Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 09:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dyskryminacja w Vaquero nie działa??? FILM
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 22:19 
Kapral
Kapral

Mój test na standardowej cewce :

https://www.youtube.com/watch?v=IZyQ8soZMvw&feature=youtu.be

i na cewce Nel Sharpshooter

https://www.youtube.com/watch?v=vS97dcei_h4&feature=youtu.be

Czy wszystko jest ok? czy może coś zrobiłem nie tak.
Generalnie kombinerki i pieniądze mi odrzuca, ale całej reszty nie za bardzo.
Grunt ustawiony wg instrukcji obsługi do testu w powietrzu.
Do zrobienia tego testku skłoniła mnie moja ostatnia wizyta w lesie i masa nakopanego żelastwa.
Vaquero mam od nie dawna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dyskryminacja w Vaquero nie działa??? FILM
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 22:39 
Moderator
Moderator

Generalnie jest tak że dyskryminowany będzie jedynie przedmiot żelazny mniejszy niż promień cewki,ustawianie dyskryminacji zbyt wysoko jest niewskazane, sprawdź w którym miejscu jest dyskryminowany gwóźdź calowy i tak zostaw, ustaw tak by był sygnalizowany trzeszczacym dźwiękiem, to będzie gdzieś pomiędzy iron i foil. Według mnie jest ok , narzędzia mogą być również powlekane jakiś metalem. A to że kopiesz dużo żelaza to dobrze świadczy o tym że się starasz i nie odpuszczasz. Po pewnym czasie nauczysz się rozpoznawać żelazo, w miejscach bardzo zaśmieconych żelazem zmniejsz czułość - efekty będą lepsze a żelazo łatwiej rozpoznawalne , może zmniejszanie czułości uznasz za głupotę jednak to naprawdę daje dobre efekty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lipca 2014, 13:36 
Kapral
Kapral

Ten sam fant jest jednakowo dyskryminowany w roznych odleglosciach od cewki ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lipca 2014, 20:39 
Generał Broni
Generał Broni

Ale o co właściwie Ci chodzi, bo tak z filmu wygląda, że jest jak najbardziej normalnie. Kilka uwag:

1. Duży obiekt żelazny, a zwłaszcza płaski, generalnie bywa detekowany przez detektory jako kolor. Dopiero bardzo wysokie ustawienie dyskryminacji może takie obiekty czasami 'wyciąć'. "Czasami", bo dostatecznie duże i dobrze zerdzewiałe żelastwo będzie miauczeć bardzo, bardzo wysoko, tak jak duże Al, Cu czy Ag... Przy okazji ustawienia wysokiej dyskryminacji można sobie też wyciąć mały kolor.
  2. Jak wsadzisz monetę w szczypce to masz piękny efekt maskowania koloru przez żelastwo (i to w tym momencie masywne) w tego typu sprzęcie. Więc nie dziw się, że Ty nie słyszysz koloru, bo TAKI detektor 'słyszy' w takim przypadku głównie żelazo.
  3. Dyskryminacja jest zapewne wielkościowa, więc czym większą ustawisz, tym większe żelastwo odrzucisz, ale również zacznie być odrzucany coraz większy kolor...
  4. Jeśli chcesz kopać złoto, zwłaszcza to małe i delikatne to dyskryminacja na minimalne minimum.
  5. I jak machasz przed cewką DD, to rób to tak jak w realu, czyli w poprzek cewki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lipca 2014, 21:39 
Pułkownik
Pułkownik

Często tak jest ,jak ktoś dopiero co zakupił tesoro i się jeszcze do niego nie przyzwyczaił.Potrzeba trochę czasu w terenie żeby słyszeć w tesorakach co jest kolorkiem a co żelazkiem albo śmieciem.Ale jak ktoś już do tego dojdzie to :mg: Jest to bardzo specyficzny sprzęcik i nie każdy na początku rozumie jak działa w nim dyskryminacja.Ale praca w terenie przyniesie efekty.Pomocne też będą dobre słuchawki.Ja co prawda biegam czasem z tridentem2 ,ale to angolski odpowiednik vaquero,wiec różnicy chyba nie ma :) Życzę szybkiego zaskoku i milej pracy z tym świetnym sprzęcikiem,oraz wielu fantastycznych fantów.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2014, 22:14 
Kapral
Kapral

Czyli jak wszystko jest ok to git:)
Generalnie użyłem chyba złych przedmiotów do tego testu:/
Póki co nauczyłem się rozpoznawać fanty bardzo płytko leżące - pinpoint wydaje wtedy bardzo wysoki dźwięk ale czy to puszka po piwie czy coś faniejszego to jeszcze tego nie ogarniam. O dobrych słuchawkach do tego sprzętu w zasadzie wszędzie piszą. Tylko jakie słuchawki maja srętny kabel, regulacje głośności i 100 Ohm ??
Czy zastosowanie samoróbki służącej do regulacji głośności np w Koss'ach ur30 nie zaszkodzi jakości głosu??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2014, 23:24 
Pułkownik
Pułkownik

Ponieważ popsułem swoje,narodzil sie u mnie nowy pomysł :idea ....zakupiłem.......AT pro :D .Pobawię się też czasem w wodzie :luv Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]