Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 19:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Który Rutus?
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 12:08 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli spałbym na kasie i przy okazji sie nią nakrywał kupowałbym Deusa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 12:18 
Pułkownik
Pułkownik

O Deusie myślałem bez panela, czyli kasy mniej, ale czy jest to dobra opcja?
Garnek zupy już niejeden jadłem przy czytaniu wątków i opinie na prawdę różne.
Rutus, Deus (ale czy bez panela?), no i może MXT - w tym przedziale cenowym - ogólnie są chwalone.
Do tego dochodzi opinia, że Rutusy są ogólnie tańsze (bo nasze?) od innych podobnej klasy i skuteczności wykrywaczy.
Na razie skłaniam się ku Optimie, ale nie chcę popełnić błędu, bo kolejnej maszyny za szybko nie kupię :)

Bardzo proszę o opinie i porady. Dziękuję!!! za powyższe, dla mnie cenne :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 12:24 
Generał Broni
Generał Broni

Deus jest super ale lepiej mieć jeszcze jedną wykrywkę w zapasie -kumplowi się zepsuł,miesiąc czekał aż naprawią :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 12:33 
Generał Broni
Generał Broni

Twoje oczekiwania są mało zbieżne. Z jednej strony monetki, a z drugiej depozyty. Ja chodzę kilka lat i depozytu nie znalazłem. Z Optimą masz ten plus, że jak monetka jest to ją znajdziesz, z depozytem jest gorzej. Z Argo znajdziesz depozyt (w odpowiednim trybie), ale możesz ominąć małe monety. Możesz kupić sprzęt też dwa i pół raza droższy, ale zapewniam Cię że nie znajdziesz dwa razy więcej fantów niż obok koleś z Optimą.

W Deusie też różne częstotliwości działania nie pracują jednocześnie. Musisz przejść teren kilka razy w różnym trybie pracy. To już lepiej dozbieraj do Minelab E-Trac Pro :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 12:36 
Generał Broni
Generał Broni

Mój argo 3 został naprawiony bardzo szybko , w ciągu jednego tygodnia miałem go już u siebie.Duży plus dla serwisu,nie mógłbym sobie pozwolić aby mój sprzęt leżał miesiąc lub więcej w serwisie a szczególnie w ciepłe dni.Przed zakupem też dużo czytałem jaki wybrać ale teraz wiem że dobrze wybrałem,to jest tylko moja opinia.Argo jest bardzo elastyczny ,da się znaleźć i większe i mniejsze fanciki.Chodziłem ostatnio na trybie dynamic na standarcie czyli takie średie ustawienia pozbierałem monetki ,obrączkę na polance oraz wykopałem taką klamrę zardzewiałą chyba od jakiegoś wozu na około 70 cm,myśle że depozyt jak by był to też bym go nie ominoł.Oczywiście jest jeszcze taka możliwość że można poprawić miejsce głębszym filtrem ale przeważnie przełączam go jak pozbieram go na standardzie i wtedy poprawiam innym.Zawsze jeszcze coś wpadnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 14:32 
Pułkownik
Pułkownik

viewtopic.php?f=10&t=141987&p=896648&hilit=deus+bez+panela#p896648
viewtopic.php?f=10&t=140628&p=886944&hilit=deus+bez+panela#p886944
XP bez panela
Poproszę o komentarz i opinię praktyka.

Wybór jest na prawdę duży, ale muszę się zdecydować.
Ograniczyłem do: /Optoma/Argo/Deus bez panela

Nikt nie pisze o MXT. Jak wypada w tej konfrontacji?

No i proszę o konkretną odpowiedź: czy Argo ustępuje Optimie, jeśli chodzi o monety? Jeśli nie, to dlaczego jest mniej popularny (jak sądzę) od Optimy, choć ma większy zasięg?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 15:42 
Pułkownik
Pułkownik

Dziękuję też za radę odnośnie - X terre 705.
Pewnie jest tego wart, (z tego co czytałem - zasięg :1 ), ale aż tak zaawansowany nie jestem. Póki co wolałbym nie mieć konieczności zmiany cewek. tutaj wygoda Rutusa - mix statyczny/dynamiczny chyba przeważa na moje potrzeby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 16:02 
Generał Broni
Generał Broni

Optima i Argo mają inne częstotliwości pracy. Wyższa jest bardziej "szczegółowa",wyłapuje minimalne kolorki typu śrut wiatrówkowy na pół szpadla, ale ma mniejszy zasięg, bo gorzej rozchodzi się w ziemi. Takich podstaw nie wiesz ?

