Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 09:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kopanie absolutnie wszystkiego to żadna sztuka. Ma to swoje zalety pod warunkiem że masz czasu w nadmiarze. No i wystarczy prosty wykrywacz. Tylko Mikello gdzie Ty kopiesz? U nas w górach gdzie w wysuszoną ziemię wymieszaną z kamieniami nie da się szpadla wbić, a co dopiero saperki, człowiek uczy się więcej używać głowy niż mięśni:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2014, 15:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam,

mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników spectry. Otóż chodzi mi o ustawienie DISCRIMINATION i ALL METAL - wiem, co one oznaczają, ale brak mi technicznej interpretacji tych parametrów, w efekcie czego wiem, że im wyższe tym wykrywacz bardziej czuły i głębszy, ale jakie są efekty obniżenia jednego a jakie efekty obniżenia drugiego parametru? Będę wdzięczny za precyzyjną odpowiedź

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 lipca 2014, 23:03 
Sierżant
Sierżant

postaram się odpowiedzieć, jak się mylę niech ktoś mnie poprawi albo coś dopowie,
DISCRIMINATION to czułość kanału dynamicznego
ALL METAL to czułość statyka
Kanały te działają osobno, nie mają wpływu jeden na drugi. W trybie mixed mode oba kanały działają jednocześnie.
Więcej szczegółów znajdziesz w instrukcji.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2014, 09:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dzięki za odpowiedź. doczytałem się też tego, że oba są dla odrębnych trybów, ale zaczęło mnie zastanawiać jak się mają zatem względem RX Gain? gdy dochodzi do przesterowania to obniżam rx gain, a pytanie jest, czt moge podbić discrimination żeby zoptymalizować osiągi? przydałaby mi się chyba techniczna interpretacja tych parametrów i o ile RX gain jest dość dobrze wytłumaczony w instrukcji, to z discrimintaion już jest gorzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2014, 23:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

W instrukcji od vx3 jest więcej napisane , ale wydaje mi się że w każdym wykrywaczu to działa tak samo ,dyskryminacja bezpośrednio nie ma nic wspólnego z czułością . Czułość wykrywacza spektry to rx gain + dopałka. Techniczne dane nic by ci kolego nie dały poza tym nikt ich nie posiada .przeczytajcie wątek cały ,jest tu dużo napisane konkretnych rzeczy. A jak chcesz troche technicznych rozwarzań to na innym forum jest wątek , wspominane o nim było tutaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2014, 10:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wątek przeczytałem kilka razy, jest dużo pomocnych rzeczy, ale precyzyjnej odpowiedzi nie znalazłem, dlatego stwierdziłem, żeby dopytać, bo może ktoś ogarnął już temat do końca. Chodzi mi konkretnie o kilka aspektów, otóż chodząc po polu ustawiłem RX gain na maxa, włączyłem TX Boost a discr. na 75-80 i sprzet sobie całkiem nieźle radził. Podbiłem discr. w okolice 90-95 to zaczynał się wzbudzać. i tu właśnie jest sedno pytania, żeby zmaksymalizować osiągi pod kątem głębokości lepiej w tym przypadku mieć RX na 15 i discr. na 75, czy może RX na 12-13 a discr. na 90-95?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2014, 13:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
To drugie, czyli rx gain w okolicach 12tu, a discrimination na max jak się da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2014, 15:11 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

dzięki za sugestię - na intuicję wybrałbym wariant z max rx gain:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2014, 23:34 
Szeregowy
Szeregowy

1 czy spectra bardzo sie wzbudza?
2 jak dziala w poblizu lini wysokiego napiecia lub dmów?
3 czy telefon komorkowy w kieszeni powoduje zaklucenia lub nadmierne wzbudzanie?
4 jak wysoko mozna podkrecic czulosc?
5 ktora cewka jest najlepszym wyborem ( przyzwoita waga, zasieg, stabilnosc, uniwersalna 9,5"z VX3 czy 10"DD)
6 ktora cewka dostepna do v3i jest najglebsza 12" spider , 13"(detech) czy moze 12x15(detech)?
7 ktory filtr jest najglebszy a ktory najplytszy i jak dobierac filtr do danej gleby (np jak nalezy ustawic Spectre na glebe gliniasto kamienista )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2014, 00:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

