Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: x-terra 705
PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 12:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Akumulatorki maja 1,2V a baterie 1,5V więc mam takie pytanie. Na tych pierwszych prąd będzie mniejszy to czy słąbszy będzie zasięg jak na 1,5 ?. Nie wiem czy dobrze myśle ale jeżeli prąd jest większy to czy większy jest też zasięg ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 12:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zobacz na wyniki, które ci wkleiliśmy. Ja chodzę na akumulatorkach z lidla i różnicy nie widać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 10:11 
Generał Broni
Generał Broni

podlasiak napisał(a):
Na tych pierwszych prąd będzie mniejszy to czy słąbszy będzie zasięg jak na 1,5 ?. Nie wiem czy dobrze myśle ale jeżeli prąd jest większy to czy większy jest też zasięg ??

To nie tak. Takie detektory jak 705 mają wbudowane stabilizatory napięcia zasilającego, uniezależniające je w praktyce od typu używanych baterii lub akumulatorów, oczywiście, pod warunkiem, że nie przekracza się maksymalnego dopuszczalnego napięcia.

Jak popatrzysz w manual (np. http://www.kellycodetectors.com/pdf/manuals/x-terra_705.pdf) to na stronie 45 jest napisane, że można używać właściwie wszystkich typów baterii i aku oraz pokazany jest wykres wskazań wskaźnika naładowania w stosunku do typu zasilania.

I jeszcze jedno, jest tam też napisane, że przy spadku napięcia poniżej jakiejś tam wartości 705 wchodzi w tryb "oszczędny" i ścisza głośnik (słuchawki NIE!), ale nie powinno mieć to żadnego wpływu na zasięgi.

Więc niezależnie co byś używał do zasilania, jeśli WSZYSTKIE baterie / aku w pakiecie zasilającym są sprawne (co wcale nie jest w obecnych czasach takie oczywiste) - 705 powinna mieć praktycznie taką samą czułość w całym dopuszczalnym zakresie zasilania. Tyle, że pamiętaj, słabsze baterie / aku mogą już nie wyrabiać przy małych napięciach (niskie wskazania wskaźnika napięcia) i w tedy rzeczywiście mogą pojawiać się dziwne stany.

Warto korzystać z wypróbowanych pakietów AKU. Tam przykładowo masz zestawione popularne, dobrej klasy aku: http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=203

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 14:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja dodam jeszcze, ze ostatnio chodzilem z kolesiem co mial tesoro cebule. Gdy moja x-terra lapala delikatne sygnaly jego cabula nawet nie jekla :) probowal chyba wszystkich ustawień i cisza :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]