Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 19:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka Detech ExceleratorE 5" reanimacja
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 00:09 
Plutonowy
Plutonowy

Cewka "Cewka Detech ExceleratorE 5" " Numer Seryjny:0792 Minelab

Napoczne temat wykonania oraz użytych materiałów przy procesie produkcji cewki.

1. Sam przewód cewki był bez oznaczeń,rodzaju, producenta itd.
Gumowa osłona przewodów, jeśli można to nazwać "gumą" sparciała, popękała po prostu się zlasowała.
Na chwilę obecną przewody zostały oskórowane.

2. Przewody bez oznaczeń, rodzaju, producenta itd.
W przypadku przewodów jest to plastik pcv... typowy chinol
Przewód ekranowany, miedz cynowana.
a. 2mm szary / bezbarwny 0.05 wielodrutowy/ekranowany
b. 3mm szary / czarny 0.05 wielodrutowy/ekranowany

Są to przedowy mikrofonowe gdyby ktoś pytał, cena detaliczna okolo 0,30/0,40 groszy/mb
Przelotka kalba totalny bubel, brak uszczelnienia.

3. Wtyczka dobrej jakości ale luty to sami widzicie...
Całkowite zero odizolowania pomiędzy kablami ...

Na chwilę obecną dostałem się poprzez przelotke na tyle ile mogłem aby przepuścić nową izolację na każdy z kabli.
Następnym krokiem będzie przepuszczenie nowej otuliny kabli oraz połączenie i izolacja wyjącia z przelotki.
Przelutowanie połączeń na wtyczce.

Jak jutro będzie otwarty sklep z osortymentem dla dłóbków to załaduje kolejne fotki.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka Detech ExceleratorE 5" reanimacja
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 01:20 
Plutonowy
Plutonowy

Od czoła.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 03:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Ten kabel pozbawiony jest zewnętrznej izolacji, pojedyncze żyły tego kabla rzeczywiście przypominają kabel do mikrofonu i mogłyby pełnić taką funkcję ale nie są to kable mikrofonowe. Ten cały kabel kwalifikuje się do wymiany a nie do reanimacji dlatego, że jeden z nich ma wybebeszony ekran tuż przy wejściu do cewki i tak naprawdę może być jeszcze uszkodzony w innym miejscu wewnątrz. Przelotka kabla o której piszesz że to bubel to nie jest przelotka a dławik z odgiętką i nie byłby bublem gdyby kabel miał swoją zewnętrzną izolację a sam dławik nie miałby powyłamywanych ząbków zaciskowych do tego brakuje gumki uszczelniającej. Kabel należy wymienić cały od samych cewek do samej wtyczki, podpowiem Ci że od góry się nie dostaniesz by nie zepsuć bardziej. Ale jak ją dobijesz bardziej to chętnie ją odbuduję ;) jeśli będziesz miał ochotę jej jeszcze poużywać.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 09:19 
Chorąży
Chorąży

Dropek napisał(a):
Kabel należy wymienić cały od samych cewek do samej wtyczki, podpowiem Ci że od góry się nie dostaniesz by nie zepsuć bardziej. Ale jak ją dobijesz bardziej to chętnie ją odbuduję ;) jeśli będziesz miał ochotę jej jeszcze poużywać.

Pozdrawiam.

Dobrze rozumiem Dropek , że chcąc nowy kabel do cewek doprowadzić będzie potrzeba otwarcia obudowy sondy ?

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 09:59 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli masz tą sondę od nowości to faktycznie wykonanie porażka :n Jeżeli jednak kupiłeś ją jako używaną to myślę, że poprzednik przy niej grzebał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 14:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Żeby wymienić kabel trzeba dostać się do środka sondy. Jeśli jest zalana żywicą od spodu należy wyfrezować w odpowiednich miejscach otworki by mieć dostęp do całego przewodu i co najważniejsze do przyłącza cewek. Dławik też w tym przypadku jest do wymiany. Cewka, żeby rozwiać wątpliwości nie jest w oryginale, tak jak napisałem wcześniej na 100 % kabel został obrany z izolacji, a samo lutowanie wtyczki nie jest fabryczne - fabryka tak nie robi. Wiem co mówię, znam się na tym ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 16:19 
Porucznik
Porucznik

Jaki dławik tam widzicie ? albo ja ślepy albo nic tam nie ma a jak jest w którejś cewce na kablu to jest to dławik po to aby wykrywacz nie zakłócał i można go wywalić . Rozebranie cewki to nie łatwa sprawa mogę zaproponować nie fachowe rozwiązanie ale skuteczne nalutowanie kabla w przepuście u siebie w XLT profilaktycznie zmieniłem bo tam kable są słabej jakości. Wielu krzyczało że to lipa i źle jednak sprawdziłem przebiegi oscyloskopem przed wymianą i po nic się nie zmieniło. Tylko trzeba zostawić więcej ekranu aby zawinąć miejsce łączenia.

[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 17:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To jest nadal półśrodek. Profesjonalna wymiana kabla w sondzie polega na wymianie całego kabla, a nie łączeniu nowego ze starym. Skoro nie wiesz co mam na myśli mówiąc dławik (dławnica, dławica jak kto woli..) z odgiętką to nie mamy o czym rozmawiać :) aż dziw, że Ci to tak pięknie wyszło ;) - piszę serio - ładnie to zrobiłeś ale to nadal półśrodek, wiem powtarzam się ;). Po za tym Twoja cewka, a ta z tego tematu to całkiem inna bajka - u Ciebie można było zastosować dowolny czterożyłowy wspólnie ekranowany przewód tu natomiast musi to być kabelek z dwiema żyłami w osobnych ekranach inaczej nie będzie to prawidłowo działać. Dodatkowo każde łączenie przewodów (w Twoim przypadku starego z nowym) powoduje rozstrojenie i zawirowania prądowo magnetyczne (mało ważne, że niby sprawdzałeś oscyloskopem i było tak samo przed i po). Cewka po takiej naprawie (wymianie kabla) najprawdopodobniej będzie się wzbudzać w wysokiej trawie, niskiej mokrej trawie lub w całkiem wilgotnym środowisku. Na pewno nie będzie działać jak oryginał lub jak z prawidłowo wymienionym całym kabelkiem ;)

Oczywiście możesz myśleć jak chcesz, ja za dużo miałem z tego typu problemami do czynienia, żeby teraz ktoś mógł mnie przekonać do swoich racji ;) więc przekonywać mnie nie musisz, po prostu żyj w swoich przekonaniach :D i ciesz się sprawną cewką ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]