Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 21:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Xp Goldmaxx II Power
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 22:46 
Porucznik
Porucznik

właśnie teraz nie da mi to spokoju aż będę musiał to sprawdzić, tylko jest problem że nie mam w domu garnka aluminiowego, wszystkie mam stalowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 09:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Uwierzcie, że prawie nie widzi bo zamiast z metra to zauważa go dopiero z około 10cm.
(wszystko w prawo od godz. 12 gruntu - garnek aluminiowy myk i "prawie znika")

Tak jak pisał prymek grunt na cewce 11" ustawiamy w 90% przypadków a u mnie w 99% na godz 11 a w zasadzie to jak się da nieco niżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 10:50 
Plutonowy
Plutonowy

Goldmaxx nie widzi gara, pokrywki al. a nawet grubych kawałów miedzi bo jest skonstruowany do poszukiwania maleńkich obiektów. Patrz str. producenta. Gmaxx II widzi te obiekty z dużej odległości, niezależnie od ustawienia gruntu. Bo jest skonstruowany do poszukiwań dużych obiektów. Patrz str. producenta. Deus na częstotliwości 4 i 8 Kh widzi te obiekty a na 12 i 18 Kh nie widzi. Nie jest to wada ale zaleta bo wyłapuje małe obiekty obok dużych i odwrotnie pomija małe a wyłapuje duże. Wszystko zależy od producenta do jakich celów skonstruował dany wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 11:32 
Generał Broni
Generał Broni

Dobrze ustawiony GMP bez problemu widzi duże kawały alu/cynku/miedzi z dużych głębokości. Widziałem też kilka depo trafionych GMP z naprawdę głębokich dołków. Oczywiście, że ze względu na swoją częstotliwość lepiej nadaje się do drobnicy, ale nieprawdą jest że nie widzi większych przedmiotów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 11:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

robertposz napisał(a):
Goldmaxx nie widzi gara, pokrywki al. a nawet grubych kawałów miedzi bo jest skonstruowany do poszukiwania maleńkich obiektów. Patrz str. producenta. Gmaxx II widzi te obiekty z dużej odległości, niezależnie od ustawienia gruntu. Bo jest skonstruowany do poszukiwań dużych obiektów. Patrz str. producenta. Deus na częstotliwości 4 i 8 Kh widzi te obiekty a na 12 i 18 Kh nie widzi. Nie jest to wada ale zaleta bo wyłapuje małe obiekty obok dużych i odwrotnie pomija małe a wyłapuje duże. Wszystko zależy od producenta do jakich celów skonstruował dany wykrywacz.

To nie zależy tylko od częstotliwości, np. Teknetics Delta 7.8khz nie widzi wysoko konduktywnych masywnych rzeczy.
Fischer F75LTD przy swoich 13khz widzi wszystko.

Myślę że w większości detektorów mających z tym problem winny jest software, firmware itd. oraz brak szczegółowych regulacji ustawień w detektorach z niższej półki.

Pytanko do depozyciarzy operujących na helmutowskich terenach:

Jaka jest częstotliwość trafianych aluminiowych kan po mleku zamiast stalowych cynkowanych? :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 11:53 
Porucznik
Porucznik

gruby, duży kawał rusztu od pieca bił na piękny duży kolor na głębokości około 70cm, duży gar z żelaznymi przedmiotami(60kg) grał na kolor powtarzalnie ale twardo.Ruszt od pieca przy dyskryminacji 6.5, a gar z narzędziami dyskryminacji 20, grunt jak dla jednego i drugiego początek czerwonego koniec białego cewka 11.
Nigdy nie testowałem tego na gruncie ustawionym na godzinę 12 więc się nie wypowiem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 11:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Solo8 napisał(a):
gruby, duży kawał rusztu od pieca bił na piękny duży kolor na głębokości około 70cm, duży gar z żelaznymi przedmiotami(60kg) grał na kolor powtarzalnie ale twardo.Ruszt od pieca przy dyskryminacji 6.5, a gar z narzędziami dyskryminacji 20, grunt jak dla jednego i drugiego początek czerwonego koniec białego cewka 11.
Nigdy nie testowałem tego na gruncie ustawionym na godzinę 12 więc się nie wypowiem.

Pozdrawiam.

To nie jest przedmiot problemu.
Mówimy tutaj o wyskoprzewodzących rzeczach z koloru: miedzi, aluminium, srebra itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 17:46 
Plutonowy
Plutonowy

Na duże przedmioty z metali o wysokiej przewodności to w moim przypadku sprawdziły się modele Minelab Muszkieter i obecnie Gmaxx II. Soveregin GT nie radził sobie podobnie jak Goldmaxx Power. Za to te dwa ostatnie brały bardzo głęboko skorodowane żelazne gary i hełmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 00:06 
Porucznik
Porucznik

to trzeba myśleć o gmaxxie II jako dodatku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 22:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam...
Trafiłem obiecujące poletko jednak z dużą ilością koksu...
Wiadomo jak GMaxx Power agresywnie:) reaguje na koks.
Czy jest możliwe takie dostrojenie wykrywacza, aby zminimalizować niepożądane sygnały?
Macie w tym względzie jakieś doświadczenia?
Oczywiście nie chodzi mi o podkręcenie dyskryminacji i wycięcie żelaza i kamieni magnetycznych...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 12:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

możesz wyciszyć koks dając żelazo na auto ale zwiekszy się maskowanie koloru
więc trza kopać panie jak leci a srebra się posypią :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]