Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy monety PRL to zabytki, czy można ich poszukiwać...?
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 10:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Piszę bo przyszła analiza formalno-prawna. Można się z niej tylko dowiedzieć, że definicje zabytku archeologicznego są mało precyzyjne, w ustawie, i nie odnoszą się do wieku przedmiotu. Jednak nie o to pytałem. Poproszę o sprostowanie jak to się ma do tych nieszczęsnych monet PRL ale już drogą mejlową.

Tak się zastanawiam, czy w przypadku braku odpowiedzi, można zapytanie wysłać prosto do ministerstwa?

Załącznik:
Odpowiedz wkz 03_06_1.jpg

Załącznik:
Odpowiedz wkz 03_06_2.jpg

Pzdr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 11:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Poznań, dnia 17.06.2014

Szanowni Państwo,

Moje pytanie związane było z poszukiwaniem konkretnych przedmiotów jakim są monety PRL, z lat 1952-1958. Pytałem o to, czy są one traktowane jako przedmioty zabytkowe.

Ponawiam więc pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi, i tym razem proszę o konkretną odpowiedź związaną z moim pytaniem.

Z kontekstu Państwa odpowiedzi wynika, że w pewnych okolicznościach (kontekst znaleziska i nawarstwienia kulturowe) - mogą one zostać potraktowane jako zabytek archeologiczny?

Z poważaniem

I czekamy na kolejną analizę f-p :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 13:20 
Generał Broni
Generał Broni

Może w celu sprecyzowania zadać im pytania pomocnicze? :lol:
- Np. Czy monety z okresu PRL są zabytkami w świetle Ustawy, tzn. czy ich zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną (???) wartość historyczną, artystyczną lub naukową (bo to, że są dziełem człowieka związanym z jego działalnością i stanowią świadectwo minionej epoki - nie ulega wątpliwości)? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 01:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

I jest w tych pismach potwierdzenie tego co było zawsze wiadomo ,przepisy wyraźnie odnoszą się do stanowisk archeologicznych i obiektów wpisanych do rejestru i tylko tych stanowisk, w każdym innym miejscu można latać z wykrywaczem do woli (wiadomo w innych miejscach jeśli jest możliwość zapytać się o pozwolenie właściciela gruntu to się pytamy), a jeśli podejrzewasz że odkryłeś nowe stanowisko archeologiczne lub znalazłeś przedmiot który wskazywał by, że na tym miejscu może takie stanowisko się znajdować zgłaszasz to odpowiednim organom. Co do przedmiotów w tym przypadku monet PRL, chodź wrzucili wszystkie przedmioty do jednego "gara" co wydaje się być uzasadnione, odpowiedź dla mnie jest oczywista moneta PRL bez kontekstu jakiegokolwiek za zabytek uznana nie będzie, lecz jeśli będzie go posiadać, to znaczy będzie można udowodnić że jest ona ściśle związana z jakimś ważnym dla historii wydarzeniem, odgrywała jakąś ważną rolę w tym wydarzeniu to może wtedy zyskać ten status.

Jakby nie patrząc przepis jest skonstruowany wyraźnie i czytelnie nie trzeba go zmieniać lecz jest mylnie rozumiany przez niektóre osoby. Od paru lat oglądam tą walkę archeolodzy kontra poszukiwacze. Poszukiwacze chcą zmienić przepisy archeolodzy nie, ugody nie ma i nie będzie. Bo jakby nie patrzeć z punktu widzenia archeologów to co zmienić przepisy i poszukiwacze będą sobie od tak mogli w miejscach wpisanych do rejestru szukać ? Bo tylko takich miejsc się te przepisy dotyczą. Nawet osoba która odpowiadała (proszę zerknąć na skan), zacytowała przepis lecz ucięła najważniejszą część początek. Ucinając zdanie w którym jest napisane że przepis odnosi się do miejsc wpisanych do rejestru, zabrzmiało to jakby tyczyło się to wszystkich miejsc, jawnie czy nie jawnie wprowadziła czytającego w błąd. Jeśli podpiera się przepisami niech cytuje je w całości i innych osób którzy cytują te przepisy powinno to też dotyczyć bo przez to są właśnie nieporozumienia.

Ludzie z wykrywaczami powinni zrozumieć jedną rzecz oczywiście nie mówię tu o wszystkich jak i na forach tłustym drukiem powinno być wypisane. Możesz chodzić z wykrywaczem i szukać do woli lecz nie w miejscach wpisanych do rejestru archeologicznego. Zatrzyma cię policjant z pytaniem co robisz? odpowiadasz szukasz. Czego szukasz? wszystkiego. Proste, skąd masz wiedzieć co tam w ziemi zapiszczy byle byś tego nie robił w miejscach niedozwolonych. Obie grupy powinny dążyć do określenia co jest zabytkiem ,a co nie jest i umieścić w przepisach(choć w mailu jest to określone wyraźnie, lecz nie ma tego niestety w przepisach). W przepisach wystarczy określić jedno, czym jest przedmiot zabytkowy, a czym stary przedmiot. Bo zabytkowy dla archeologa to nie ten sam zabytkowy zwykłego zjadacza chleba. Zabytkowa maszyna do szycia Kowalskiego to dla archeologa tylko stara maszyna Kowalskiego. Lecz jeśli ten Kowalski szył by sztandary w czasie wojny na tej maszynie to archeolog uzna ją za zabytek.

