Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 21:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus Argo v3
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 11:40 
Generał Broni
Generał Broni

Pisałeś wcześniej kolego Matys5 że farba odpadła ci po odklejeniu taśmy izolacyjnej czyli sama nieodpadła tylko ty ją zerwałeś razem z nią.Nie pisze w instrukcji że trzeba oklejać go taśmą izolacyjną,ja podobnie jak ty okleiłem swojego i po oderwaniu taśmy w niektórych miejscach też mi odstała razem z taśmą,ale nie mam do nikogo pretensji.Jak będziesz go sprzedawał to możesz prysnąć go sprayem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 20:15 
Plutonowy
Plutonowy

Rozbraja mnie obrona marki Rutus. Wykrywacz sam w sobie jest dobry ba nawet bardzo dobry, tego nie podważam. Ale nie przesadzajmy jakość wykonania mogła by być na ciut na wyższym poziomie. Takie moje zdanie do którego mam prawo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 20:30 
Generał Broni
Generał Broni

Nie bronię marki,tylko takie jest moje zdanie.Na pewno w każdym sprzęcie nawet za większą kasę można byłoby się przyczepić do czegoś.Z tego co zauważyłem u siebie to farba zeszła mi w jednym miejscu na aluminiowej sztycy.Widać że została pokryta bez podkładu.( Amelinium nie pomalujesz)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 20:32 
Generał Broni
Generał Broni

Sprzedaj go i kup wykrywacz, który Twoim zdaniem będzie solidniejszy i lepiej wykonany. A później ...................zobaczymy :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 20:33 
Generał Broni
Generał Broni

To ja proponuję dołożyć ze dwa tysiące i kupić sobie taki co ma kabel grubszy i jest lepiej malowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 21:58 
Generał Broni
Generał Broni

Jeszcze takiego na pewno nie zrobili .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 01:08 
Generał Broni
Generał Broni

Rutusy mają wysokie czułości, więc nie dziwota, że reagują na ruchy kabla przy cewce i akurat tu bym dyskutował, czy jest to wada.

Ja podobnie miewam w Optimie - sztuką jest znalezienie dobrego sposobu umocowania kabla przy cewce, tak by jak najmniej ingerował w proces pracy cewki, ale równocześnie nie krępował zmiany położenia cewki.

Z tym, że Optima jest chyba bardziej zrównoważona niż Argo, który ma generalnie nadmiar "pary" i tu trzeba pamiętać, że nie zawsze da się z nim komfortowo pracować na full czułości...

Ale, co do wykonania mechanicznego Rutusów to akurat i ja mam kilka zastrzeżeń (opisywanych w wątku o Optimie) i też uważam, że należy na to zwracać uwagę. Tym bardziej, że z reguły są to prawdziwe pierdoły i duperele, nie wpływające na osiągi detektora, ale bez sensu mogące psuć opinie. A żeby ich nie było, to prawdopodobnie tylko kwestia upilnowania podwykonawcy od mechaniki i montażu finalnego.

To, że farba odpada, nie wpływa na pracę detektora, ale nie powinno się to zdarzać, Reklamuj, co ci szkodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 02:25 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Troszkę już póżno i mogę pisać pierdoły ale ta sytuacja z odchodzącą farbą kojarzy mi się z czynnością jaką robi większość posiadaczy smartfonów naklejając folie na wyświetlacz,każdy dba o sprzęt żeby następny użytkownik miał pociechę.Nie ma co biadolić nad tak błachymi sprawami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 10:29 
Porucznik
Porucznik

