Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2005, 13:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie wiem czy mogę podawać na forum, nie chciałbym się narazić ani adminowi ani firmom choć one powinny być raczej zainteresowane taką reklamą.
Powiem, tak wystarczy w wyszukiwarce najlepiej gogle wpisać hasło płytki drukowane lub obwody drukowane a wyswietli się kilka linków w danym temacie ,"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! znajdą sie wsród nich te o których pisałem, a jeżeli ktoś nie chce lub nie ma czasu na szukanie to zapraszam zainteresowanych na priva podpowiem kto mi robił.
Edik bardzo dobrze ,że płytka będzie w takim programie jest on jak najbardziej akceptowany przez firmy wykonujące obwody. Jak nie zapomnę to wyślę po południu do Ciebie pocztę z linkami do wspomnianych firm
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ekranowanie cewek
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2005, 21:07 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

chej nie wiem czy aby "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!!, ale patrząc na zdjęcie sondy wydaje mi sie że cewki w sondzie są owinięte folią aluminiową; czy któryś z kolegów mógłby się na ten temat wypowiedzieć? trzeba nie trzeba? ja już płytkę zrobiłem w "przydomowym warsztacie" :-) także zabieram się powoli za montaż jesli któryś z bardziej doświadczonych kolegów chciałby wspomóc teoretycznie byłbym bardzo wdzięczny; i jeszcze jedno: ktoś może wie czym zastąpić rosyjskie IC i tranzystory? bo nie mam dostępu do rosyjskich katalogów???
POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 11:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam,

Ekranowanie jest konieczne. Cewka odbiorcza i komensacyjna są tutaj pod wspólnym ekranem. Możesz nie ekranowac cewki nadawczej ale w zasadzie jak już się ekranuje odbiorczą... Do ekranowania możesz użyć zwykłej folii aluminiowej ale najwłaściwsze i najbardziej wygodne są specjalne metalizowane taśmy aluminiowe lub miedziane. Miedziana(jest nawet taka jedna taśma poliestrowa-elastyczna) ma tą przewage, że daje się lutować. Oczywiście my tutaj ekranujemy „z marszu” ale generalnie ekranowanie sond to nie taka prosta sprawa – ekran też powinien mieć pewne swoje parametry. No ale nie będziemy wchodzić w takie szczegóły. Na przeciwległej stronie
od wyprowadzeń cewki powinna pozostać szczelina 5-10mm.
Można w końcu ekranować preparatem grafitowym w spray’u.

Zamienniki IC są takie:
UD 708 – uA741, LM741
1401 UD3 – LM346(poczwórny wzm.op)
1401 CA1 – LM339(poczwórny komparator)
561 KT3 – CD4066(klucze analogowe)
LM324 – BA10324
561 KP2 – CD4051(multiplekser 8 –kanałowy)
561 IE10 – MC14520 lub 4520 (dwukrotny 4-bitowy licznik dwójkowy)

Stabilizator:
KR EH 8a – 7809C.

Niestety nie mam zamienników tranzystorów, ja zresztą stosuje dowolne m.cz. Szukałem na Elektroda.pl ale nic nieznalazłem.
Tranzystory KT816, KT817 powinny być większej mocy – szczególnie te w generatorze.

Pozdrawiam :pa
Edik.

Ostatnio edytowano piątek, 25 lutego 2005, 11:49 przez Edik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 22:04 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

wiEEElkie dzieki za pomoc, teraz robota ruszy z byka :D Jak tylko skończe zarzuce na forum dokladny opis jak mi poszło + kilka fotek; jeszcze raz dzieki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 11:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!

Co jeszcze nikt go nie zrobił... :que :)

Tutaj można obejrzeć gotowy "okaz" tego wykrywacza:

http://seraleksandr.narod.ru/Fotoalbum/Anker50.htm

:pa

Edik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 13:41 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

heh, ja mam wszystko oprócz LM346N, tego wzm. nie jest tak łatwo dostać, jedynie w sklepach internetowych (są tylko w dwóch) no i czekac trzeba 2 tyg. az sprowadzą (obecnie układ nie jest juz produkowany), może jednak dziś zamówie i jak cos to bedzie mozna zabrać sie za cewkę, PCB wer. beta ze strony WWW ogólnie w miarę jednak są pewne niezgodności ze schematem ale to nie jest wielki problem i brak jest scieżki do 4520 widocznie przewidziano połaczenie drucikiem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 14:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam...

Na forum GT pojawił się nowy schemat tego wykrywacza.
Są na nim wprowadzone pewne zmiany.

Tutak link:

http://www.thunting.com/cgi-bin/geotech ... ssage=6660

Pozdrawiam.
EDIK

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 maja 2005, 21:05 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam
Czy ktoś ukończył ANKERA?
Mam na stole jego przedostatnią wersję i składam
Jakie mieliście problemy
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2005, 07:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam ja juz płytke poskładałem, dopiero co uporałem sie z konstrukcją nośną, obudową na elektronikę, zmieniłem kooncept na zabudowę cewki a że zima to najlepszy czas na budowę sprzetu a aura ostatnio dopisała robótka nieco sie przeciąga... ;) pozostało tylko uruchomic sprzet a widze ze nie bedzie to superłatwe jak przysłowiowa bułka z masłem uruchomiony generator pobiera u mnie ciut wiecej niz 85 mA... moj pożera 100mA i w dodatku nie chce startować :cry: ale poradzi sie coś i na niego :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2005, 21:42 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

witam

Ostatnio edytowano środa, 25 stycznia 2006, 17:57 przez mir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 18:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zrób sobie dynamika z projektu kolegi ALL-a, 3 kanały i nie będziesz miał problemów, rusza z kopyta
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 19:35 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

witam

Ostatnio edytowano środa, 25 stycznia 2006, 17:53 przez mir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 20:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gdybyś sledził wypowiedzi i dyskusje na temat tego układu na innym forum to zebrałbyś wszystkie potrzenbe informacje. Jak pisałem wcześniej poprawnie złożony układ z dobranych elementów odpala natychmiast, regulacji wymaga tylko kanał Pin Point tzn. wymaga ustawienia czułości którą notabene można wyprowadzic dodatkowo na zewnątrz i ustawienia dla tego kanłu poziomy sygnału wiodącego. Elementy są tak dobrane,że nie ma kłopotu z dyskryminacją i balansem gruntu. sonda to typowy układ od wałkowanego F555 czy jak go tam zwał inaczej, a opis wykonania znajduje się także na stronie czeskiej razem ze schematem i zdjęciami. Faktem jest że trzeba pogrzebać aby wszystko to pozbierać ,ale warto zapewniam.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 22:18 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dzięki właśnie pozwiedzałem i się przymierzam
pozdrowienia

Ostatnio edytowano środa, 25 stycznia 2006, 18:00 przez mir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 11:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam,

Faktycznie ALL1 to łatwiejsza konstrukcja do samodzielnej budowy ale faktem jest, schemat praktycznie jest taki sam jak w. Classic. Anker-50 jest świezym rosyjskim projektem - jest to zupełnie inny detektor i jest trudniejszy w uruchomieniu. Rosjanie robią wszystko inaczej... :)

Niedawno wyszedł nowy projekt wykrywacza mającego możliwość pracy na dwóch częstotliwościach.
Oto link do tej strony. Można sobie przejrzeć pdf-y i poczytać o tej konstrukcji:

http://www.metdet.ru/IB.htm

Pozdrawiam
Edik

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]