Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 04:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dziady z "Pomostu"
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 05:45 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Panowie, ja z koleji mam same dobre kontakty z POMOSTEM, zrobiliśmy już dwie ekshumacje, za każdym razem nas powiadamiali, zawsze obowiązkowo obecni przy ekshumacji :) Ostatnia 9 żołnierzy WH, jak kogoś interesuje, zamieszczę foty i opis :) Nie nazywajcie ich dziadami, chłopaki sumiennie wykonują robotę. Wielki ukłon w kierunku Adama Białasa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 17:38 
Weteran
Weteran

morfeusz27 napisał(a):
Panowie, ja z koleji mam same dobre kontakty z POMOSTEM, zrobiliśmy już dwie ekshumacje, za każdym razem nas powiadamiali, zawsze obowiązkowo obecni przy ekshumacji :) Ostatnia 9 żołnierzy WH, jak kogoś interesuje, zamieszczę foty i opis :) Nie nazywajcie ich dziadami, chłopaki sumiennie wykonują robotę. Wielki ukłon w kierunku Adama Białasa

przeczytałeś od początku? wyraźnie napisane jest o jakie oddziały chodzi a jak by im zależało na dobrym imieniu to już dawno ktoś z pomostu by się odniósł do tej sprawy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 18:26 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

atylla napisał(a):
morfeusz27 napisał(a):

przeczytałeś od początku? wyraźnie napisane jest o jakie oddziały chodzi a jak by im zależało na dobrym imieniu to już dawno ktoś z pomostu by się odniósł do tej sprawy

Z całym szacunkiem dla Attylli, wyraziłem tylko swoje zdanie, niepostrzeżenie u mnie nie daliby zrobić ekshumacji, ale nie mieli żadnych oporów, abym był przy ekshumacji i im pomagał. Być może macie rację, ale chyba w Pomoście działa kilka grup i trafiłem na tą lepszą. Aczkolwiek atylla, pomostowicze nie byli zbyt zadowoleni gdy zrobiłem fotę złotego łańcuszka, obrączki i szturmu ....?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Byłem ostatnio przy ekshumacji, która przeprowadzała ww fundacja i moje odczucia są następujące: ekshumację przeprowadzano powoli i dokładnie ale gdy zaczęło robić się ciemno do akcji wkroczyła koparka i ekshumacja resztę ciał polegała na pozbieraniu oporządzeni przy użyciu wykrywacza i zabraniu kilku kości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 sierpnia 2014, 14:33 
Kapitan
Kapitan

Wiele lat temu miałem okazję obserwować ekschumację lotników niemieckich pochowanych przy obecnej ul.Limanowskiego/wcześniej Dzierżynskiego/w Radomiu.Byli przywożeni ze wschodu.Zmarli w radomskim szpitalu.
W pojemnikach na kości umieszczano również znalezone rzeczy osobiste.Były to kordziki ,obrączki itp.Całość była umieszczana w specyjalnym kontenerze.W nocy regularnie kontener był pomimo ochrony okradany,a pozostałości zołnierzy były porozrucane po drugiej stronie ulicy.Podejrzewam ,że obecnie dzieje się to samo...........

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]