|
Problem dotyczy Sovereigna XS-2 Pro. Zaznaczone na zdjęciu tranzystory bardzo szybko się nagrzewają (grzeją się także znajdujące się w ich pobliżu dwa rezystory większej mocy) gdy jest podłączona cewka. W głośniku występuje głośne "buczenie" (treshold nie działa), którego ton zaczyna spadać. Oczywiście bardzo szybko rozładowuje się akumulator. Po odłączeniu cewki wspomniane tranzystory stygną i "buczenie" w głośniku ustaje, a treshold działa jakby wszystko było w porządku. Cewka jest na 100% sprawna (sprawdzona), a problem powstał w wyniku upadku na ziemię wykrywki. Stąd mam pytanie do Kolegów - czy może to być wina zaznaczonych na zdjęciu tranzystorów (mosfetów) - jeśli tak to czy można zastosować jakieś zamienniki (bo te są dość stare, tj. MTP 3055V i MTP 2955E). Poza tym nie mogę odczytać modelu elementu zaznaczonego na zdjęciu zielonym kółkiem - proszę o oznaczenie jeśli ktoś zna (to chyba jakiś stabilizator). Dodam, że dokładnie obejrzałem wszystkie punkty lutownicze nie stwierdzając pęknięć. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|