Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 4 września 2014, 22:19 
Plutonowy
Plutonowy

Panowie, a jakich baterii lub akumulatorków używacie w Optimie? do tej pory w moim Fisherku latałem na dwóch aku 9v, więc będę musiał się przestawić.Są jakieś baterie alkaicznie w dobrej cenie, po których idzie nie zbankrutować, a starczają na te 2 porządne wypady? :1 z góry dzięki za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 05:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Polecam duracell procell za 6szt. Płaciłem około 8 zł a starczają naprawdę na długo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 06:46 
Porucznik
Porucznik

Wszystkie alkaliczne baterie starczą ci na te 20 godzin minimum zależy jeszcze czy używasz słuchawek ? czy lecisz bez i na max głośności ? wiadomo że w drugim przypadku baterie wytrzymają krócej a i jeszcze podświetlenie w nocnych wypadach też mocno zjada zapas mocy :D hehehe, ja polecam łazić w słuchawkach na pewno wydłuży to czas bez wymiany. A kupując aku trzeba się liczyć że czas będzie krótszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 09:25 
Podporucznik
Podporucznik

Ja polecam te baterie, co kroliczek biega z bateryjka w czterech literach. Na dlugo starczaja. W razie rozladowania mam drugi komplet w aucie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 11:48 
Generał Broni
Generał Broni

miras134 napisał(a):
zakupiłem takie hermetyczne osłonki uważam że na pewno wydłuży to żywotność spustu osłonka nie utrudnia jego używania więc jeśli ktoś miał podobne problemy to polecam ten patent.

Też mam podobne osłonki (ze smętka), ale niestety nie pasują na oryginalny spust w Optimie. Czekam spokojnie aż się rozsypie ten oryginalny spust, żeby zamontować nowy, już w osłonie.

MłodyPolska napisał(a):
Panowie, a jakich baterii lub akumulatorków używacie w Optimie? (...) Są jakieś baterie alkaicznie w dobrej cenie, po których idzie nie zbankrutować, a starczają na te 2 porządne wypady?

Tylko akumulatorki. MUSZĄ BYĆ DOBREJ JAKOŚCI. Ja proponuje przykładowo białe enelopy (mogą być też czarne). Plus dobra ładowarka mikroprocesorowa (ważne!) i po problemie zasilania.

Ogólnie o zasilaniu Optimy
Tu też jest o zasilaniu Rutusów
Zestawienie aku nowej generacji
O ładowarkach mikroprocesorowych

Pobór prądu Optimy dla normalnej głośnosci ze słuchawkami, bez podświetlenia, praca na dyskryminacji to średnio 110...130mA. Baterie alkaliczne AA mają pojemności od jakichś 1000....1500mAh (takie sobie) do około 2000 (większość dobrych), niektóre dosięgają 3000mAh (ale rzadko).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 15:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Tak jak kolega _cheetah_ polecam białe eneloopy, zasilam nimi całe mieszkanie, optime i aparat foto. Bez żadnych problemów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 września 2014, 17:08 
Podporucznik
Podporucznik

Także polecam białe eneloopy !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 07:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam panowie ,od niedawna jestem posiadaczem Optimy,i wystąpił taki problem :( kupiłem ją z bateriami Philips stan naładowania87% na drugim wypadzie postanowiłem zmienić baterie,włożyłem akumulatorki których używałem w poprzednich wykrywaczach ,po załadowaniu zasobnika i włączeniu wykrywacza (zachowywał się tak jak by to robił ostatkiem sił,pokazał naładowanie 3% po kilku krotnym wyciąganiu zasobnika i poprawianiu baterii,nic nie pomagało pokazywało albo 3% albo 0% więc sprawdziłem na wykrywaczach kolegów,u nich pokazywało 75% naładowania,
pojechałem do sklepu i kupiłem nowe baterie po wymianie nie 100% a 75% i po godzinie spadło do 35% po przyjeździe do domu następna wymiana i dalej to samo,co może być powodem tych spadków naładowania? a i jeszcze jedno po naciskaniu spustu pinpointera wskaźnik naładowania wskazywał za każdym razem inny poziom naładowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 09:34 
Porucznik
Porucznik

"afas" może te blaszki w puszce z elektroniką nie stykają dobrze z koszykiem na baterie ? a jak nie to telefon w rękę lub e-mail kontakt jest na stronie http://www.rutus.com.pl/kontakt.php

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 09:47 
Generał Broni
Generał Broni

afas napisał(a):
co może być powodem tych spadków naładowania?