Wiec PRL można zbierać do woli według tej odpowiedzi tylko trzeba uważać na jedno ,aby nie okazało się że ta moneta Gierkowi kiedyś wypadła z kieszeni i się o nią nie potknął :P wtedy mogła by zostać podciągnięta pod zabytek. :D

Jeśli ktoś ma możliwość niech zada pytanie do tych samych organów bo to mnie ciekawi, a tego pytania nikt faktycznie jeszcze nie zadawał, czy jeśli znajdziesz na polu monetę z 1666 roku boratynkę i pole nie jest wpisane do rejestru. Więcej tego typu monet tam nie widziałeś czy ta moneta jest zabytkiem i trzeba ją zgłaszać ? Bo wydaje mi się że te 50 lat wstecz też jest mylnie interpretowane. Z odpowiedzi wyraźnie wynika zabytek staje się nim jeśli posiada kontekst, to te 50 lat może jest tylko zwykła minimalną granicą wiekową jaką musi on spełniać. Czyli stary przedmiot (-50 lat ) + kontekst = zabytek lub stary przedmiot (-50 lat ) + możliwy kontekst = zabytek.

Przepraszam za wypracowanie
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 11:10 
Major
Major

Dość czytelnie to rozkminiłeś kolego :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 23:38 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Taktyk - i tak masz szczęście, że Ci odpisali.
Ja w kwietniu napisałem do łódzkiego WKZ dwa pisma - jedno dotyczące stanowisk archeologicznych wpisanych do rejestru (karty typu "C")
drugie - właśnie po Twoim poście - z takim samym zapytaniem o monety z PRL i o ile rejestr mi przysłali to pytanie o monetki z PRL zlali - nie dostałem ŻADNEJ odpowiedzi (choć pismo wysłałem poleconym).

Nawet zastanawiałem się, czy nie zacząć zabawy ze skargą na opieszałość, ale niestety nie jestem pewien, czy na formę listu typu "ZAPYTANIE" "oni" muszą w ogóle odpisać (na wezwanie o karty typu "C" z podaniem odpowiednich paragrafów jednak odpisali).

Tak, że z ciekawością czekam na odpowiedź na Twoje ponowne sprecyzowane pytanie - daj znać jak już dostaniesz odpowiedź :1

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2014, 22:22 
Kapral
Kapral

Znalazłem ciekawy tekst nt. legalności naszego kopania i jakąś odpowiedź na pytanie zadane w tytule. Co prawda z 2009r, ale zamieszczonych w jakichś informacjach policyjnych, a prawo chyba się nie zmieniło w tym czasie...
Oczywiście piszą, że to nie takie łatwe, co zrobić, żeby uzyskać pozwolenia, itd, ale najciekawsze jest to:
"Przedmiotem poszukiwań są najczęściej zabytki ruchome. O tym, czy znaleziona rzecz jest zabytkiem ruchomym, decyduje biegły z dziedziny historii, bronioznawstwa, numizmatyki lub archeologii. Nie ma dokładnie sprecyzowanych grup przedmiotów, które, ze względu na wartość historyczną, są zabytkami ruchomymi. Policjanci, zabezpieczając dowody związane z zarzutem niszczenia stanowisk archeologicznych i przywłaszczenia przedmiotów pochodzących z nielegalnych wykopalisk, zabierają zwykle wszystko, co związane jest z historią i wygląda na stare. Należałoby spróbować uściślić grupy przedmiotów, co do których mielibyśmy pewność, że są zabytkami ruchomymi. Najbardziej odpowiedni wydaje się podział z uwagi na stan zachowania przedmiotu.

Można tu wyróżnić:
1. Przedmioty, które bez względu na stan zachowania są zabytkami ruchomymi w myśl art. 3 ust. 3 ustawy o zabytkach.
2. Przedmioty, które tylko w dobrym lub bardzo dobrym stanie zachowania można uznać za zabytki ruchome.
3. Przedmioty, które nawet w dobrym i bardzo dobrym stanie zachowania nie mają żadnej albo prawie żadnej wartości historycznej i nie mogą być uznane za zabytki ruchome."
I:
"Do trzeciej grupy można zaliczyć przedmioty codziennego użytku wykonane z nieszlachetnych metali, części nowożytnej uprzęży końskiej, elementy służące do budowy domów (gwoździe, ćwieki, okucia, skoble), powszechnie występujące numizmaty, miedziane monety ostatnich królów Polski, z czasów zaborów i z okresu II RP i PRL, guziki cywilne, urzędnicze i wojskowe (mają wartość historyczną wtedy, gdy stanowią wyposażenie zmarłego)."

:h

Byleby nie wchodzić bez pozwolenia w strefy archeo; na całej reszcie wystarczy pytać o pozwolenie właściciela terenu i możemy śmiało ryć itd.
Oczywiście zabytków nikt nie szuka, a jak już niestety znajdziemy to grzecznie zgłaszamy i wszystko jest cacy :ang

Źródło:
http://gazeta.policja.pl/997/inne/prawo ... 62009.html

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]