Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zaproszenie do współpracy
PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2014, 09:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Info zamieszczam na prośbę naszego forumowego(grupalodz.pl) Archeo

"Zapraszamy na przygodę z archeologią - zamek alchemików w Krzepicach i zamek Diabła Warszyckiego w Dankowie czekają na pierwsze odkrycia! UWAGA AKTUALIZACJA !!! BADANIA ARCHEOLOGICZNE!!! planowany termin rozpoczęcia badań zamku w Dankowie to 11 sierpnia. Zapraszamy wolontariuszy zainteresowanych udziałem w wykopaliskach. Dla przyjezdnych dostępne będzie pole namiotowe nad Liswartą, około 2 km od zamku. Zgłoszenia i pytania prosimy kierować na adres info@archtech.pl . Niecierpliwych zapraszamy tymczasem do Krzepic. Wykopaliska na zamku w Krzepicach zaczynamy 22 lipca!!!"

Co prawda Krzepice już się kończą ale aktualne będą badania w Dankowie
Możliwa wspólna akcja eksploratorów i archeo w weekend 15-17 sierpnia .
Info idzie na różne fora i jeśli będą nowe informacje postaram sie je tu zamieszczać , możecie też dzwonić do mnie na 602-688-672

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zaproszenie do wspólpracy
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2014, 12:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Deklaracje udziału na forum Grupy Łódź w tym wątku:
http://www.lodz-eksploracja.org/forum/p ... e-i-Dankow
Info oraz deklaracje udziału dla tych którzy nie mają tam konta :
Archeo: 603-664-176 , resty: 602-688-672

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 21:59 
Kapral
Kapral

witam Witku
będe na Zamku w Dankowie w środe 13 sierpnia
dziś dzwonił Pan archeolog i prosił abym zjawił się z koparką
zadeklarowałem swoje przybycie
ale mam pytanko czy bedzie gdzie przenocować ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 22:04 
Pułkownik
Pułkownik

zbyszekshl napisał(a):
witam Witku
będe na Zamku w Dankowie w środe 13 sierpnia
dziś dzwonił Pan archeolog i prosił abym zjawił się z koparką
zadeklarowałem swoje przybycie
ale mam pytanko czy bedzie gdzie przenocować ??

Jak już to jest zawarte w linku od kol.resty pole namiotowe do dyspozycji ,( sam plac),reszta jak wiadomo w swoim zakresie, ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 13:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Napiszcie kto, jaka instytucja prowadzi te badania bo na razie wygląda to tak że prywatna firma archeologiczna szuka już nawet nie taniej, ale darmowej siły roboczej.
Niedługo zaczną się ogłaszać firmy saperskie szukając "wolontariuszy" do pracy przy rozminowaniu.

Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 19:29 
Pułkownik
Pułkownik

peperybka napisał(a):
Napiszcie kto, jaka instytucja prowadzi te badania bo na razie wygląda to tak że prywatna firma archeologiczna szuka już nawet nie taniej, ale darmowej siły roboczej.
Niedługo zaczną się ogłaszać firmy saperskie szukając "wolontariuszy" do pracy przy rozminowaniu.

Pozdr.

http://czestochowa.gazeta.pl/czestochow ... ocnej.html
Na stronkę archtech-u sobie możesz wejść,tu się zgodzę że za free ale od kiedy ktoś za wolontariat płacił?,niby zapewniony nocleg (odpłatnie czy nie?),jeżeli to by była pomoc typowa dla archeo to wiadomo że nawet bym nie gdybał,dorabianie się czyimś kosztem też mi nie leży,może sam autor tematu wypowie się czy przewidziano chociaż głupi dyplom,podziękowanie od WKZ (nie od jakiejś osoby X) za wkład,reszta to nic bo nie oto w tym chodzi żeby za pomoc ktoś mi płacił :roll:
Ps.trochę są rozbieżności w artykule a deklaracją,pole czy baza noclegowa?,różnie można to odczytać :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zaproszenie do współpracy
PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 20:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli archtech prowadzi te badania w ramach działalności gospodarczej i dostaje za nie pieniądze to nie może korzystać z pomocy wolontariuszy bo zabrania tego ustawa. Pozostaje im zatrudnianie na śmieciówkach choćby za symboliczną kwotę.
Jeśli sami również pracują społecznie, nie w celu osiągnięcia zysku to nie ma problemu, ale wydaje mi się ze stosowna informacja powinna znaleźć się w ogłoszeniu.

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 22:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Sorry że nie odpisywałem wcześniej ale byłem w trasie i dopiero teraz mogę spokojnie fora poprzeglądać i odpowiedzieć.
Z Archtechem łódzcy poszukiwacze współpracują owocnie już od 2007 roku.
Pole namiotowe dla uczestników jest bezpłatne(Post: #4 w podanym linku do ŁFE)
Podziękowań imiennych Archtech jeszcze nigdy osobą współpracującym nie odmówił - kwestia tylko żeby wcześniej podać swoje dane (na co nie każdy idzie i nie każdemu to potrzebne).
Udział jest dobrowolny i nikt nikogo tam siłą nie zagania, komu warunki udziału nie odpowiadają po prostu niech nie przyjeżdża chyba że tylko tak dla sportu czy zabicia nudy chce na forum piane bić .
Inicjatywa udziału poszukiwaczy w tych badaniach wyszła z mojej strony na co Radek przystał więc zarzuty że archeolodzy chcą sie dorobić kosztem poszukiwaczy są bezpodstawne.
Telefony kontaktowe dla zainteresowanych są podane więc w każdej chwili można zadzwonić i się coś więcej dowiedzieć, ja nie jestem w stanie odpowiadać na bieżąco na wszystkich forach gdzie poszła informacja .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 23:11 
Podporucznik
Podporucznik

Stary nie stresuj się, malkontentów jest w ciul i nic z nimi nie z robisz.
Do zobaczenia w piątek wieczór :za .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 23:35 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...peperybka ma rację, to jest praca „na czarno” i w dodatku za darmo.