Witaj Cheetah czy spotkałeś sie ze zjawiskiem stabilizacji pracy Argo po około 4 godzinach szukania ??? :o . Już opisuję o co mi chodzi, mianowicie jak naładuję akumulatorki ( czarne enellopy 2445 mh ) to wyświetlacz pokazuje mi 90 % naładowania ( nigdy 100 % ) i są częste popiskiwania, praktycznie non stop. Występuje to przy czułości około 47-46 a zanika po zejściu z czułością w okolice 45. Dopiero za około 3-4 godziny poszukiwań gdy na wyświetlaczu jest około 60 % baterii ten efekt zanika dość szybko i na czułości 47 śmiało można hulać i te popiskiwania nie są irytujące.
Dodam iż aku są wszystkie równo ładowane i nie występuje efekt doładowywania jednych od drugich po włożeniu do koszyczka.
W którymś temacie dyskutowaliśmy już o tym odnośnie szybszego ( początkowego ) procesu rozładowywania aku podczas pracy i późniejszej stabilizacji baterii, jeśli można tak to nazwać :roll: . Czy te popiskiwania podczas ruchu cewka w wyżej opisanym przypadku to normalne zjawisko ??? :roll:
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak bardzo spada zasięg Argo przy chodzeniu z czułością 45 na Standardzie i z dyskryminacja minus 15 ( -15 ) , chodzi mi o drobnicę typu monetki i guziki ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 12:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeżeli chodzi o założenie akumulatorków po naładowaniu, i występujące małe popiskiwania to mogą one być powodowane tym że akumulator, przy dobrej ładowarce ładuje się bardziej jakby to wynikało z jego specyfikacji i przypuszczam że jest to wynik jakby formowania akumulatorka do założonych parametrów tzn. do 1,2 V. i ich stabilizacji, podobnie zachowują się w ostatnich chwilach przed całkowitym rozładowaniem, tylko te popiskiwania wtedy są mocniejsze, także zwróciłem na to uwagę ale przyjąłem to za fakt, twoje pytanie mnie w tym utwierdziło.
Na zasięgi dyskryminacja nie ma wpływu, natomiast czułość i rodzaj filtru już tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 13:20 
Generał Broni
Generał Broni

Dzisiaj chodziłem ze swoim 3 godzinki w tem -10st,oczywiście po lesie bo na polu nie da się kopać i detektor zachowywał bardzo się stabilnie żadnych popiskiwań ,czyste sygnały.Jak przeniosłem się na pola też było spokojnie i juz tak pod koniec mojego chodzenia czyli około 2,5 godz zaczęły się popiskiwania.Nie wiem czy to od mrozu czy zależy od gruntu .Po zejściu z czułości na 36 troszkę się uspokoiło.Kabel mam owinięty taśmą czyli na pewno nie jego wina.Ogólnie tragedii nie było nawet udało mi się znaleźć kilka monetek tylko problem jest z ich wykuciem z ziemi .Panowie czy może ktoś się z was orientuje czy można chodzić ze sprzętem poniżej zera?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 13:43 
Plutonowy
Plutonowy

Ja wczoraj biegałem ze swoim prawie cały dzień w -1 do -3 bo tak to u mnie skakało i nie było problemu. Z tego co zauważyłem to jak coś za mocno popiskuje mi Argo to ponownie dostrajam go do gruntu i jest spokój. w ostateczności kk na -10 (29DD)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 15:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

mario123 napisał(a):
Dzisiaj chodziłem ze swoim 3 godzinki w tem -10st,oczywiście po lesie bo na polu nie da się kopać i detektor zachowywał bardzo się stabilnie żadnych popiskiwań ,czyste sygnały.Jak przeniosłem się na pola też było spokojnie i juz tak pod koniec mojego chodzenia czyli około 2,5 godz zaczęły się popiskiwania.Nie wiem czy to od mrozu czy zależy od gruntu .Po zejściu z czułości na 36 troszkę się uspokoiło.Kabel mam owinięty taśmą czyli na pewno nie jego wina.Ogólnie tragedii nie było nawet udało mi się znaleźć kilka monetek tylko problem jest z ich wykuciem z ziemi .Panowie czy może ktoś się z was orientuje czy można chodzić ze sprzętem poniżej zera?

a to niby dlaczego nie mozna chodzic?? dziwne pytanie zadajesz ,,na pewno zasilanie bedzie szybciej siadac ale nie ma tragedii.. powoli to idzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 16:26 
Generał Broni
Generał Broni

EDEK:):):):) napisał(a):
Witaj Cheetah czy spotkałeś sie ze zjawiskiem stabilizacji pracy Argo po około 4 godzinach szukania ??? :o

Nie, bo nie mam Argo... ;) Ale pogdybajmy...