Jeśli nie włożyłeś niewłaściwie wtyku od cewki w puszkę elektroniki to wygląda to po prostu na awarię sprzętu - jakieś zwarcie albo uszkodzony element elektroniki - w każdym razie detektor pobiera o wiele, wiele większy prąd niż normalnie. Jeśli po uruchomieniu bez cewki jest tak samo - oznacza to uszkodzenie w elektronice w puszce, jeśli zaś wskazania bez cewki są normalne - uszkodzenie cewki jest.

Coś się powinno grzać - puszka elektroniki lub cewka.

Jak wyżej było napisane - serwis.

afas napisał(a):
a i jeszcze jedno po naciskaniu spustu pinpointera wskaźnik naładowania wskazywał za każdym razem inny poziom naładowania.

Normalne - wskazania wskaźnika aktualizują się TYLKO po naciśnięciu spustu albo poklikaniu w klawisze. Nie czytamy DOKŁADNIE instrukcji obsługi.... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 09:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

_cheetah_ napisał(a):
afas napisał(a):
co może być powodem tych spadków naładowania?

Jeśli nie włożyłeś niewłaściwie wtyku od cewki w puszkę elektroniki to wygląda to po prostu na awarię sprzętu - jakieś zwarcie albo uszkodzony element elektroniki - w każdym razie detektor pobiera o wiele, wiele większy prąd niż normalnie. Jeśli po uruchomieniu bez cewki jest tak samo - oznacza to uszkodzenie w elektronice w puszce, jeśli zaś wskazania bez cewki są normalne - uszkodzenie cewki jest.

Jak wyżej było napisane - serwis.

afas napisał(a):
a i jeszcze jedno po naciskaniu spustu pinpointera wskaźnik naładowania wskazywał za każdym razem inny poziom naładowania.

Normalne - wskazania wskaźnika aktualizują się TYLKO po naciśnięciu spustu albo poklikaniu w klawisze. Nie czytamy DOKŁADNIE instrukcji obsługi.... ;)

Tak tylko tu nie chodzi o aktualizowanie wskaźnika bo raz pokazuje w dół a raz w górę i to bardzo duże rozbieżności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 11:22 
Generał Broni
Generał Broni

afas napisał(a):
Tak tylko tu nie chodzi o aktualizowanie wskaźnika bo raz pokazuje w dół a raz w górę i to bardzo duże rozbieżności.

A, to posypuje głowę popiołem... Wszystko wskazuje na to, że masz uszkodzony sprzęt. Kontaktuj się jak najszybciej z serwisem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 12:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

_cheetah_ napisał(a):
afas napisał(a):

A, to posypuje głowę popiołem... Wszystko wskazuje na to, że masz uszkodzony sprzęt. Kontaktuj się jak najszybciej z serwisem.

No panowie jestem złota rączka :lol: nie wytrzymałem i sam wziąłem sprawy w swoje ręce i po rozkręceniu puszki i sprawdzeniu paru elementów okazało się że szwankuje włącznik zasilania,po połączeniu na krótko wszystko hula aż miło,teraz zostaje załatwienie nowego włącznika,serdeczne dzięki koledzy za wszystkie sugestie i porady,obeszło się bez serwisu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 13:47 
Kapitan
Kapitan

Adam nic sam nie kombinuj, tylko wysyłaj go na serwis! ten włącznik jest bolączkom Optimy, też miałem z nim problem, od wysłania wykrywki do p.Rutyny i odesłania już z wymienionym włącznikiem minęło TRZY DNI, niestety nasza Polska Poczta potrzebowała na dostarczenie mi wykrywacza równe DWA TYGODNIE, pozdro i do następnego :zdr :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 13:54 
Chorąży
Chorąży

Kolega też miał identyczne kłopoty z optimą , po wysłaniu do serwisu i wymianie blaszek (styków) i wyłącznika wszystko wróciło do normy .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]