Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 13:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Proszę o pomoc w wyborze drugiego dla mnie wykrywacza
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 02:38 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Jest teraz zima- to dobry czas żeby się zastanowić nad drugim dla mnie wykrywaczem. Więc zwracam się z prośbą o pomoc. Przygodę z wykrywką rozpocząłem od Garrett AT Gold. Wybór padł na to urządzenie pod wpływem programu "łowcy skarbów";-)) Już teraz wiem że nie jest to zły wybór bo mam jakieś sukcesy z tym wykrywaczem ale wiem mniej więcej co teraz bym chciał a czego nie wiedziałem wybierając moje pierwsze urządzenie. Na pewno jest to większa cewka bo raczej lubię chodzić po polach i chodzi tu o większą powierzchnię przemiatania i na pewno waga bo jak wychodzę w teren to chodzę od 6 do 9 godzin. Zauważyłem też że At Gold nie jest za głęboki to więc chodzi również o większy zasięg. Zawczasu zaznaczam że wiem że liczy się dobra miejscówka i szczęście szukającego ale dobry sprzęt ułatwia i pomaga użytkownikowi w nie przeoczeniu szukanych przedmiotów. Po rozmowie ze sprzedawcą z jednych sklepów internetowych zasugerował mi trzy urządzenia:
1.
WYKRYWACZ MINELAB E-Trac PRO
2.
WYKRYWACZ MINELAB SAFARI
3.
TEKNETICS T2 SPECJAL EDITION 11'DD

A po głowie chodzi mi Deus XP tu chodzi mi o niska wagę i bezprzewodowość ale podobno ma słabe zasięgi i głębokością nie grzeszy.

Jeżeli chodzi o Minilaby są wykrywaczami wieloczęstotliwościowymi ale za to są ciężkie ale można podobno użyć specjalnych szelek które odciążają. Ale zasięgi mają podobno zadowalające.

Mój cel to:
Szukam raczej drobnicy kolorowej (monety, biżuteria) no i depozyty :-)))

W tym całym chaosie co wiem czego nie wiem proszę o pomoc w wyborze a może również inne sugestie.
Jakby to był mój pierwszy wykrywacz to wybrałbym Deusa XP z cewką 11" ale AT Golda nie chce sprzedawać i dlatego tak brodzę w wyborze.

Pozdrawiam Michał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Proszę o pomoc w wyborze drugiego dla mnie wykrywacza
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 05:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Może poczytaj jeszcze o Golden Mask 4. To byłby mój następny wybór. Albo poczekaj na testy GM5 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 06:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

mam etraca bardzo chwale i mimo wagi z duża cewką szelek nie używam. Kup doradze na poczatek :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2014, 17:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam.

Detektory Minelab sa stosunkowo ciężkie ale za to doskonale wyważone.
Posiadam CTX3030 i nie mam absolutnie żadnych problemów związanych z ew. bólem stawów, mieśni po kilkugodzinnym maratonie.
Ostatnie 4 dni codziennie, po 4-5 godzin poszukuwań.
Przy zakupie detektora zastanawiałem się nad szelkami, ale po pierwszych kilku wyjściach wiedziałem, że nie będę ich potrzebował.

T2 jest dobra maszyną.
Radzę jednak poczekać, kolejna wersja jest już w trakcie testów i podobno jest całkiem, całkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 03:38 
Generał Broni
Generał Broni

tomxxxtom napisał(a):
Witam.

Posiadam CTX3030 i nie mam absolutnie żadnych problemów związanych z ew. bólem stawów, mieśni po kilkugodzinnym maratonie.
Przy zakupie detektora zastanawiałem się nad szelkami, ale po pierwszych kilku wyjściach wiedziałem, że nie będę ich potrzebował.

T2 jest dobra maszyną.
Radzę jednak poczekać, kolejna wersja jest już w trakcie testów i podobno jest całkiem, całkiem :)

Detektory minelaba sa doskonale wywazone. Nawet nie wiesz o czym piszesz. Explorer, Etrac, Sovereign, Musketeer, Safari - powiedz, ktory z tych klocow jest dobrze wywazony? CTX wywazenie dobre ale co z tego jak nadal ciezka klucha. Jedynie xterra w miare wywazona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 03:46 
Generał Broni
Generał Broni

tomxxxtom napisał(a):
T2 jest dobra maszyną.

Wiesz cos o nowym T2? Ciekawe, dopiero co update robili do T2Ltd tzw Enhanced T2LTD, a juz nowy model szykuja?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 04:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tomxxxtom ;) a nie wkurza Cię, że musisz ciągle (kiedy tylko zabierasz się za dołek) pasek podłokietnika odpinać i zapinać? Bo przecież bez paska podłokietnik ucieka do dołu, a cewka do góry w ctx.

