Teraz jest piątek, 15 sierpnia 2025, 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: AVT 5196
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 20:59 
Generał Broni
Generał Broni

Pikonstruktor napisał(a):
Lutownica się skaszaniła. Dziękuje to by było na tyle. Nie włożę w ten układ już ani grosza.

Przesada. To prosty do uruchomienia i bardzo tani układ. Lutownicę warto tak czy inaczej dokupić, bo może się przydać przy innej okazji. Za szybko Kolega rezygnuje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 21:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie wiem, dopóki nie wyjaśni się sprawa tych napięć będzie bydle leżeć w szafce. Jak rozwiąże tą tajemnice to wezmę się za dokończenie tego, może to być nawet za pół roku, teraz to mnie mało obchodzi.

edit
------------------------------------
Któregoś pięknego dnia chyba zlutuje to dziadostwo na pająka bez sprawdzania poszczególnych elementów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 01:02 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam, pozwolę sobie odkopać temat.
Zrobiłem jedną z najgłupszych rzeczy, jakie można zrobić z wykrywaczem, czyli podpiąłem odwrotnie zasilanie. W efekcie poszedł układ scalony IC5 (NE555). Wymieniłem tę część i włączyłem wykrywacz. Parę sekund powył, potem przestał. Półprzewodnik T1 (BD911) teraz za każdym razem bardzo się nagrzewa, a wykrywacz nie pracuje.
Koledzy, co w tym ustrojstwie teraz należy wymienić, żeby wszystko było w porządku? Tutaj jest opis wykrywacza: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5196.pdf
Pozdrawiam,
Grzesiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 03:06 
Generał Broni
Generał Broni

Trzeba wylutować przede wszystkim grzejący się T1 oraz T2. Skoro tor audio odezwał się - można przypuszczać, że jest sprawny. Zgodnie z instrukcją montażu uruchomić sekcję zasilania, żeby uzyskać odpowiednie napięcia dodatnie i ujemne. Najlepiej zrobić to bez wlutowanych w płytkę pozostałych elementów półprzewodnikowych (głównie wzmacniaczy operacyjnych IC1 i IC3, timera IC4, nie zaszkodzi też wylutowanie CMOSa IC2, chociaż mało prawdopodobne by w zaistniałej sytuacji uległ uszkodzeniu). Jak Uzyskasz +5V i -5V trzeba będzie sprawdzać czy wlutowywanie kolejnych elementów wg instrukcji nie wpłynie na zmianę napięć zasilania. Najbardziej prawdopodobne, że oprócz NE555 uległ uszkodzeniu T1 BD911 (złącze baza-kolektor) i/lub (mniej prawdopodobne) T2 BC327.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 11:10 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki. Na dniach to wszystko zrobię.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]