Już opisuję o co mi chodzi, mianowicie jak naładuję akumulatorki ( czarne enellopy 2445 mh ) to wyświetlacz pokazuje mi 90 % naładowania ( nigdy 100 % ) i są częste popiskiwania, praktycznie non stop. Występuje to przy czułości około 47-46 a zanika po zejściu z czułością w okolice 45. Dopiero za około 3-4 godziny poszukiwań gdy na wyświetlaczu jest około 60 % baterii ten efekt zanika dość szybko i na czułości 47 śmiało można hulać i te popiskiwania nie są irytujące.

Pierwsze i podstawowe pytanie jest takie, czy na bateriach alkalicznych też obserwujesz taką sytuację? Bo jeśli tak, to oczywiście problem jest systemowy, czyli z detektorem, a jeśli nie - o, to robi się ciekawie...

I czy strojenie gruntu jest OK?

W zasadzie napięcie na zasilaniu (aku czy baterie) nie powinno mieć wpływu na pracę detektora, bo przecież detektor ma stabilizatory napięcia, ale, to wcale nie musi być tak jednoznaczne.

Pogdybajmy:

W Rutusach zasilanie wzmacniacza Audio jest brane bezpośrednio z aku lub baterii - skutek jest taki, że poziom sygnału wiodącego wraz z rozładowywaniem się baterii / aku zmniejsza się. Więc, jeśliby zasilanie cewki / elektroniki (możliwe, że częściowe) też byłoby brane bezpośrednio z baterii / aku, to mogłoby by być tak, że czułość detektora w jakimś tam minimalnym stopniu zależałaby od napięcia zasilającego - i odpowiedź byłaby prosta: przy wysokich napięciach (początek pracy) czułość byłaby bardzo wysoka, więc dla stabilnej pracy (możliwe, że nie tracąc zasięgu) trzeba by było trochę stłumić detektor.

Jak wrócę do chaty, to z ciekawości zobaczę, czy na gnieździe cewki jest pełne napięcia z zasilania.

Dodam iż aku są wszystkie równo ładowane i nie występuje efekt doładowywania jednych od drugich po włożeniu do koszyczka.

Istotne jest, aby WSZYSTKIE aku (lub baterie) z danego kompletu były DOBRE. To, że mogą być naładowane w różnym stopniu ma niewielkie znaczenie dla detektora (w zasadzie powinno mieć żadne). Zresztą, aku w komplecie nigdy nie są identyczne - są różnie doładowane przez ładowarkę (bo są różne same z siebie, a i tory ładowarki mogą się też delikatnie różnić), a i mają różne pojemności, więc rozładowują się też w różnym stopniu.

W którymś temacie dyskutowaliśmy już o tym odnośnie szybszego ( początkowego ) procesu rozładowywania aku podczas pracy i późniejszej stabilizacji baterii, jeśli można tak to nazwać :roll: . Czy te popiskiwania podczas ruchu cewka w wyżej opisanym przypadku to normalne zjawisko ??? :roll:

Wiesz, w przyrodzie wszystko jest możliwe, za dużo jest kombinacji, by jednoznacznie określić co jest co.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 17:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

mario od kiedy masz Argo??? bo widze ze szukac sam sobie problemy ktore maja mały wpływ na prace detektora. tez miałem takie odczucie jak kupiłem pierwszy Argo i teraz juz go znam i i jest ok. wiec twierdze ze mało poznałes ten sprzet....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]