Mimo że etrac trochę jest ciężki bo to około 2 kg jakby nie było jest super skuteczny i mogę go polecić z czystym sumieniem. Ewentualnie jak zależy Ci na wadze i również dobrej skuteczności to polecam deusa. Jeśli kupisz któregoś z tych dwóch powyższych to at gold nigdy już nie ruszysz ;)

Sprzedawca zasugerował Ci to co chciałby sprzedać zapewne. ETRAC to dobra sugestia ale safari? To chyba żart ze strony sprzedawcy stawiając to cudo na drugiej pozycji ;). Deus nie jest płytki, jeśli będziesz miał panel i trochę pojęcia o jego ustawieniu to gwarantuje Ci, że będziesz zaskoczony. Deus jest o tyle niedoceniany na ile nie starczyło inteligencji jego użytkownikom którzy najczęściej wymiękli. Wg mnie bzdety o lipnych zasięgach deusa wyszły od użytkowników z wersją lite z ws4 i cewką 9'' ewentualnie. Nie będę się tu na ten temat rozpisywał bo to nie ten temat ;)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano niedziela, 4 stycznia 2015, 04:46 przez Dropek, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 08:57 
Podporucznik
Podporucznik

Ja mam etracka i jest to sprzęt jak najbardziej ok. Co do wagi może do najlżejszych nie należy ale pod warunkiem że jak szukasz normalnie a nie na taktykę ("odganiania komarów-machasz jak szalony cewką) to się z nim dobrze chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 10:38 
Kapitan
Kapitan

Niedawno miałem podobny dylemat jak Twoj :-)
Musiałem kupić drugi dodatkowy wykrywacz. Okres świąt sprzyjał na śledzenie for, czytanie wątków.
W końcu decyzja - Golden Mask 4 pro WD 8-18kHz cewka 9cali spider. Prosty ale skuteczny wykrywacz.
Mocno też zastanawiałem się nad Nokta Fors CoRe - podobno duża konkurencja dla Deusa - jednak o połowę tańszy :-) Można go już dostać na 2800zł.
Mnie mnogość ustawień nieco przeraża - nie po to idę w teren, by się zastanawiać, czy już ustawiełem te "optymalne" ustawienia, czy jednak muszę coś w nim jeszcze pogrzebać? Nie zawsze te maksymalne ustawienia są optymalne i sprawdzają się w terenie :-)
Dla mnie dwa, trzy parametry ustawień to max - wychodzę w tern, włączam sprzęt i kopię :-)
Tak naprawdę i tak kopie się KAŻDY mocny stabilny kolor - po co więc te czy inne bajery? ID nie powie Ci dokładnie co zalega w ziemi :-)
Takie jest moje subiektywne zdanie w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 11:42 
Podporucznik
Podporucznik

cehaigrek napisał(a):
tomxxxtom napisał(a):
Witam.

T2 jest dobra maszyną.

Detektory minelaba sa doskonale wywazone. Nawet nie wiesz o czym piszesz. Explorer, Etrac, Sovereign, Musketeer, Safari - powiedz, ktory z tych klocow jest dobrze wywazony? CTX wywazenie dobre ale co z tego jak nadal ciezka klucha. Jedynie xterra w miare wywazona.

Nic dodać, nic ująć :1 :1 :1
:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 12:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dropek napisał(a):
Tomxxxtom ;) a nie wkurza Cię, że musisz ciągle (kiedy tylko zabierasz się za dołek) pasek podłokietnika odpinać i zapinać? Bo przecież bez paska podłokietnik ucieka do dołu, a cewka do góry w ctx.

Pozdrawiam.

Nie muszę odpinać. Wysuwam po prostu przedramię z podłokietnika :) Ustawiam odpowiednio szerokość tak by nie było za ciasno ani za luźno i mogę w ten sposób szybko odkładać jak i "zakładać" detektor :)
Przepraszam za moją nieścisłość, do tej pory miałem tylko z CTX3030 doczynienia i pozostałe detektory Minelaba są mi obce.
Niemniej jednak CTX3030 tylko wagowo może się nie podobać. Po pierwszym włozeniu lapki i machnięciu kilka razy ciężar "znika". Oczywiście piszę to na podstawie mojego doświadczenia jak i mojej kondycji fizycznej. Po niemal 2 miesiącach użytkowania, żadnych dolegliwości nie mam.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 15:11 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dropek napisał(a):
nie wkurza Cię, że musisz ciągle (kiedy tylko zabierasz się za dołek) pasek podłokietnika odpinać i zapinać? Bo przecież bez paska podłokietnik ucieka do dołu,,,

i dlatego ktoś kiedyś wymyślił lim-locka
a tak w ogóle analogowce są the best :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 15:15 
Generał Broni
Generał Broni

A może pomyślisz jeszcze nad Tesoro Tejon??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 15:18 
Generał Broni
Generał Broni

talgo napisał(a):
Dropek napisał(a):
nie wkurza Cię, że musisz ciągle (kiedy tylko zabierasz się za dołek) pasek podłokietnika odpinać i zapinać? Bo przecież bez paska podłokietnik ucieka do dołu,,,

i dlatego ktoś kiedyś wymyślił lim-locka
a tak w ogóle analogowce są the best :1

Ale czy limlocki, ktore sa dostepne podejda do ctxa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2015, 18:33 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Ale At Gold nie był zły tylko ta mała cewka i problem że nie mogę jej wymienić np. na Nela lub Detech bo nie ma dedykowanych do At Gold. Ale szczerze chyba kupie Deusa. Ja też nie lubię mnogość ustawień bo jest problem ze znalezieniem czasu na wyjście a tu jeszcze ustawienia, oprogramowanie itp. Chce włączyć wyjść i szukać. Ale koledzy z grupy którzy używają Deusa mówią że jak nie chcesz grzebać ustawiać to włączasz i szukasz. A jak masz ochotę pokombinować to również masz tą możliwość. A z cewką 11 cali jest całkiem inaczej tzn lepiej niż na 9 calowej. A z tymi ustawieniami mam taki problem że jak chodzę to zaczynam się zastanawiać czy tak lepiej czy inaczej i to mnie wkurza że może chodzę i omijam jakieś ciekawe fanty przez to że mam coś źle poustawiane.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]