Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 09:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 00:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A dlaczego miały by nie działać? Przecież są lepsze bo muszą. Już w drugą strone niekoniecznie będzie to działać poprawnie. Sondy spectra mają podobno dodany element termiczny.

Taktyk ja wiem że to nie jest procedura. Przynajmniej .definicji. Dawno temu to czytałem. Szukałem tego kilka dni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 02:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec napisał(a):
A dlaczego miały by nie działać? Przecież są lepsze bo muszą. Już w drugą strone niekoniecznie będzie to działać poprawnie. Sondy spectra mają podobno dodany element termiczny.

Taktyk ja wiem że to nie jest procedura. Przynajmniej .definicji. Dawno temu to czytałem. Szukałem tego kilka dni.

Nie wiem czy mają dodany element. O ile się nie mylę i dobrze pamiętam, to ktoś kiedyś twierdził na forum Proscana że sondy z V3i z literką "V" w numerze seryjnym są przeznaczone do Spectry.
Kupiłem cewke od MXT 6x10" DD i nie ma różnicy w stosunku do tej niby "profilowanej" do Spectry.
Działa poprawnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 06:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jakiś mit powstaje, z tym strojeniem i dedykowaniem. I wszystko przez to, że White's zamiast skorzystać ze swoich pomysłów na emisje kilku f, skorzystał z rozwiązań i poszedł drogą Minelaba :lol:

W każdej sondzie, czy to do DFX, Spectra, czy MXT jest termistor kompensujący dryft temperatury.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 00:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mit powiadasz? A V-rated coils to nie czasem pojęcie wprowadzone przez samego White'sa? Odkąd weszła Spectra cały czas było trąbione o nowych sondach. Stare sondy podobno nie dają rady z TX bostem w Spectrze. Niektórzy potwierdzają, że nie jest to regułą.

Ja miałem zawsze wszystkie sondy V rated i wiem, że z czasem sonda V rated przestaje być V-rated i dzieje się to bardzo często przed końcem okresu gwarancyjnego. Nie oszczędzam Tx boosta to fakt. Zaczynam też powoli myśleć, że ta dopałka często używana "podgotowuje" uzwojenia sondy i prowadzi do przyspieszonej utraty równowagi indukcyjnej. Zawsze po włączeniu TX boost zaczynam słyszeć piszczenie z sondy. Sygnał z nadajnika musi być raczej konkretnej mocy aby taki efekt wywołać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 07:13 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Było trąbione? Nie ma jak przekuć wadę w zaletę a błąd w sukces (marketing działa, a jakże) :) Jeśli teraz bardziej przykładają się do strojenia (V rated), to jak oni to robili wcześniej? Poziom 0.010 jest moim zdaniem niewystarczający. Akceptowalny i umożliwiający sensowną pracę jest poziom 0.002- 0.003. Na tym poziomie działa moja stara sonda Eclipse950 i nowa 12 calowa i nie ma problemu z RX gain, ani w Spectra, ani w MXT.

Tak, przy włączonym TX boost płyną dość wysokie prądy.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 19:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nawet w sklepach był podział na sondy DFX/MXT i Spectra series. Nikt nie mówi, że to zaleta. Oczywiście Twój wpis stawia sprawę w nieco innym świetle. DFX nie powalał zasięgami ale też miał marny zakres regulacji czułości więc może extra sondy nie potrzebował:). Jak było w MXT nie wiem:)

Taktyk te sondy sam stroiłeś? Jak Ci trzymają parametry, tzn jak często stroisz? Możesz wrzucić zdjęcie ekranu Spectry w menu ground probe bez zerowania wpływu sondy oczywiście, przy włączonym
TX boost on i RX gain np 12 (z sondą w powietrzu zdala od przedmiotów metalowych)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 19:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
. DFX nie powalał zasięgami ale też miał marny zakres regulacji czułości więc może extra sondy nie potrzebował:). Jak było w MXT nie wiem:)

Taktyk te sondy sam stroiłeś? Jak Ci trzymają parametry, tzn jak często stroisz? Możesz wrzucić zdjęcie ekranu Spectry w menu ground probe bez zerowania wpływu sondy oczywiście, przy włączonym
TX boost on i RX gain np 12 (z sondą w powietrzu zdala od przedmiotów metalowych)?

