Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 17:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Który Rutus?
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 23:38 
Pułkownik
Pułkownik

Wybaczcie, że zaczynam nowy wątek, ale na prawdę sporo już przeczytałem na tym forum i wciąż nie mam jasności.
Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc doświadczonych kolegów :)

Od roku używam EuroTek Pro z 11DD i na prawdę sobie sprzęt chwalę. To mój pierwszy wykrywacz. Prosty, skuteczny.
Interesuje mnie przede wszystkim kolorowa drobnica. Monety – to lubię najbardziej.
Są jednak pewne ale:
Miałem możliwość porównania zasięgu z Rutusem Proksimą i już przestałem swój wykrywacz tak lubić... Proksima jest głębsza na pewno i ładnych kilka centymetrów, raczej ponad 5.
Nie chciałbym też przeoczyć jakiegoś depozytu pół metra pod ziemią, a z EuroTekiem raczej tak jest. Zamierzam więcej pochodzić po lasach i starych parkach i potrzebuję sprzęt, który duże obiekty sięgnie i z metra.
Tak więc potrzebuję coś doskonałego na drobny kolor, ale też dającego radę z większymi obiektami na większej głębokości. Jednak w tym roku zdecydowanie chcę bardziej ukierunkować poszukiwania na depozyty. Czyli potrzebuję sprzęt dobry i uniwersalny...

Czytałem wiele wątków i wyłonił mi się wybór między:
MXT
XP Deus bez panela
Rutus z cewką 29cm.

Myślę, że zdecyduję się jednak na Rutusa, tylko proszę pomóżcie: który model i dlaczego? Argo, Optima?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Który Rutus?
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 23:41 
Pułkownik
Pułkownik

Tylko drobnica - optima. Drobnica i militarka - argo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 23:42 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli z Rutusa to Argo.

Optima specjalistka na drobne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 23:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na monety to z Rutusów Optima z sondą 29 cm w układzie DD - możesz zawsze używać trybu jednoczesnego i wtedy nie pominiesz głębiej zakopanych fantów. A najlepiej do rutusa dokup jeszcze smętka lub armanda i będziesz mógł kopać i drobnicę i głębokie zakopki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 23:57 
Pułkownik
Pułkownik

Czyli Argo równie dobry na drobnicę, plus lepszy na głębiej położone większe obiekty? To dlaczego ludzie kupują tak chętnie Optimę, skoro różnica w cenie znikoma?
Czy Rutus, to dobry wybór?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 23:58 
Generał Broni
Generał Broni

To za duży przeskok w wymaganiach. Jak monety i to te drobne w szczególności to Opti. Jak depozyty to Argo. Ale depozytów nie jest zbyt dużo, a Opti w mixie by dała radę myślę, więc ja stawiam na Opti tylko z wykorzystaniem jej wszystkich możliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 00:05 
Pułkownik
Pułkownik

Czyli jednak Optima?
A Proxima?

Może to naiwne pytanie:
Z jakiej głębokości Optima sięgnie depozyt wielkości np.: słoika?

Czy Rutus to dobry wybór?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 00:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeśli zastanawiasz się czy Rutus to rozważ jeszcze X terre 705. Na depozyty zakładasz cewkę 3 kHz na drobnice 18,75 albo 7,5 kHz. Używkę powinieneś wyrwać w podobnej cenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 00:54 
Generał Broni
Generał Broni

altertomek napisał(a):
Czyli Argo równie dobry na drobnicę, plus lepszy na głębiej położone większe obiekty? To dlaczego ludzie kupują tak chętnie Optimę, skoro różnica w cenie znikoma?
Czy Rutus, to dobry wybór?

W moim subiektywnym odczuciu Argo nie jest tak dobry na drobne jak Optima... to znaczy jest ale chyba ciut płycej (porównując Argo w 4-go rzędu i Optimę). Ludziska chętnie biorą Optimę, bo między innymi jest prostsza w ustawieniach i bardzo skuteczna, przy czym w trybie jednoczesnym udaje się łapać głębsze rzeczy. Jednak wyższa częstotliwość pracy dyskwalifikuje ją raczej jako typowy wykrywacz na skrytki. Druga sprawa, nie ma reguły na głębokość zakopu depozytu ...
Chociaż nie miałem możliwości testować terki, to co proponuje sieni też ma swój sens, weź pod uwagę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 00:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Proximy nie kupuj....

