rufa napisał(a):
Abaqus,mam do dzisiaj,odcinek przekazu pieniężnego za ten pomysł,oraz drukowaną publikację-po polsku.Chodziłem w tym czasie do szkoły średniej,technicznej i nie stać mnie było na zastrzeżenia patentowe.
Odpowiem Ci pewnym przykładem. W 2007 roku pewni pomysłowi ludzie otrzymali patent na coś takiego (śnieżny rower) - łatwa adaptacja zwykłego "górala":
Załącznik:
snowbike.jpg
Ok. 4-5 lat temu zgłosili się do kanadyjskiej wersji programu Dragons Den i odcinek został wyemitowany.
Jakieś 2 lata temu w polskim konkursie na rozwiązania inżynierskie jacyś młodzi goście dostali za ten sam (niby autorski pomysł) nagrodę. Napisałem wtedy do kapituły konkursu, że rozwiązanie już jest znane od kilku lat i w dobie powszechnego dostępu do Internetu nie mieli żadnego problemu aby to gdzieś podejrzeć (były zresztą całe odcinki na YT z kanadyjskiego Dragons Den). Nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Nie drążyłem tematu bo i po co skoro kapitule nie zależało najwyraźniej na uczciwym postawieniu sprawy i przyznaniu się do błędu, że nagrodzili jawny plagiat.
Ciebie oczywiście nie podejrzewam o kopiowanie rozwiązań.
Swoją drogą, czasem przeglądam Biuletyn Urzędu Patentowego i znajdują się tam zarówno rozwiązania bardzo ciekawe jak i śmieszne i dziw bierze, że mogły zostać opatentowane.
P.S.
Wracając do tematu: to ile w sumie waży AT z tą dodatkową przeciwwagą?