Teraz jest poniedziałek, 29 września 2025, 10:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Leźno k. Gdańska, Żukowo
PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2005, 11:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

czesc
szukal ktos w tych okolicach? kiedys bylem w tamtejszych lasach ale bez piszczalki i widzialem okopy na wozy pancerne, kilka zaglebien, jakies "niby" okopy przy torach. nie mam czasu szukac w lekturkach wiec licze na pomoc kolegow z forum - wie ktos czy cokolwiek w tych okolicach sie dzialo i czy sa warte uwagi?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 kwietnia 2005, 13:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie byłem tam jeszcze , ale od pewnego czasu planuje wypad w te okolice.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 kwietnia 2005, 17:42 
Byłem tam 2 tygodnie temu. Lasek na militaria idealny, po pięciu minutach trafił się granat, ale zalegał pod korzeniem i został w ziemi, dużo sygnałów, do tego masa łusek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 18:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

witam !

swego czasu spedziłem w tamtych okolicach wiele godzin na poszukiwaniach !

rzeczywiscie okopów jest pełno - ale wiekszosc z nich nigdy nie była obsadzona -

UWAGA - na niewybuchy !!!!!!!!!! teren mocno zbombardownay przez rosjan mozdziezami i artyleria , dodatkowo duzo pocisków od 75 mm :( brrrrrrrr bardzo niebezpieczny teren - nawet jak obejdzieice dokładnie skraje lasów tam gdzie rolnicy sieja znajdziecie lezace niewypały

z fantów trafiłem pewnego pieknego majowego dnia 3 lata temu klamre aluminiowa wh w doskonałym stanie, magazynek od beretty 38/42 krótki kawałki hełmow i duzo łusek zwłaszcza przy linii kolejowej - kryza była zagieta wiec walili z mg 34 !!! i to ostro bo łusek było chyba z 500

mało informacji o jednostakch zaagazowanych w tym terenie - z blaszek ktore trafili koledzy wynika ze obsadzili teren kolesiami z kriegsmarine, volksturm... troche z luftwaffe, niedobitki z wehrmachtu

dalej na południe w miejscowosci niestepowo stacjonowała dywizja polowa luftwaffe - hmm zapomniałem numer - własciwie nie dywizja a jej resztki !!!

ja juz sie kopaniem nie zajmuje wiec moge wam zdradzic te informacje:)) nie mam czasu ganiac z wykrywka niestety ---

uwaga dla zainteresowanych moge udostepnic dokładne stare mapy obaszru lezna i zaznacze miejsca wiekszego zgrupowania oddzaiłów - prosze o konatakt w razie czeggo na PM --

pozdr
Danzig

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]