Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 17:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 19:39 
Pułkownik
Pułkownik

Kolego Bishop,na tą ziemię na cewce jest fajny sposób.Trzeba kupic w Tesko taką szczotkę do mycia butelek itp.Bardzo uLatwia wygrzebanie piachu czy ziemi ,nawet mokrej,ze wszystkich zakamarków.No i mamy po bólu,czy jak kto woli oooła :) .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 20:00 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dodam jeszcze że znacznie lepiej chodzić z obejmą na przedramie, wykrywacz lepiej się prowadzi i mniej męczy łapę, można go trzymać na samych palcach nie męcząc dłoni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 21:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam ostatnio mętlik we łbie - po trzech latach chodzenia z optimą zacząłem się zastanawiać czy jej nie zmienić na coś nowego. Z obserwacji moich towarzyszy współkopaczy nie widzę aby, którykolwiek sprzęt ( fisher 75 ltd, garett gti 2500, deus, Vaquero) był na tyle lepszy by się na niego przesiąść. Pomyślałem, że ważne dla mnie cechy to - lepsza identyfikacja celu i nieco większa stabilność wykrywacza. Sprzęt musi być najlepszy na bardzo zaśmieconych żelazem miejscówkach. Niebotyczne głębokości nie są w tym przypadku priorytetem w przeciwieństwie do szybkości. Musi mieć pinpoint z podaniem głębokości i koniecznie sygnał wiodący.
Z tych wymagań wyszedł mi Rutus wieloczęstotliwościowy pracujący w czasie rzeczywistym, ale że takiego nie ma i nic nie słychać o nowych rutusach to pomyślałem o tańszej spektrze?
Proszę o wasze przemyślenia na ten temat. Przede wszystkim czy warto zmieniać na białasa ewentualnie proszę o inne propozycje ( może poza euro ace :-) )
I najważniejsze - interesują mnie tylko monety.
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 21:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ostatnio na forum Odkrywcy w temacie o Spectrze jeden koleś napisał : Drogi i dostrojony na USA czy Australie.Przejdz nim 100 m okopów i potem nawet byle jakim Garettem czy Fisherem, a zobaczysz różnicę. I temat zdechł. Mało ludzi ma ten wykrywacz. Bardzo mi się widział, ale teraz zwątpiłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 22:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czytałem ten wątek - i prawdę powiedziawszy nie wiem co autor cytowanej przez Ciebie wypowiedzi miał na myśli. Ja na okopy mam inny sprzęt.
Wydaje mi się że VX3 ma na tyle dużo możliwości ustawień, że mówienie o jego dostrojeniu do USA jest nieporozumieniem - cała jego filozofia to, że ty "dostrajasz do warunków i pod siebie".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 22:06 
Pułkownik
Pułkownik

Mości Wopow,obyś tylko nie ugrarzązł w tych ustawieniach,a w tym czasie koledzy wybiorą Twoje monety :) .Jakoś mam wrażenie,iż ostatnio nastąpił trend powrotu do przeszłości i nawet w USA szukają starych produkcji.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 22:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Masz ALNAR w tym co piszesz wiele racji. Jestem po lekturze całego wątku o V3i i nie przeraża mnie to.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 15:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

ALNAR napisał(a):
Mości Wopow,obyś tylko nie ugrarzązł w tych ustawieniach,a w tym czasie koledzy wybiorą Twoje monety :) .Jakoś mam wrażenie,iż ostatnio nastąpił trend powrotu do przeszłości i nawet w USA szukają starych produkcji.Pozdrawiam.

Jest to prawda ! mnogość ustawień i dobierania parametrów na danym terenie czasem dyskwalifikuje danego operatora ;) byłem ostatnio na dwóch wypadach monetkowych z drogimi i dobrymi sprzętami różni dobrzy operatorzy.... pierwszy wypad ja 7 kolega 2.... drugi wypad ja 9 kolega 3 ;) i chodziliśmy przy sobie, ale optima to szybka maszyna, więc przekłada się to na wyniki.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 16:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jednym słowem zostać przy optimie i czekać na nowego rutusa?
A może jakieś inne propozycje. Nie upieram się przy białasie. Może Wy macie ucelowane jakieś inne sprzęty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 16:27 
Pułkownik
Pułkownik

