Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 04:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Reakcja detektorow na monety z niklu
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 21:08 
Plutonowy
Plutonowy

A mi się wydaje, że jeśli wykrywacz ma dyskryminację żelaza, to nie jest możliwe żeby metal przyciągany magnesem (używając prostego języka) był w prawidłowy sposób sygnalizowany przez wykrywacz. Proporcje znajdowanych monet niklowych, żelaznych do miedzianych, srebrnych chyba każdemu to powinny uświadomić. Wystarczy przejrzeć dział prosto z pola - więcej tam sreber niż nikli z II RP

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 22:03 
Moderator
Moderator

wclan napisał(a):

Do 3cm sygnal nie do kopania , gdybym wszedl na taki to minal bym go ... od 3 cm sygnal ladny , powtarzalny ... jak najbardziej do kopania (all metal)

.

Uzywajac prostego jezyka dyskryminacja jest ustawiona na 0 (dzwiek zelaza i tak mam dosc mocno podbity , zeby dokladnie slyszec co mam pod cewka)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 22:30 
Generał Broni
Generał Broni

Tobo napisał(a):
A mi się wydaje, że jeśli wykrywacz ma dyskryminację żelaza, to nie jest możliwe żeby metal przyciągany magnesem (używając prostego języka) był w prawidłowy sposób sygnalizowany przez wykrywacz.

A co to ma wspólnego z monetami z niklu?

Tak w ogóle moneta niklowa w miarę dobrze i nie za głęboko leżąca daje wysokie id. Dopiero na dużych głębokościach, ewentualnie leżąca na sztorc, będzie dawać nisko, w rejestrach żelaza.

Tobo napisał(a):
Proporcje znajdowanych monet niklowych, żelaznych do miedzianych, srebrnych chyba każdemu to powinny uświadomić. Wystarczy przejrzeć dział prosto z pola - więcej tam sreber niż nikli z II RP

A to rzeczywiście jest ciekawe. Ja mam jedne (słownie: jedne) 10gr IIRP z niklu na kilka 10 groszówek z Zn z emisji niemieckiej. Ale, żeby było śmieszniej - ja te prawdziwe 10gr znalazłem na miejscówce, gdzie wyszły tylko trzy monety:
  1. 10gr II RP (nikiel);
  2. krajcar AW (miedź?);
  3. 20gr Gomółka (miedzionikiel).
Więc sam nie wiem co o tym wszystkim sądzić - sprzęt ewidentnie widzi czyste niklowe, ale w moim przypadku wygląda to tak, jakby ich w ziemi po prostu nie było...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 22:41 
Plutonowy
Plutonowy

_cheetah_ napisał(a):
A co to ma wspólnego z monetami z niklu?
- mniej więcej tyle, że moneta niklowa widziana jest przez detektor jako żelazo (ferromagnetyk) i jako taka często jest pomijana przy poszukiwaniach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 00:12 
Generał Broni
Generał Broni

Tobo napisał(a):
- mniej więcej tyle, że moneta niklowa widziana jest przez detektor jako żelazo (ferromagnetyk) i jako taka często jest pomijana przy poszukiwaniach.

Nie zauważyłeś, że było już napisane ze trzy razy, że zwykle meldują się na wysokich wskazaniach koloru... daleko poza typowymi ustawieniami dyskryminacji ustawianymi przy szukaniu koloru. Tak więc tylko część z tych monet może być widziana w rejestrach żelaza - tych w złych ułożeniach i głębokościach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 16:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Bawiłem się dziś trochę ustawieniami i udało mi się uzyskać widoczność monety niklowej a dokładnie złotówki 1929 roku. Ustawiając dyskryminację na zero oraz reaktywność na jeden lub dwa eliminuje się martwe pole w którym wykrywacz nie dawał dźwięku. Przestawiałem też dziwięk przesterowania zauważyłem że ustawiając dźwięk przesterowania na dwa sygnał jest jeszcze wyraźniejszy. To by potwierdzało moją teorie że błąd jest w sofcie. Jak ma ktoś możliwość zrobienia podobnego testu jak ja to prosił bym o spostrzeżenia czy wyniki są podobne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 23:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kilka sztuk na swoim koncie mam tego i owego...
sygnał był, jaki był...ale zawsze do kopania
Jednak pamiętam jeden wypad, jak kolega z Xterro70 na koncetryku podrzuca mi 50 gr a u mnie cisza, jak bym nie przemiatał w różne strony.
Na koncie mam już takie monetki...nadaje się to do archiwum X :lol:
zapomniałem dodać at pro+neltornado

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 listopada 2014, 01:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Mam soft 3.2 i znajduję 20gr i 50gr niklowe międzywojenne. Faktem jest, że dają one bardzo wysoki sygnał, który przy 50gr i 1zł przechodzi już prawie na drugą stronę skali (czyt. +98<>+2).
Ale jednak jeśli moneta jest zakopana to jest widoczna. Problemy pojawiają się jeśli jest blisko cewki.

Nie wiem, czy tutaj pomógłby wyciszacz ustawiona na -1 lub 0, ale należałoby to sprawdzić ponieważ domyślnie wyciszacz jest na +2 i ma za zadanie pomijać obiekty zardzewiałe typu kapsle.

O problemie w wykrywaniu monet niklowych napisałem w temacie Spectra V3i. Ta też ma problem z ich wykryciem, nawet gorzej niż deus, ale to może być kwestia ustawień.

Co do softu i jego zmiany na inny w Deusie to gdyby to było możliwe, "ruskie" już by to opanowali.
Niestety w przeciwieństwie do telefonów i konsol, prób złamania softu deusa jest zbyt mało.

Widziałbym tu jednak komunikację po wifi między cewką deusa a telefonem z androidem. To by rozwiązało problemy z tym ich dziadowskim panelem za 2100zł. I na to liczę, gdyż firma XP praktycznie nie słucha swoich klientów. Powinni dostać po dupie i ich soft w deusie powinien zostać złamany jak najszybciej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 listopada 2014, 19:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego a jak myślisz, jak długo pochodził byś z ciągle włączonym telefonem w terenie? 2, 3h?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 listopada 2014, 19:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie byłoby tak źle myślę ;) samo to że dużo taniej to byłby plus :) jedynie koszt samej cewki. Mało prawdopodobne że uda się coś komuś zrobić w tym kierunku.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]