Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Garret AT PRO + problem z eksterminacją kapsli
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 08:22 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich,
jestem nowy na tym forum. Mam wielką prośbę o wskazówki do ustawień AT PRO. Do tej pory chodziłem na Whites XLT i tam nie było problemu aby wychwycić na 90% co kapsel a co nie. Ale zasięg mnie już do niego maksymalnie zniechęcił. Kupiłem miesiąc temu AT Pro, i już pomijam puszki, z którymi sobie nie radzi, ale żeby kapsli nie szło odseparować w ogóle! Nie chcę wyciąć w ogóle zakresu powyżej nr 57do 69 bo stacę trochę drobnych monetek, a o nie mi też chodzi.
Please help me :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Garret AT PRO + problem z eksterminacją kapsli
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 10:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odpuść sobie dyskryminacje kapsli. Też próbowałem tak chodzić ale szkoda mi prawdopodobnych fantów, które mogą zostać ominięte. Trzy razy sygnał kapsla pokazał mi fajne monetki. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 10:46 
Porucznik
Porucznik

Dokładnie;-) polmosa nie wytniesz... ciesz się że kapsle po piwie idzie rozróżnić po dźwięku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 11:24 
Generał Broni
Generał Broni

Jak Masz exodus kapsli, to z ich eksterminacją rzeczywiście może być problem... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 12:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

goldcolt napisał(a):
Witam wszystkich,
jestem nowy na tym forum. Mam wielką prośbę o wskazówki do ustawień AT PRO. Do tej pory chodziłem na Whites XLT i tam nie było problemu aby wychwycić na 90% co kapsel a co nie. Ale zasięg mnie już do niego maksymalnie zniechęcił. Kupiłem miesiąc temu AT Pro, i już pomijam puszki, z którymi sobie nie radzi, ale żeby kapsli nie szło odseparować w ogóle! Nie chcę wyciąć w ogóle zakresu powyżej nr 57do 69 bo stacę trochę drobnych monetek, a o nie mi też chodzi.
Please help me :?

Program PRO, IRON AUDIO włączony i stalowy kapsel wyraźnie sygnalizuje dźwiękiem(niski-wysoki-niski),masz to napisane w instrukcji(sprawdza się).
Niestety "nie stalowe" kapsle żaden wykrywacz nie odróżni od monetek.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 12:53 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No ja się ośmielam nie zgodzić z tym odróżnianiem polmosów w moim Safari nie ma większego problemu.
ID 36-37, ikonka kapsla i pierdzący dźwięk w słuchawkach to prawie zawsze polmos.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 19:02 
Generał Broni
Generał Broni

To pytanie,nie dotyczyło,safari.Kolega hubal10,powiedział wszystko ,na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 19:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

a ja śmiem twierdzić że poprawie po Tobie kolegą pole gdzie wycinasz tego typu rzeczy.. i uwierz mi na słowo że będę miał lepsze efekty niż Ty mając monopol na miejscówkę ! Skoro Lubisz się bawić w dyskrymie koloru, to i trochę monet poszło...

Więc :) wiesz sam... lepiej się spocić i upchać kielnie, i mam drobnice (monety) niż wrócić, wiesz z czym !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 22:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ok, kolega napisał ze żaden wykrywacz nie odróżnieniu kapsla od monetki, otóż nieprawda. Safari tego problemu nie ma.

Wracając do wycinania, to Boże broń! Nie wycinam ID kapsli, ale ze słuchu i ID potrafię określić ze mam doczynienia z polmosem.

ID cyfrowe to jedno, ale dopiero osłuchanie obiektu plus odczyt pozwala ocenić co może być pod cewką.

Czytając ten wątek cieszę sie, ze zdecydowałem się na Minelaba.

Hej!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 22:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Z czasem na słuch będziesz wiedział co masz pod cewką. Wycinając kapsle wytniesz też inne wartościowe rzeczy. Wielu poszukiwaczy popełnić ten błąd ustawiając dyskryminację zbyt wysoko lub wycinając pewien przedział w id cyfrowym. Później żałuje bo ktoś inny po nich zbiera jeszcze wartościowe przedmioty w tym również złoto. Podobnie postępował mój kolega z którym latam czasem na wspólne wykopki. Też używa At pro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2014, 10:49 
Szeregowy
Szeregowy

Krzychu_ napisał(a):
Jak Masz exodus kapsli, to z ich eksterminacją rzeczywiście może być problem... :)

Właśnie mam miejsce jakich wiele w Polsce, polomsy i puszki górą :( Kompletnie zawodzi mnie też sygnał często cyfrowo pojawia się w zakresie srebra, z tym że przeskakuje np. z 63-68 na ok. 75 lub wyżej - mówię o AT Pro. JEdyne co zauważam, że sreberko jest stabilniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2014, 11:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Co do puszek. Metoda jest prosta. Podnieś cewkę i przemiataj. Jak sygnał słabnie to jest to coś mniejszego niż puszka. Jeśli po podniesieniu o 10 cm nie słabnie to puszka na 100%.

Tak jak już ktoś słusznie wspomniał, wycinanie kapsli nic nie da w żadnym sprzęcie. Jeśli miejscówka czysta to All Metal Mode. Jeśli są śmiecie to 20 do 35 dyskryminacja żelaza. Chyba, że to plaża, to sobie można dyskryminować do woli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2014, 17:05 
Generał Broni
Generał Broni

goldcolt napisał(a):
Krzychu_ napisał(a):

Właśnie mam miejsce jakich wiele w Polsce, polomsy i puszki górą :( Kompletnie zawodzi mnie też sygnał często cyfrowo pojawia się w zakresie srebra, z tym że przeskakuje np. z 63-68 na ok. 75 lub wyżej - mówię o AT Pro. JEdyne co zauważam, że sreberko jest stabilniejsze.

Kolego, trochę sobie zażartowałem używając słowa "exodus" i twojej "eksterminacji", ale tak na poważnie: nie Znajdziesz wykrywacza, którego dyskryminacja i rozdzielczość pozwoli na bezbłędne określenie tego co Masz pod sondą. Nie ma na to rady i żeby się przekonać czy poza kapslami, puszkami (i innymi śmieciami maskującymi obiekty pożądane) jest coś ciekawego - trzeba chwycić za szpadel i to wykopać. Dopiero po takim (czasem bardzo żmudnym) czyszczeniu terenu - można wśród śmieci znaleźć coś ciekawego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2014, 19:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ostatnie zdanie,potwierdzam z całą moją wiedzą a tak opisowo-chcesz w zachwaszczonym ogrodzie,nazbierać drobnych truskawek,wyrwij najpierw chwasty a truskawki,choć małe-będą widoczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 czerwca 2014, 20:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

rufa napisał(a):
Ostatnie zdanie,potwierdzam z całą moją wiedzą a tak opisowo-chcesz w zachwaszczonym ogrodzie,nazbierać drobnych truskawek,wyrwij najpierw chwasty a truskawki,choć małe-będą widoczne.

Bezcenne.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]