Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 21:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Xp Goldmaxx II Power
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 06:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam pytanie, który lepiej sobie radzi z cienkimi sreberkami położonymi na sztorc,GMP czy GM4 a może są podobne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2014, 09:36 
Moderator
Moderator

na youtube jest filmik " gm4 vs mxt " - testy ziemne , monetki horyzontalnie i wertykalnie - wygląda to bardzo dobrze . Zrobiłem szybki test domowy - Golden Mask CK 15khz , czułość 8.5 , cewka 9cali , dyskryminacja 1.4 , sreberko 1 krajcar Ferdynand Habsburg XVII wiek ,średnica 15mm , horyzontalnie 25cm - wertykalnie 19cm ( charakterystyczny podwójny sygnał ) - więc zupełnie teoretycznie można się spodziewać spadku zasięgu na poziomie 25% , niestety nie pamiętam jak to było z GMP myślę że podobnie , wiem z opinii użytkowników że GM wyjątkowo dobrze radzi sobie z monetkami na sztorc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 14:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

panowie dołacze sie do dyskusji ale chodzi mi o ten goldmaxx 2 na nizszej czestotliwosci, jak sprawuje sie na drobnice ?? miałęm juz wykrywki na 18 kHz ale chodzi mi o cos bardziej uniwersalnego..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 18:09 
Plutonowy
Plutonowy

Na niskiej częstotliwości to pracuje Gmaxx II. Wygląd i funkcje te same jak Goldmaxx. Rożnica w reaktywności (wolniejszy) i częstotliwości 4,5 Kh. Doskonale sprawuje się na drobnicę. Trochę płytszy niż Goldmaxx na bardzo małe i cienkie monety ale znacząco głębszy na większe i grubsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 21:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Od niedawna jestem użytkownikiem gmp z słuchawkami WS1 i mam takie pytanie, czy u Was cały czas słychać zakłócenia od gruntu. Moje ustawienia iron volume 6, iron treschold 14 a 16, grunt 11 czasem 12, czułość przed czerwonym polem, slirencer 1. Chodząc cały czas słyszę zakłócenia od gruntu ale jak coś widzi zakłócenia znikają, czy to normalne w gmp?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 21:30 
Moderator
Moderator

a jak robisz "pompkę" cewką to słyszysz grunt ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 21:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z tego co pamiętam, tak słyszę, balansuje między 11 a 12 ale i tak słychać zakłócenia. Zakłócenia znikają jak grunt jest ustawiony na 15.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 22:04 
Moderator
Moderator

jeśli masz cewkę 9 cali to grunt powinien być na godzinę 10.00 ( tam gdzie zaczyna się to czerwone pole - dokładnie na koniuszku czerwonego pola ) , jak masz cewkę 11 to na godzinę 11.00 - takie ustawienia sprawdzają się na 95% terenów ( dotyczy do GMP ) , w Goldmaxx mk1 pokrętło trzeba było ustawiać wyżej około 12.00.
W GMP trafiły mi się miejsca gdzie trzeba było ustawić grunt nawet na 13.00-14.00 - takie miejsca gdzie był bazalt czy inne skały magmowe , takie miejsca są też podobno na Dolnym Śląsku . Nigdy nie musiałem ustawiać gruntu na 15.oo.
Czułość ustawiałem od 12.00 do 14.00 - sygnały są wtedy czystsze a wykrywacz stabilniejszy spadki głębokościowe małe , nigdy nie byłem na czerwonym polu - wolałem stabilność .
Sprawdź kabel od cewki i samą wtyczkę , trudno określić przyczynę problemów nie mając wykrywacza w ręku .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 22:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki, cewkę mam 11, wykrywacz jest jeszcze na gwarancji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 09:27 
Generał Broni
Generał Broni

prymek napisał(a):
jak masz cewkę 11 to na godzinę 11.00 - takie ustawienia sprawdzają się na 95% terenów ( dotyczy do GMP ) , w Goldmaxx mk1 pokrętło trzeba było ustawiać wyżej około 12.00.

Czyli wg. Ciebie można wchodzić z gruntem na czerwone pole (cewka 11)? Słyszałem od wielu osób, że ustawienie gruntu na czerwone pole powoduje drastyczny spadek zasięgów na duże cele - np. wykrywacz staje się ślepy na depozyty. Podobno im niżej grunt, tym lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 13:20 
Porucznik
Porucznik

Lipek napisał(a):
prymek napisał(a):
jak masz cewkę 11 to na godzinę 11.00 - takie ustawienia sprawdzają się na 95% terenów ( dotyczy do GMP ) , w Goldmaxx mk1 pokrętło trzeba było ustawiać wyżej około 12.00.

Czyli wg. Ciebie można wchodzić z gruntem na czerwone pole (cewka 11)? Słyszałem od wielu osób, że ustawienie gruntu na czerwone pole powoduje drastyczny spadek zasięgów na duże cele - np. wykrywacz staje się ślepy na depozyty. Podobno im niżej grunt, tym lepiej.

juz trafilem 2 depo GMP, mam sonde 11, a grunt mam ustawiony na początku czerwonego(pomiędzy białym a czerwonym) czasem kilka milimetrów na czerwonym.Jakby patrzeć to 10:00-10:30.Nie bardzo rozumie sformułowania że wykrywacz staje się ślepy na depozyt.
GMP to wykrywacz typowo na drobnicę, ale mimo to powinien bez problemu znaleźć baniak, hełm, większą blachę gar z 50-70cm.
Może faktycznie co jest w tym co piszesz, robił ktoś takie testy albo miał taki przypadek że był

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 13:31 
Generał Broni
Generał Broni

Solo8 jak przesadzisz z gruntem to może być ślepy.
Ustaw grund na 12-12.30 i połóż pod spodem kilku litrowy aluminiowy garnek.I napisz co się stało :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 13:59 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
prymek napisał(a):

Oczywiście im bardziej pokrętło w lewo tym głębiej - kwestia gustu ile hałasów gruntu jesteś w stanie zaakceptować ( i jakie masz warunki glebowe ) może masz takie super warunki że możesz ustawić niżej ja nigdy nie byłem w stanie ustawić gruntu niżej niż godzina 10.00 na cewce 11cali a spotkałem miejsca gdzie trzeba było ustawić grunt na 14.00 a zasięgi na drobiazgi nie przekraczał 5 cm, nie używałem gmp do kopania depozytów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 14:56 
Porucznik
Porucznik

masteo (Chomik) napisał(a):
Ustaw grund na 12-12.30 i połóż pod spodem kilku litrowy aluminiowy garnek.I napisz co się stało :)
nie wiem kolego bo nigdy nie dawałem tak wysoko gruntu, ale jak będę miał czas to na pewno zrobię test, mimo to dobrze że napisaliście o takiej sytuacji, będę musiał się sam przekonać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 18:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

masteo (Chomik) napisał(a):

Ustawienie na 12.00 przecież jest fabryczne (czerwony trójkąt) i nie widzi dużego amelinium?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]