Z tym DFX to prawda. Większy prąd nadajnika w Spectra wymusza lepsze zrównoważenie sondy. Przy MXT można spokojnie chodzić na max gain +3 z audio boost. Sond nie musiałem stroić, od 3 lat trzymają parametry w zakresie, o którym pisałem wcześniej. Poziom zrównoważenia sprawdzam raz w roku... :)

Nie mam w tej chwili Spectry.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 00:36 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mam nową cewke z ukrainy 12' czy w menu mam ustawić na cewke "12 super " bo nic innego mi do niej nie pasuje ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 00:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ustaw 10'' DD tak jak dla standardowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 07:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jak w instruicji producent niczego nie zaleca to wybierz tak żeby wskazania głębokości były jak najbardziej poprawne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 10:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pomiar głębokości to jeden wielki pic na wodę wiec nie masz co się przejmować.Tak samo jak pomiarem wielkości przedmiotu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 10:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mam zamiar dzisiaj ją wypróbować ,już wczoraj w nocy bym poszedł na pole ale kret mi się gdzieś zapodział i zrezygnowałem. Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja . Nawet jak miałem kreta-gareta to jakoś nie myślałem że on jest tak pomocny dopiero jak poszedłem kiedyś bez niego to po 15 min. wróciłem . Nie potrafię już bez niego chodzić :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 23:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):
Pomiar głębokości to jeden wielki pic na wodę wiec nie masz co się przejmować.Tak samo jak pomiarem wielkości przedmiotu.

Mikello w każdym wykrywaczu te wskazania są tyle samo warte. No podobno w gti 2500 system ma szanse działać lepiej bo są dwie cewki odbiorcze ale szału bym się nie spodziewał. Generalnie funkcja dostarcza pewne informacje i jak będziesz to obserwował i się uczył to będziesz w stanie więcej wiedzieć o przedmiocie zanim go wykopiesz. To są przybliżone dane ale są. Moim zdaniem warto ustawić tak, żeby działało jak najlepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 01:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Próba cewki zrobiona . Inaczej wykrywacz zachowuje się jak się ustawi na 12' i inaczej jak ustawi się na 10' . Przy ustawieniu na 12' zachowywał się jakoś nie pewnie lub po prostu inaczej po przestawieniu na 10' zachowanie było podobne do tego jak przy cewce standardowej tylko głębszy . Trzeba by przeprowadzić dokładne porównanie albo napisze jutro do sprzedawcy tych cewek niech napisze jak mam ustawić. Na niezaśmiecone tereny pola , lasy jest bardzo fajna , ciekawe czy Detech jest lepszy . W to 50 cm zasięgu to na razie nie chce mi się zbytnio wierzyć , fakt że za mało jeszcze z nią chodziłem ( 1h) trafiłem tylko boratynke na 23cm ale działka już schodzona przezemnie i rutusem i deusem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 02:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec napisał(a):
Mikello napisał(a):

Mikello w każdym wykrywaczu te wskazania są tyle samo warte. No podobno w gti 2500 system ma szanse działać lepiej bo są dwie cewki odbiorcze ale szału bym się nie spodziewał. Generalnie funkcja dostarcza pewne informacje i jak będziesz to obserwował i się uczył to będziesz w stanie więcej wiedzieć o przedmiocie zanim go wykopiesz. To są przybliżone dane ale są. Moim zdaniem warto ustawić tak, żeby działało jak najlepiej.

Lechowiec, ucze się trzeci rok...
i nauczyłem się jednego - szybciej wykopywać przedmioty, niż rozwiązywać skomplikowane algorytmy na podstawie niepewnych danych :lol:
Ale każdy musi do tego dojrzeć.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]