kurczak1976 napisał(a):
Witam.
Chodziłem dziś parę godzin z optimą po nieużytkach , co jakiś czas zaczynała wyć tak jak by cały czas pod cewka było żelazo . Miałem włączony tryb jednoczesny , baterie nowe . Nie pomagało strojenie zmiana trybu pracy , czułości
Dopiero po jakimś czasie odkryłem że jak wcisnę pin-point wraca do normalnej pracy .
Pracowała normalnie nawet 1h ale było i tak że po 15 a nawet 5 minutach zaczynała wariować ... pin point i znowu normalna praca .
Czy ktoś wie co jej dziś odbiło ??
Przy pracy w trybie statycznym, a także na jednoczesnym (miksie) wykrywacz ze względu na warunki zewnętrzne, słońce, cień itp. wszystkie się samoczynnie rozstrajają. Można to ograniczyć ustawiając odpowiednio SAT. jednak ustawienie SAT-u zbyt wysoko może zmniejszyć zasięg, także naciśnięcie spustu w trybach statycznym i jednoczesnym zeruje wykrywacz.
Tak to masz opisane w instrukcji obsługi.
Cytuj:
SAT to funkcja pozwalająca zniwelować wpływ warunków zewnętrznych na pracę wykrywacza w trybie statycznym. Pisząc
wprost: możemy w ten sposób zlikwidować rozstrajanie wykrywacza na słońcu. Jeśli jest ustawiona na "0" to układ SAT jest
całkowicie wyłączony. Przy ustawieniu na "20" SAT jest maksymalnie szybki.
UWAGA: włączenie układu SAT może powodować zmniejszenie zasięgów w trybie statycznym. Wielkość straty zasięgów zależy
od szybkości poruszania sondą.