Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Deus - sztyca zamiennik
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 08:42 
Podporucznik
Podporucznik

Wydaje mi się, że temat już był ale nie mogę znaleźć więc może nie na tym forum. Z tego co pamiętam to zamiennik sztycy można zrobić ze sztycy armanda albo solfernusa. Czy ktoś już przerabiał, używa takowej? Czy dolne rurki są metalowe czy plastikowe w tych sztycach?
Ogólnie to mój syn 10 letni mówi że może by ze mną pochodził czasem (z naciskiem na może:) więc szukam lekkiej sztycy do małej cewki, w oryginał szkoda kasy ładować skoro nie ma pewności czy będzie chciał chodzić.
Na stronie solfernusa jest informacja że nowe sztyce są stalowe i o 100 gram cięższe od starych więc raczej ta odpada.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Deus - sztyca zamiennik
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 08:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Gdzieś tu na forum czytałem że też pasuje sztyca od tesoro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 09:00 
Podporucznik
Podporucznik

Sztycy Solfernusa nie znam, ale gdzieś czytałem że łamały się w miejscu wsuwania się rurki środkowej w górną :?
Armanda używałem jakiś czas temu z cewką Deusa więc mogę polecić, lekka, z bardzo dobrym podłokietnikiem :1
:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 09:03 
Podporucznik
Podporucznik

A właśnie znalazłem na allegro sztycę solfernusa za 150 zeta i nawet teleskopowa. Czy sztyca Armanada dolny wysięgnik ma z włókna lub plastiku? Pasuje wszystko bez przerabiania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 09:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Właśnie sprawdziłem- dolna część u armanda jest z jakiegoś tworzywa sztucznego.
Miałem przyjemność testować solfernusa i konstrukcja mechaniczna ( po zmianach) jest rewelacyjna. Waga całego solfa ze starą łamiącą się aluminiową częścią to około 0,9 kg a po zmianie na stalową to trochę ponad 1 kg. Dla dziecka optował bym za sztycą od solfernusa- masz możliwość płynnie regulować długość w bardzo durzym zakresie.
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 09:49 
Podporucznik
Podporucznik

Sztyca solfernusa z "alletanio" za 150 zeta teleskopowa to właśnie ta pękająca/ przed zmianami/ :?
Solfernus po zmianach ma STALOWĄ a co za tym idzie sporo cięższą górną część sztycy za którą Solfernus każe dopłacić EXTRA sporo kaski :? .
Sztyca Armanada dolny wysięgnik ma z plastiku :)
Szerokość końcówki powinna pasować, ja tylko rozwiercałem do większej średnicy otwór na plastikową śrubę mocującą :)

Ostatnio edytowano wtorek, 4 listopada 2014, 09:59 przez kajtencjusz, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 09:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Idealnie, bez żadnych przeróbek, do cewek Deusa i oryginalnej śruby pasuje też stelaż od Garretów ACE.

Jeśli jesteś zainteresowany to miałbym taki krótszy stelaż akurat dla dziesięciolatka na zbyciu.
Córce już minęła krótka "pasja" poszukiwacza.
Szczegóły na PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 10:05 
Podporucznik
Podporucznik

Solfernus z allegro teleskopowy ale jednak chyba odpada bo dolna część jest aluminiowa. Przynajmniej tak wynika z opisu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 10:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Stalowa jest w chwili obecnej tylko część s wysięgnika. Nie uważam aby podniesienie wagi o około 12- 15 procent i to w części najbliższej środkowi ciężkości miało jakieś znaczenie.. Kolego kajtencjusz miałeś może możliwość porównania tych dwóch wysięgników? Osobiście posiadam armanda a solfernusem się bawiłem ponad godzinę więc coś niecoś o nich wiem. Wygoda użytkowania sztycy solfernusa w stosunku do sztycy armanda jest bezdyskusyjna. Wydaje mi się, że dolna część w solfie jest z włókna ale najlepiej jest zadzwonić do producenta i wszystko będzie wiadomo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 11:30 
Podporucznik
Podporucznik