Argo albo Optima...
Jeżeli nastawiasz się na depozyty to Argo na filtrze Relikt w trybie jednoczesnym...
Nie pominiesz metalowego depozytu, ani drobnicy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 01:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

piowo2007 napisał(a):
Proximy nie kupuj....

Argo albo Optima...
Jeżeli nastawiasz się na depozyty to Argo na filtrze Relikt w trybie jednoczesnym...
Nie pominiesz metalowego depozytu, ani drobnicy...

Jeśli nastawiasz się na depozyty to bierz argo - tylko bardzo wolno przemiataj cewką jak będziesz szukał monet, no i nakopiesz się żelastwa. Na filtrze 4 rzędu jest argo bardzo płytki ( choć na śmietnikach skuteczny).
W tej cenie nie dasz rady kupić sprzętu do wszystkiego. I wydaje mi się, że Xterki z dwiema cewkami w dobrym stanie za tę kasę nie dostaniesz.
Jeśli chcesz bawić się w zmiany cewek to popatrz jeszcze na solfernusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 09:19 
Porucznik
Porucznik

A może kolego golden mask 4 WD z dwiema częstotliwościami 8 i 18 kHz, chyba kolega "prymek" jak dobrze pamiętam ma filmy na YT, wydaje się dobrym rozwiązaniem bez zmiany cewek itp. ale nie mam pojęcia jaka cena ? i jak wypada na depozyty bo z tego co widać to drobnice ładnie ciągnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 09:49 
Kapitan
Kapitan

altertomek napisał(a):
Od roku używam EuroTek Pro z 11DD i na prawdę sobie sprzęt chwalę. Proksima jest głębsza na pewno i ładnych kilka centymetrów, raczej ponad 5.

Też używałem tego samego modelu co Twój. Generalnie wspominam dobrze. Niemniej co do zasięgu w powietrzu różnice względem Argo z cewką 29DD dla monet (np. współczesne 1zł/5zł dochodzą nawet do 13-15 cm i to na nastawach, na których normalnie chodzi się w terenie.

bishop napisał(a):
A może kolego golden mask 4 WD z dwiema częstotliwościami 8 i 18 kHz, chyba kolega "prymek" jak dobrze pamiętam ma filmy na YT, wydaje się dobrym rozwiązaniem bez zmiany cewek itp. ale nie mam pojęcia jaka cena ? i jak wypada na depozyty bo z tego co widać to drobnice ładnie ciągnie.

Cena jest znana i wydaje mi się, że całkiem niezła (aukcja Mocnego Sygnału - nie jakiegoś krzaka):
http://allegro.pl/golden-mask-4-pro-wd-3-cewki-spider-i4908473515.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 11:24 
Pułkownik
Pułkownik

Rozumiem, że Golden Mask z największą cewką, bez zmieniania? Czy poza zasięgiem jest też niezawodny na drobnicę i pracuje w trybie mix statyczny/dynamiczny jednocześnie?
Czy Optima i Argo bardzo mu ustępują? Czytałem wiele opinii na forum, że Rutusy są równie skuteczne jak wyższej klasy - czytaj droższe - wykrywacze.

No i jeszcze rozważam:
MXT
XP deus
e-trac (15x12)

Wciąż proszę o opinie, bo na prawdę nie mam doświadczenia i mogę liczyć tylko na Waszą pomoc. Jak kupię, to nie chciałbym żałować ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 11:58 
Generał Broni
Generał Broni

Mix czyli dynamik i statyk jednocześnie to Rutusy i XLT.

Ale skoro masz kasę na Deusa to chyba nie ma nad czym dyskutować za bardzo. Poza tym kłania się lenistwo, masz 90 stron wątku o Optimie i mniej więcej tyle o Deusie. Jak to się mówi weź garnek zupy i czytaj. Za dwa dni jak będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości się odezwij.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]