Teraz jest piątek, 12 września 2025, 11:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 kwietnia 2005, 20:23 
Kapitan
Kapitan

Zrobiłem sobie wczoraj cewkę 16 cm, 1 gr łapie z 13 cm, a większe monetki nawet z 20, tylko pojawia się pytanie: Czy do tego służy PI ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 14:50 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
właśnie odpaliłem to cudo i jestm ciekawy czy ktoś robił modyfikacje do tej wykrywki np. w kanale audio

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 16:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

a co masz na myśli?? ja naprzykład dorzuciłem regulacje głośności i analogowy wskaźniczek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 17:12 
Kapitan
Kapitan

U mnie jest piezo zamiast głośniczka.
Poza tym podniosłem napięcie do 12V musiałem dodać 2 stabilizatory napięcia. I zamiast 7660 jest 7662 bez wlutowanej 6 nóżki.
Ładnie działa :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 11:37 
Szeregowy
Szeregowy

Bazowałem na oryginale układu sandbanks'a z http://www.thunting.com/cgi-bin/geotech ... /index.dat
zmieniłem tor audio chodzi o czestotliwość tych kliknięć i szybkość narastania .Zainteresowanych odsyłam do linka . Wreszcie wolne wiec potestuje na łączce :). Co do zasilania to fakt lepiej sie sprawuje na 9V niż na 6V niestety to max ( tylko taka przetwornice miałem na stanie hii). W celu rozstrajania sie układu w miarę spadku nap. zasilania warto zastosować stabilizator np7809 i całość poganiać z 12V

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 14:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

możesz spokojnie zasilic cacko z 12 V, przedtem wymien przetwornice ICL na 7662 (wyzsze nap. pracy) oczywiscie na nowo trzeba bedzie zestroic układ... na jaka czestotliwość pracy zestroiłes 555? tak jak podają? można spokojnie zapodac 800-900 Hz, przy 1,2 kHz tranzystor sie mocno grzeje + rezystory 100ohm, u siebie zastosowałem ok. 800Hz i w miarę sie nie przegrzewa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 08:25 
Szeregowy
Szeregowy

Witam .
Jakie zasiegi uzyskaliście na tej wykrywce? Nie mam odniesienia wiec mam problem z obiektywizmem :) .
Co do zasilania to zastanawiam sie jak pradozerna jest całość? Co do konstrukackji to czestotliwość pozostawiłem bez zmian.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 17:39 
Kapitan
Kapitan

U mnie po przeróbkach jest nieźle 1gr widzi z 13/14 cm w domu, ale na przykład od 10gr do 1 zł widzi bardzo słabo, chyba chodzi o skład netalu... Niektóre monety łapie nawet z 19/20 cm ale sygnał jest minimalny, a wszystko to na małej cewce ok. 17 cm... Z dużymi obiektami na większych cewkach radzi sobie nieźle pokrywkę od garna widział chyba z ok 70 cm na cewce 21 albo 20 cm, jestem zadowolony jak na taką konstrukcję

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 18:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

no tak konstrukcja jest niezła biorąc pod uwage jej wiek a jakości tego wykrywacza decyduje zestrojenie cewki z elektroniką np w moim 1 udało się to idealnie a teraz złożyłem 2 i jakoś tak niebardzo musze nawinąć jeszcze raz cewke

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 08:24 
Szeregowy
Szeregowy

Jak stroiłeś całość na sluch czy na oscyloskop.. strojenie na oscyloskop( przebiegi czasowe) w bloku gdzie co druga ściana jest ze zbrojeniem chyba mija sie z celem. Osobiscie ciezko mi było znaleźć miejsce gdzie by nie " piszczał" wiec co tu mowic o zestrojeniu, chyba ze w plenerze na " słuch"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 10:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

nie wiem czy mnie pytałeś, ja swoj stroiłem oscyloskopem; generator na 555 i 2 generatory monostabilne na NANDach możesz stroic nieprzejmując sie specjanie zbrojeniami a przy LM709 spróbuj powiesić cewkę na sznurku, żyłce itp. na środku pokoju mw. w połowie wysokości i tak żeby cewka była prostopadle do podłogi, powinno wystarczec; tak samo z 741. Pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 maja 2005, 17:05 
Kapitan
Kapitan

Ale trzeba ustawić poziomą kreskę na 1/3 wysokości, a jej położenie nie zależy od metalu w pobliżu, tylko uproszczając od ustawienia PR-ki i to jest cała czułość, potem dopiero można ustawić potencjometrem stuki na dworze i do tego oscyloskop już nie jest potrzebny :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 16:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

mam takie pytanie (przepraszam jezeli to juz bylo) chcialbym przerobic swojego jabla tak aby zamiast zwyklego glosnkia byly tylko sluchawki czy moge uciac kable do glosnika i zamiast niego zamontowac wyjscie na sluchawki czy musze cos wymienic w srodku
z groy dziek iza odpowiedz i przepraszam za zasmiecanie tematu

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2005, 17:12 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witaj [BS] Wolf. Sam kiedyś zadawałem to pytanko. viewtopic.php?t=9358&highlight= .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2006, 20:15 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.
Wiem że post jest stary ale nie zaczynam nowego tematu.
Złożyłem i uruchomiłem dzisiaj ten wykrywacz, ale co do zasięgu to mam spore wątpliwości. Otóż monetę 1gr wykrywa (moje zdziwienie) tylko z odległości ok 1 cm, kombinerki z 10 cm, kawałek blachy z 15 cm, a samochód (większy przedmiot) z 40 cm. Wszystkie komiary były robione w powietrzu. Czy ktoś wie gdzie może tkwić błąd?
P.S. Czy machając wykrywaczem ma prawo zmieniać się częstotliwość dzwięku z głośnika?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]