Więc sprawa wygląda tak. Dzwoniłem do Pen elektornika i sama końcówka jest wykonana z włókna na długości 17 cm. Zastanawia mnie czy to nie za mało patrząc na dolną część sztycy oryginalnej deusa to jest dużo dłuższa (chodzi o plastik) innych końcówek już nie ma a szkoda bo stelaż fajny. W armandzie powiedzieli mi że przy maksymalnym złożeniu na 2 rurkach dł. stelaża wynosi 1,2 m a pomijając środkową rurkę to ok 92 cm (do tego dolna rurka jest w całości z tworzywa). Teraz w domu trzeba się po przymierzać do oryginalnej sztycy i popatrzyć jaka by była najlepsza długość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 21:33 
Pułkownik
Pułkownik

Stelaża solfernusa nie znam,ale rurki armanda bez zacisków wyrabiają się z czasem.Według mojej opinii,lepiej zakupić wysięgnik kanarkowy,od kolegi Krissska(jeśli będzie w rozsądnej cenie :) ),i do tego dokupić,środkową część stelaża od at pro/gold koszt jakieś 70pln.Garret ma dość dobrze rozwiązane te zaciski.Całość będzie stabilna i na pewno dość długo posłuży.Pozdrawiam.P.S. Widziałem stelaż z At i do niego zamontowaną cewkę deusa,wszystko pasuje bez przeróbek.Ewentualna modyfikacja to montaż panela na stelażu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 21:54 
Podporucznik
Podporucznik

Wszystko niby dobrze by było ale ta sztyca co kolega ma na zbyciu to składak i sam nie jest pewien z jakich rurek. Mógłby być kłopot z dokupieniem odpowiedniej rurki później. Co do stelaża od ACE (z tego co rozumiem to taki sam posiada). Dzwoniłem do przedstawiciela Garretta i sam mi powiedział że będzie drożej niż u Armanda. Najfajniejszy by był Solfernus i przy małej cewce od deusa na bank sztyca by się nie połamała (podobno się łamały przy tych największych cewkach ciężkich) ale obawiam się że te 17 cm tworzywa to za mało może być do stabilnej pracy na max ustawieniach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 22:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sprawdziłem w Rutusie Optimie -przy małej cewce (23 cm DD) dolna część sztycy jest metalowa z końcówką 18 cm z tworzywa sztucznego i działa to bardzo dobrze. W solfernusie łamały się aluminiowe części S - z informacji od producenta, nie było jeszcze reklamacji stelaża ze stalową częścią S ( inna sprawa ile tego zostało sprzedane :) ).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 22:36 
Podporucznik
Podporucznik

Solfernus nie sprzedaje nowych sztyc a nawt jak by to powiedział że cena by była 2-3 razy wyższa. Stare twierdzi że łamały się przy większych cewkach cięższych przy tych małych bodajże 22 cm nigdy się nie złamała podobno. Obawiam się jeszcze jednej rzeczy tzn mocowania samej cewki z opisem fi 16mm nie jestem pewien czy to średnica otworu pod śrubę czy raczej zewnętrzna główki mocującej. Zerknijcie sami na all... (nie będę wklejał linku do aukcji) wystarczy wpisać "sztyca wykrywacz"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 23:02 
Podporucznik
Podporucznik

Jako że zostałem "wywołany do tablicy" przez kolegę wopaw, odpowiadam :)
Nie miałem możliwości porównywania obu wysięgników, nie miałem nawet w ręku wysięgnika Solfernusa, toteż go nie krytykuję a jedynie dzielę się swoją wiedzą o nim, opartą na informacjach użytkowników jak i samego konstruktora, który wcale nie ukrywał problemów z pękającą górną częścią w starej wersji - aluminiowej, natomiast nowa wersja - stalowa co prawda nie pęka, ale jest cięższa i trzeba do niej dość dużo EXTRA dopłacić :?
Co zaś się tyczy wysięgnika Armanda, to jak wcześniej wspomniałem używałem go z powodzeniem ok. 1 roku, nie miałem z nim żadnych problemów i muszę przyznać że bardzo mi odpowiadał :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]