Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Depozyt znaleziony w szopie z węglem!!!!
PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 05:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

alex_2013 napisał(a):
pięknie, pięknie, dostawałem 50 zł z naszym bohaterskim generałem na czekolade kiedys:) Jakiejś babci sie zmarło nie zdążyła wyjąć z komórki...hm...jednak lepiej trzymac w USD dalej by to było warte :h :D

W 1988r 0,5 L wódki Żytniej w Pewexie kosztowało 0,67$, nawet tak silna waluta w tamtych
czasach nieuchronnie uległa depracjacji, inaczej 1$ kosztowałby 30 zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 11:46 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

66 banknotów 50 złotowych 97 banknotów po 100 zł i 3 banknoty 200 złotych wszystko jak w mordę bite roczniki 1986-1988 żadnego innego:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 12:33 
Podporucznik
Podporucznik

Dlaczego Warynski ma taka smutna mine ? Bo mu 3 zlote brakuje do flaszki. Taki dowcip z tamtych lat :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 21:32 
Weteran
Weteran

Rodżer napisał(a):
66 banknotów 50 złotowych 97 banknotów po 100 zł i 3 banknoty 200 złotych wszystko jak w mordę bite roczniki 1986-1988 żadnego innego:)

Zapamiętałem, w 92 dostałem 9375zł na godzinę, nie wiem jaka była inflacja ale to raczej nie dużo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 21:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

wittman napisał(a):
Rodżer napisał(a):

Zapamiętałem, w 92 dostałem 9375zł na godzinę, nie wiem jaka była inflacja ale to raczej nie dużo.

Z początkiem roku 1990 Polska wprowadziła kurs sztywny powiązany z dolarem amerykańskim w relacji 9500 zł/ 1 $ po kilku poprzedzających, głębokich dewaluacjach (według krytyków – zbyt głębokich [3]) oraz znacznie ujednolicono kurs urzędowy i kantorowy. Takie rozwiązanie było powodowane tym, że Polska, o czym była mowa we wstępie, odziedziczyła po okresie realnego socjalizmu poważny kryzys z szalejącą inflacją, która osiągnęła latem 1989 poziom 50% miesięcznie. Jednocześnie deficyt budżetowy w tym roku wynosił 4,3% PKB [4]. Ustalony kurs sztywny miał stanowić kotwicę antyinflacyjną, ponieważ ludzie już powszechnie uciekali od waluty krajowej i błyskawicznie spadało do niej zaufanie oraz wiarygodność kredytowa samego państwa.
W celu zwalczenia tych problemów 1 stycznia 1990 zaczęto wprowadzać Plan Balcerowicza, utożsamiany powszechnie z terapią szokową, którą miała przejść polska gospodarka. Naczelnym elementem planu było zwalczanie hiperinflacji. Stąd sztywne powiązanie kursu walutowego złotówki z dolarem oznaczało przypisanie jej roli nominalnej kotwicy antyinflacyjnej, to zaś miało obniżyć oczekiwania inflacyjne i spowodować wzrost wartości złotowej importowanych dóbr – czyli obniżyć siły pobudzające inflację.

Kurs 9 500 zł. utrzymywano aż do 16 maja 1991 r. Utrzymanie sztywnego kursu walutowego aż przez 17 miesięcy (początkowo mówiono jedynie o trzech miesiącach) znalazło licznych krytyków argumentujących, że w ten sposób i tak wystąpiła niekorzystna dla eksporterów silna realna aprecjacja złotówki (skorygowana o inflację kraju i jego partnerów handlowych), podczas gdy kurs nominalny pozostawał niezmieniony – co spowodowało spadającą nadwyżkę w obrotach bieżących. Wynikało to z tego, że inflacja w Polsce była nieporównanie wyższa niż u nowych, głównych partnerów handlowych z Europy Zachodniej [5]. Jednocześnie powiązanie złotego tylko z jedną walutą było błędem ze względu na to, że w ówczesnej sytuacji aprecjonowała bardzo silnie w stosunku do innych, co odbijało się niekorzystnie na handlu zagranicznym z głównymi partnerami handlowymi, u których polskie produkty stały się o wiele mniej konkurencyjne [6].

Powyższe wady tego rozwiązania stały się powodem wprowadzenia 17 maja 1991 roku istotnych zmian w sposobie ustalania kursu walutowego. W miejsce dolara jako relacji do złotego pojawił się koszyk pięciu walut obcych, który zbudowano na podstawie struktury walutowo-geograficznej polskich obrotów handlu międzynarodowego, co oznaczało, że w koszyku znalazł się dolar amerykański (45% wartości koszyka), marka niemiecka (35%), funt brytyjski (10%), frank francuski (5%) i frank szwajcarski (5%). Kurs pozostawał sztywny w stosunku do całego koszyka, zaś ceny samych walut obcych w stosunku do krajowej waluty ulegały zmianom na bieżąco. Równocześnie zdecydowano się zdewaluować złotówkę w stosunku do dolara o 14,4%, by poprawić konkurencyjność polskich towarów.

http://historiagospodarcza.pl/ewolucja- ... o-po-1989/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 września 2014, 00:11 
Chorąży
Chorąży

Kurde,pamiętam jak dziś,że znajomy po pijaku schował w piwnicy mały majątek-ok. 13tys.Było to ok.1984 roku.Po długich poszukiwaniach rodzinnych udało się znaleźć tylko jeden mocno ogryziony przez myszy tysiączek i całą masę drobniutkich kawałeczków.Jak się wszystkim ręce trzęsły nad tymi skrawkami !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 września 2014, 10:25 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Pamietam jak bedac dzieckiem dostawalem od rodzicow pliczek 50 i 100 ktory wydawalem na gumy "turbo" to byly czasy:-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 września 2014, 12:36 
Generał Broni
Generał Broni

Sztywny kurs - wciskali ludziom ściemę,(pkumen) a cwaniacy wywozili setki mln dolarów za grosze potem akcja z oprocentowaniem następny drenaż waluty. a na końcu super plan B.... zabrać co sie da najlepiej 1 do 100................. a dalej jakoś to będzie super specjaliści od reform - teraz wiesz skąd mamy takie długi..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 września 2014, 13:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Studiowałem w latach 1985-1990. Staruszkowie na życie odpalali mi około 7 tyś miesięcznie i to spokojnie starczało. Z tym że na fajki i piwo to już musiałem dorobić w stoczni za pośrednictwem Student Service.
Także ten depozyt to było owszem trochę kasy ale nie znowu jakiś majątek.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]