Deus pracuje na kilku częstotliwościach więc jest wszystko w jednym tak jakby, do tego lekki i bezprzewodowy. Jedni twierdzą, że za to się przepłaca innym się podoba.

Weź wspomniany Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz

Opisany w tym temacie: viewtopic.php?f=10&t=144407

Masz 18 khz na monetki i 8 khz na depozyty. Za 2750 zł z TRZEMA cewkami. Czyli sprzęt właściwie na każde warunki terenowe. W tym słuchawki bezprzewodowe:

W zestawie:

- cewka 5' Spider
- cewka 9' Spider
- cewka 12' Spider
- bezprzewodowe słuchawki WS 103
- sztyca
- panel systemowy
- ładowarka
- akumulatorki
- osłona na baterie
- osłona na elektronikę
- osłony na cewki

Gwarancja:

- 5 lat na elektronikę

Dostawa:

- darmowa dostawa na teren całej Polski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 16:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja latam z optimą i patrząc na osiągi kolegów z dobrymi sprzętami... nie widzę dla siebie innego wykrywacza na dzień dzisiejszy.... może poczekam na optime 3 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 16:32 
Pułkownik
Pułkownik

Powiem tak,może to Ci pomoże.Szukam głównie monet i innej drobnicy,ale lubię też przeszukać lasy za czymś głębiej ukrytym.Miałem już kilka różnych wykrywaczy,ale obecnie chodzę z optimą.Jeśli osłuchasz się z trybem mix,to spokojnie dasz radę sięgnąć depozycik.Wymaga to trochę wprawy i osłuchania,ale optima daje radę.Nie jest to wykrywacz na poszukiwania militarki w okopach,ale jeśli głównie szukasz drobnicy,a czasem wyskakujesz poszukać zakopków(których pozostało już raczej niewiele),to optima powinna Cię usatysfakcjonować.Ja zawsze broniłem się jakoś przed rodzimym sprzętem,i to z pewnością był błąd.Nie twierdzę,że rutusy to najlepsze wykrywacze na świecie,ale za tą cenę są naprawdę bardzo dobre i dają wiele możliwości.Więc jeśli skupiasz się głównie na kolorowej drobnicy i mierzysz w rodzinę rutusów,to bierz optime,a na pewno się nie zawiedziesz.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 17:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Najbardziej mnie śmieszą opinie że argo pomija małe monety, a szczególnie pewni są tego Ci którzy nigdy argo nie mieli. Oczywiście optima jest bardziej przystosowana do drobnych a szczególnie monet i znajdzie więcej tych najdrobniejszych, jednak ta różnica to bardzo niewielki procent, bo argo też znajduje dużo bardzo małych sreberek, ale oprócz tego duże przedmioty, tryb relikt i mix dają dużo więcej i jeżeli szukasz tylko monet to optima, ale jeśli monety i pozostałe oraz depozyty to w tym przedziale cenowy argo jest nie do zastąpienia jak na dzień dzisiejszy,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 17:31 
Pułkownik
Pułkownik

Dziękuję, Panowie. Wszystko zachłannie czytam, lecz jak widać opinie są ciut rozbieżne. Rozważę też Gold Mask.
Oczywiście zdecydować muszę sam, ale te rady i opinie są cenne!

Jeśli można, ponawiam prośbę o radę:

viewtopic.php?f=10&t=141987&p=896648&hilit=deus+bez+panela#p896648
viewtopic.php?f=10&t=140628&p=886944&hilit=deus+bez+panela#p886944
XP bez panela
Poproszę o komentarz i opinię praktyka.

Nikt nie pisze o MXT. Jak wypada w tej konfrontacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 18:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

W 100% zgadzam się z opinia stan12. Często chodzę z osoba, która używa argo i naprawde nie ma czego po nim zbierać. Nawet z cewka 18 khz. Ciągnie mniejsze sreberka aż milo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 18:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

sieni napisał(a):
W 100% zgadzam się z opinia stan12. Często chodzę z osoba, która używa argo i naprawde nie ma czego po nim zbierać. Nawet z cewka 18 khz. Ciągnie mniejsze sreberka aż milo.

Nie chcę wszczynać zadymy, ale teresie na 18 do optimy brakuje dużo.... ona jest płytka, a na 7,5 też nie ma szans z optimą na sreberka... wiem bo zbierałem za teresą sreberka których ona nie widziała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 18:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie chcę wszczynać zadymy, ale Argo do Optimy brakuje trochę.... nie ma szans z optimą na cieniutkie i małe sreberka... Pod tym względem niskoczestotliwościowce nie nadążają za wysokoczęstotliwościowcami.
Ale kto tu się nastawia na cienkie sreberka... :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]