byłoby jakby ktoś z was nagrał na youtube filmik, ktoś kto się chociaż trochę zna. Dużo jest ludzi którzy mają e-traca i nie umieją go wykorzystać. Przydałby się filmik w którym ktoś opowiedziałby jak na początku ustawic sprzęt a potem całą swoją kolekcją monetek plus jakies sreberka i złotko przeleciał pod cewką i omówił co jak się zachowuje i co kopac a co nie. Gdybym miał taką więdzę to z pewnością bym go nagrał.
Ja osobiście chodzę z dyskryminacją do połowy. Tony mam ustawione na multi. Kopie wszystkie wysokie sygnały, niskie nazwyczaj zostawiam. Znalazłem przez jakies 2 miesiace z 60-70 monetek ale nie mam żadnego sreberka i skoro piszecie ze mogę na tych ustawieniach je zostawiac to przydałby się taki filmik. Ktoś mógłby pokazać min gdzie wyskakują te sreberka na identyfikacji.

ps: I jeszcze jedno, skoro nasze zabawki można połączyć z kompem to dlaczego nikt z was nie wżuci tutaj pliku ze swoimi ustawieniami w e-tracku? Przecież to tylko chwila roboty a każdy mógłby wypróbować sobie gotowe nastawy. Nowe osoby też ni musiałyby siedziec i rozkminiac godzinami instrukcji zanim poszliby pierwszy raz w pole.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 07:39 
Major
Major

Przeciez na forum juz wszystko jest napisane tylko poszukac
A filmik nie odda tego co w terenie bo na powietrzu inaczej wszystko sie dzieje
Wieczorkiem podrzuce tu swoje ustawki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 16:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

okey dzięki będę czekał:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 maja 2014, 21:35 
Major
Major

Myślę że raczej nie mam nic nowego co mogłoby byc bardzo znaczące dla nas i znacząco wpływać na skuteczność, ale....Tak jak obiecałem
Więc proszę:
Sensitivity.....Manual
Threshold level...15
Volume limit....30
Volume gain....24
Responde....Smooth
Tone ID...2 lub rzadko 4
Sounds.....Ferrus
Variability....25
Limits....30
Threshold pitch....15
Recovery deep....ON
Recovery fast......OFF
Trash density....High
Ground......Difficult
Noise cancel......10
Contrast....18
Pinpoint mode....sizing
Show sensitivity.....on
Show mode info....off

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2014, 13:19 
Kapitan
Kapitan

Ja swojego Etraca dawno sprowadziłem do rangi zwykłego wykrywacza.Manipuluje lekko dyskryminacją i czułością .Reszta mnie nie interesuje ,bo to zwykłe bajery,żeby etrac kosztował tyle co kosztuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2014, 19:47 
Major
Major

ADAM2 napisał(a):
Ja swojego Etraca dawno sprowadziłem do rangi zwykłego wykrywacza.Manipuluje lekko dyskryminacją i czułością .Reszta mnie nie interesuje ,bo to zwykłe bajery,żeby etrac kosztował tyle co kosztuje.

:1 :1 :1 Ja podobnie ale trzeba kolegom pomóc coś poustawiać i w miarę ,,jedzenia" sami zrozumieją ETracka :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2014, 20:44 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

nauczyć sie chodzić na all metal . Złoto bije w większosci dosc wysoko,sygnety ,obraczki..monety....nisko to bije jakiś drobiazg ,łancuszek itd...nie warto kopac :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2014, 15:34 
Podporucznik
Podporucznik

Kolego gigo75 czy wzorzec dyskryminacji masz taki jak dostaliśmy od Kolegi alex_2013 czy coś kombinowałeś na swój wzór.?
jak inny to zamieść zdj.ekranu.
i jeszcze; pytanie idąc powiedzmy polem trafiamy sygnał i ikonka na ekranie wyskakuje w okolicach prawego dolnego rogu czy kopiecie to i co się tam zazwyczaj znajduje(z moich spostrzeżeń żelazo)?
i jeszcze jedno co robicie w takiej sytuacji ;idziecie polem ,pole czyste wykrywka nie wzbudza się jak złapie sygnał to jest ok. a powiedzmy po przejściu z 200metrów(tak dla przykładu) ten sam teren a wykrywacz co chwilę piszczy,wzbudza się,świruje, jakby blokował, (być może w glebie jest dużo badziewia żelaznego-nie wiem)czy to normalne czy coś zmienić w ustawieniach?
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 maja 2014, 20:05 
Szeregowy
Szeregowy

robson ja tez miałem coś takiego w wczoraj rano było fajnie spoko się chodziło ale gdzieś po 8 rano mój e-track zaczął dziwnie świrować jakbym chodził pod liniami wysokiego napięcia a wcześniej było ok i to wszystko na tym samym polu tylko pora inna od rana szlem w dół a kolo 8 szłem s powrotem i co machnąłem to tak jakby wysoki ton przez całe machniecie cewką potem zaczął delikatnie się uspokajać ale dalej to samo od rana chodziłem na eliminacji zakłóceń na 2 a potem gdy zaczął tak dziwnie się zachowywać włączyłem eliminacje zakłóceń i pokazał mi już 11 tak jakby coś strasznie zakłócało ale to może przez ta duzą wodę wszystkie służby itd... na fali :) to i wykrywacz ześwirował zmieniłem miejsce tak około kilometra i było już dużo lepiej choć tez się trafił ten wysoki ton ale szybko się uspokajał i było już lepiej poprykał tak jakbym był w domu i go włączył chwilka i sie uspokoił tak jakby ktoś przez sybi gadał i się rozłączał i znowu gadka wykrywka poswiruje i koniec dalej działa normalnie juz nieraz po tych samych polach chodzę ale to wczorajsze mnie zdziwiło trroszki zobaczymy co będzie w tym tygodniu tylko w inny kierunek i odległość może to faktycznie przez te nadawania straży policji itd.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 maja 2014, 21:32 
Major
Major

robson napisał(a):
Kolego gigo75 czy wzorzec dyskryminacji masz taki jak dostaliśmy od Kolegi alex_2013 czy coś kombinowałeś na swój wzór.?
jak inny to zamieść zdj.ekranu.
i jeszcze; pytanie idąc powiedzmy polem trafiamy sygnał i ikonka na ekranie wyskakuje w okolicach prawego dolnego rogu czy kopiecie to i co się tam zazwyczaj znajduje(z moich spostrzeżeń żelazo)?
i jeszcze jedno co robicie w takiej sytuacji ;idziecie polem ,pole czyste wykrywka nie wzbudza się jak złapie sygnał to jest ok. a powiedzmy po przejściu z 200metrów(tak dla przykładu) ten sam teren a wykrywacz co chwilę piszczy,wzbudza się,świruje, jakby blokował, (być może w glebie jest dużo badziewia żelaznego-nie wiem)czy to normalne czy coś zmienić w ustawieniach?
pozdrawiam

Tak - chodzę już teraz tylko na tym wzorcu, wcześniej wycinałem do 3 i do 27 linie.
Pyt drugie, czy kopię - czasem jeśli łapie wysoki ton a czasem pocharkuje i drugą ID mam ok 35 i wyżej to kopie bo można trafić głęboko większego moniaka ale przeważnie to złom
Ze wzbudzaniem to często przyczyną też jest duża wilgotność miękkiej gleby co zauważyłem i trzeba z czułości zjeżdżać

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]