Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lekki szpadelek
PostNapisane: środa, 18 czerwca 2014, 18:33 
Specjalista
Specjalista

W Sun Garden trzonek to rura z tworzywa a rdzeń jest drewniany.Zajechałem już kilka sztuk i jednego zrobiłem sekcje.Jak chcecie to wkleję zdjęcia :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2014, 09:41 
Podporucznik
Podporucznik

Polecam fiskarsa ostrego . Przy zakupie zwracaj uwagę na wygięcie S . Czym większe , tym dźwignia lepsza przy kopaniu jedną ręką . Kręgosłup ważna sprawa, trzeba go oszczędzać , a i z wiekiem lenistwo doskwiera :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2014, 09:59 
Generał Broni
Generał Broni

Nie ma chyba lżejszego jaki kiedyś zakupiłem od ,, turystów zza wschodniej granicy ,, Jest to szpadelek z blachy tytanowej , nie mam teraz aparatu bo zrobił bym fotki , dobrze zaostrzony , dorobiłem małe nacięcia do przecinania korzeni , stylisko drewniane n leszczyny ,ugięte. Jest super.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 17:08 
Kapral
Kapral

A jeśli chodzi o Fiskarsa - korzystał ktoś może z tego modelu? Wygląda na to, że jest stalowy.

http://www.fiskars.pl/Ogrod/Produkty/Gleba/Szpadle/2500-Saperka-ergo

Szukam zamiennika dla Sun Gardena, które obecnie raczej trudno dostać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 18:30 
Major
Major

Stalowy, jak na razie nie narzekam. A co do aluminiowego z mojego poprzedniego postu jest fajny na pola ale do lasu się nie nadaje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 20:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

uras napisał(a):
A jeśli chodzi o Fiskarsa - korzystał ktoś może z tego modelu? Wygląda na to, że jest stalowy.

W moich stronach większość ma ten szpadel i nikt nie narzekał. Łatwo wchodzi w glebę, miałem inne łopatki ale tą kopie mi się najlepiej. Mogłaby być troszkę węższa (transport w plecaku) i lżejsza, no ale nie ma co narzekać - jest niezawodna!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 listopada 2014, 21:13 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

sieni napisał(a):
uras napisał(a):

W moich stronach większość ma ten szpadel i nikt nie narzekał. Łatwo wchodzi w glebę, miałem inne łopatki ale tą kopie mi się najlepiej. Mogłaby być troszkę węższa (transport w plecaku) i lżejsza, no ale nie ma co narzekać - jest niezawodna!

Ja swojego fiskarsa ergo wziąłem na warsztat, szlifierką kątową obciąłem po 1,5cm tylko krawędzie boczne.Jest ciut lżejszy i troszkę mniejsze dołki wychodzą niż po pełno wymiarowym szpadlu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 02:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

MIRAS2009 napisał(a):
Wiem mam tez krotkiego sun gardena saperka nie do zajechania,ale potrzebuje cos dluzszego

Tak jak pisał Ozzy, zwykły czarny Fiskars najlepszy. Z tym że żeby był wygodny przy kopaniu marchewki to trzeba go stuningować stosownie do swoich gabarytów.
Ostrze najlepiej ściąć po bokach po te 1,5-2,5cm a także dół ostrza na płasko i dobrze zaostrzyć. Ujmie to parę gram, wielkościowo dołki kopie "w sam raz" a dzięki obcięciu na płasko "miękkisz" z dna dołka wybiera do czysta.
Stylisko należy skrócić ale trzeba uważać żeby nie za dużo - tylko tyle żeby móc naciąć dołek i wyważyć ziemię bez schylania się (schylanie się dla brakujących 2-3cm jest gorsze niż dla 20 czy 30) Ile skrócić to zależy od wzrostu i najlepiej sprawdzić to metodą prób i błędów.
Tak dopasowany szpadelek ma tą zaletę że można go wlec za sobą lewą ręką dzięki czemu czujemy połowę jego ciężaru, a nawet użyć jako laski w razie potrzeby. Takim szpadelkiem bez bólu i łatwo można kopać marchewkę albo bujać się po polu i szukać chrzanu przez pół dnia :)

Patent na niekiedy "rozgibujące" się z czasem plastikowe rączki Fiskarsów - w środek rurki dajemy dopasowany wałek z dębu, grabu, akacji itp i mocujemy rączkę dwoma trzema wkrętami do drewna :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 10:09 
Generał Broni
Generał Broni

Powiem wam że mimo że posiadam szpadle z nierdzewki do sadzonek i szukałem czegoś innego, to i tak wróciłem do swojego szpadla z castoramy. Szpadel kopał trzy sezony. Firma chyba PRO LINE. Koszt chyba 30 pare złoty. A szpadelek leciutki i bardzo wytrzymały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 11:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

uras napisał(a):

Kopię tym od sześciu lat . Przy pewnej wprawie wystarczy jedna ręka, Nie trzeba odkładać wykrywki. Polecam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 13:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja tez kopie sun gurdenem od kilku lat, ale zauwazylem ze za kazdym dolkiem musze sie pochylac i czasami po calym dniu plecy bola. Wiec szukam czegos dluzszego, mial ktos z Was tego dlugiego sun gurdena ?
Jezeli nie ten to moze fiskars skrocony takjak kol. Wyzej radzi :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 22:36 
Kapral
Kapral

Rodzą się dwa dodatkowe pytania:

1) Czy jest w ogóle możliwe nabycie saperki Sun Garden? W Internecie raczej cisza w tym temacie :).
2) Czy saperka Fiskarsa (z pomarańczową rączką) to ta sama, o której pisaliście wyżej (cała czarna), czy też to jakiś inny model?
http://www.malam.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_3560008fa4aabfc7051cb3a7c7cab2cb.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 17:26 
Podporucznik
Podporucznik

To są podobne saperki, ta z pomarańczową rękojeścią nosi nazwę SOLID, natomiast ta z czarną rękojeścią ERGO 2500
Różnią się nieco wykonaniem metalowego trzonka/ inny profil rurki/, ale obie są O.K!
Mam ERGO 2500 zwężoną do 14cm, używam SZÓSTY SEZON i jak dla mnie jest :1 :1 :1
:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 19:00 
Kapral
Kapral

Dzięki za odpowiedź. O ile w przypadku tej Ergo 2500 jest mowa o stalowym trzonku, to przy SOLID nie ma na ten temat żadnej wzmianki. Nie chciałbym naciąć się na aluminiowy trzonek, który - jak większość kolegów tutaj pisze - jest raczej słaby. jeśli chodzi o wytrzymałość (mimo niższej wagi).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 19:03 
Kapitan
Kapitan

Mam Solida i trzonek jest stalowy.Ostatnio w zmarzlinie kopałem i nic się nie powyginało.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]