1. Tak
2. Źle
3. Czasem
4. Zalezy od zestrojenia cewki, u mnie na piaszczystych stepikach A75 D85 R15 czasem uda sie Tx właczyć jednak wtedy schodze R12-13
5. uzywam 12" Nel 700g świetnie zestrojona, okropnie wyglądająca jednak solidna, łapę w zestawie urywa
6. Tego nie wie nikt, chyba że ktoś ma je wszystkie.
7. najglebszy 5Hz najplytszy 12,5

Wszystko to masz w tym wątku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2014, 00:21 
Pułkownik
Pułkownik

Mikello napisał(a):
1. Tak
2. Źle
3. Czasem
4. Zalezy od zestrojenia cewki, u mnie na piaszczystych stepikach A75 D85 R15 czasem uda sie Tx właczyć jednak wtedy schodze R12-13
5. uzywam 12" Nel 700g świetnie zestrojona, okropnie wyglądająca jednak solidna, łapę w zestawie urywa
6. Tego nie wie nikt, chyba że ktoś ma je wszystkie.
7. najglebszy 5Hz najplytszy 12,5

Wszystko to masz w tym wątku

I tu kolega trafił w samo sedno,NEL 12",limit ediszyn :lol: ,mówią że wymiata jak trzeba :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2014, 09:59 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ad. 7 - z tą głębokością jednak, jak wynika z moich spostrzeżeń na poszczególnych filtrach i z informacji zawartych w tym wątku jest tak, że filtr musi być dostosowany do poziomu mineralizacji gleby to raz, a dwa że przy 5 Hz powinno się przemiatać stosunkowo wolno.

Ja mam 3 cewki w mojej spectrze (excelator II, elipsa whites'a oraz standardowa DD) i na pytanie, która jest najlepsza odpowiem, że żadna, bo każda jest pod całkiem co innego. jedna wymiata na śmietniku, ale szybko się przestraja, inna jest dobra na standardowe pole orne, a jeszcze inna spisuje się w zmineralizowanych gruntach.

P.s. Kolego bieszczadniku, czy pochodzisz z rejonów z twojego nicka? W najbliższy weekend wybieram się w rejony na wypoczynek, ale sprzęt biorę ze sobą, także jak coś mogę Ci na żywo zademonstrować działanie poszczególnych cewek:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2014, 11:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Kolego Pitermaster a mógłbyś to przyporządkować :
" Ja mam 3 cewki w mojej spectrze (excelator II, elipsa whites'a oraz standardowa DD) i na pytanie, która jest najlepsza odpowiem, że żadna, bo każda jest pod całkiem co innego. jedna wymiata na śmietniku, ale szybko się przestraja, inna jest dobra na standardowe pole orne, a jeszcze inna spisuje się w zmineralizowanych gruntach."
cewkę do terenu , bo nie chcę zgadywać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 11:07 
Chorąży
Chorąży

Jako ze jestem również zwolennikiem kopania tzw. "folii" zamieszczam przykład wczorajszego sygnału VDI = +9, i nie jest to odosobniony przykład. Może to już efekt tego że wiem co Spectrunia mówi do mnie :D bo nie każda folia to znalezisko. Jednak osłuchanie się i w tym wypadku spectograf tworzą taki efekt.
Cewka Nel Rx13, D85, All75

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 17:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Misio1973 napisał(a):
Kolego Pitermaster a mógłbyś to przyporządkować :
" Ja mam 3 cewki w mojej spectrze (excelator II, elipsa whites'a oraz standardowa DD) i na pytanie, która jest najlepsza odpowiem, że żadna, bo każda jest pod całkiem co innego. jedna wymiata na śmietniku, ale szybko się przestraja, inna jest dobra na standardowe pole orne, a jeszcze inna spisuje się w zmineralizowanych gruntach."
cewkę do terenu , bo nie chcę zgadywać.

Excelator na śmiernk, elipsa na czyste pola, a standardowa na bardziej zmineralizowane grunty

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]