Arch-Tech to jest firma prowadząca działalność gospodarczą, i tzw. współpraca na zasadzie wolontariatu z taką firmą nie jest możliwa, jest niezgodna z prawem, no chyba że Arch-Tech kopie w czynie społecznym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 23:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Krzychu w czwartek, w czwartek bo piatek jest świeto i dzień wolny od pracy (przynajmniej dla większości)

Zacytuję też to odpowiedź z profilu fb zamku w Dankowie na podobne pytania co powyżej (pełny cytat):
"Badania zamku w Dankowie w l. 70 obejmowały wyłącznie wały i fosy. Związane były z szerszym programem badań fortyfikacji bastionowych A. Gruszeckiego. Badania Gedla w Zbrojewsku to inna historia. To badacz który zajmował się cmentarzyskami z okresów pradziejowych.
Celem obecnych badań jest poznanie zabudowy zamkowej.
Inicjatywa NIZ Badania Historycznych Miast i Zamków wiąże się z wieloletnim zainteresowaniem zamkami R. Hermana (Radosław Herman) i W. Dudaka, a przede wszystkim podjęciem badań historycznych tutejszych zamków przez dr A. Kobusa.
Badania zamku w Dankowie oraz Krzepicach mają na celu promocję historii regionu i jego zabytków. Są inicjatywą i pomysłem wykonawców badań, którzy uzyskali wszelkie niezbędne zgody formalne. Pracownicy firmy ARCH-TECH biorą udział w badaniach bezpłatne. Tak samo jak inni uczestnicy. Warto dodać że projekt tegorocznych badań ma szansę się rozwinąć i powiększyć o publikacje oraz konferencję naukową. Na decyzję jeszcze trochę musimy poczekać."

Więc teraz chyba peperybka i frank mają wszystko wyjaśnione, a jak chcą wiedzieć więcej niech dzwonią pod podane numery lub przyjadą , wezmą udział w przedsięwzięciu i sie bezpośrednio wszystkiego dowiadują :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 23:49 
Podporucznik
Podporucznik

ok

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 08:26 
Kapral
Kapral

będe synkowie moi w piątek jestem jeszcze na Węgrzech wracam w czwartek i juz w kopaczce ostrzą zęby pracownicy aby zagłębiła one je w zamkowej ziemi
POZDRoooo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2014, 00:43 
Kapral
Kapral

byłem wykopałem <zamek zdobyty> wspaniała impreza a i monetki ciekawe pozdrawiam i dziękuje za wspaniałą zabawę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 00:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Długi weekend z archeologią i poszukiwaniami już za nami, rotacyjnie na odkrywanie tajemnic zamkowych przybyło ponad czterdziestu eksploratorów którzy wespół z archeologami pogłębiali wykopy , sprawdzali wykrywaczami usypane z nich hałdy ziemi oraz sprawdzali swoim sprzętem teren wewnątrz murów fortalicji. Znaleziono setki artefaktów , w tym kilkadziesiąt monet srebrnych i miedzianych(zgłoszono ponad 70 szt.). Chwilami archeolodzy nie nadążali ewidencjonować zgłaszanych znalezisk.
Warto dodać że w tym projekcie wszyscy , archeolodzy, wolontariusze i eksploratorzy pracowali solidarnie tylko dla pasji czyli bezpłatnie.A po południu było zwiedzanie okolicy i tradycyjne wieczory przy wspólnym ognisku .
Szczególne podziękowania należą sie firmom PPHU NICOLL z Ujazdu k. Tomaszowa Maz. za udostępnienie koparki oraz firmie Jacka Adamca GPR24.COM.PL z Warszawy za sprawdzenie terenu georadarem.
Kto ma jeszcze czas i ochotę może jeszcze do końca tygodnia nadal uczestniczyć w tym projekcie.
Na koniec tygodnia wstępne wyniki badań i poszukiwań zostaną zaprezentowane na jarmarku organizowanym przez Gminę Lipie ( szczegóły na plakacie dostępnym w większej rozdzielczości na stronie gminy).
Każda osoba która dokumentowała lub będzie jeszcze dokumentowała wydarzenie zdjęciami czy filmami może sie tym materiałem podzielić z innymi w swoim folderze autorskim tu:
http://chomikuj.pl/GrupaLodz/Galeria/20 ... w+Dankowie
(wymagany wcześniejszy kontakt 602-688-672 w celu utworzenia folderu )
Część ekipy zapowiedziała już swój przyjazd na kolejny weekend ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]