Ja to bym chciał,żeby Imć Rutyna,połączył optimę i argo.Dokupiłbym wtedy tylko cewkę 6.6khz i miałbym wszystko czego potrzebuję.Bo jedyne czego mi brakuje to pełnego statyka i niższej częstotliwości czasem.Chciałbym też,aby zmieniono trochę konstrukcję stelaża oraz dołożono transmiter do bezprzewodówek.Zdaję sobie sprawę,iż zwieksza to koszty produkcji,a za tem podnosi cenę na sprzęt.Ale biorąc pod uwagę szybkość serwisu,możliwosć pracy na takiej czestotliwości jaka mi w danym czasie jest potrzebna itd,bylbym zadowolony.Ponieważ na ten czas nie mam kasy na nowy sprzęt,nie myslę o innym.Koncentruję sie raczej na innych sprawach. ;) .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 23:45 
Plutonowy
Plutonowy

Witam wszystkich Optimowców:)
Przebrnąłem przez cały temat, ze 3 dni mi to zajęło. Rozglądałem się ostatnio za Proximą, ale że udało mi się znaleźć Optime w wydaje mi się rozsądnej cenie to bez wahania ją zakupiłem. Problem jest taki, że i tak już nadwyrężyłem budżet, a sprzedawca posiadał cewkę 23DD. Trochę się zmartwiłem, bo widać jak wielka jest różnica między 29 a 23. Póki co nie ma szans na zakup większej cewki. Mam nadzieję, że w piątek dojdzie do mnie paczka i będę mógł potestować, i że różnica w porównaniu z kanarkiem zaskoczy mnie tak jak to sobie wyobrażam.
Nie wniosłem nic konstruktywnego do tematu, ale może jeszcze przyjdzie mi prosić Was o porady, więc można traktować to jako przywitanie:)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 23:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cewka 23 DD nie jest zła - mojego solida gdańskiego 1580 właśnie nią wytargałem z piaskownicy :ang . Na śmietnikach jest nawet lepsza niż 29 DD.
Przypasuje Ci wykrywacz to z czasem dokupisz sobie dużą DD.
I to bajeczne wyważenie z małą cewką :1 .
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 14:13 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Jednym słowem zostać przy optimie i czekać na nowego rutusa?
A może jakieś inne propozycje. Nie upieram się przy białasie. Może Wy macie ucelowane jakieś inne sprzęty?

Ja mówię, że V3i to sprzęt dla pasjonata lub zawodowca - podstawą jest jego bardzo dobre poznanie i zrozumienie. W przeciwnym przypadku, moim zdaniem, szkoda pieniędzy, a efekty mogą być gorsze niż dla standardowych sprzętów.

A Spectra nie jest łatwa w szczegółowym opanowaniu.

Mnie się podoba Deus, choć uważam, że jego cena jest deczko za wysoka.

rudzik1 napisał(a):
Problem jest taki, że i tak już nadwyrężyłem budżet, a sprzedawca posiadał cewkę 23DD. Trochę się zmartwiłem, bo widać jak wielka jest różnica między 29 a 23.

Różnica jest, i to ogromna. Ale ją mógłbyś poczuć dopiero w porównaniu obu cewek, a tak, to i z 23-ką da się chodzić. Ja łaziłem z nią ponad rok, i też źle nie było, zwłaszcza w lesie i chaszczach... choć czasami jest dobrze lekko przykręcić czułość, żeby detektor był z tą cewką stabilniejszy.
Najważniejsze, czy sprzęt Ci podejdzie, bo jak tak, to i czasem uzbierasz na 29-tke.

Skondensowaną wiedzę o Rutusach masz na http://rutusowiec.com.pl/ - przeczytaj zwłaszcza FAQ oraz o akumulatorach i ładowarkach, bo dobre aku / baterie to w Rutusie podstawa (oprócz słuchawek, rzecz jasna... ;))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 16:08 
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki za porady. Do kanarka używałem eneloopów + ładowarka BC700. Tutaj dokupuję 2 akumulatorki i mam nadzieję, że pociągną jak najdłużej. Jakieś tam pojęcie o aku i ładowarkach mam, niemniej jednak z chęcią przeczytałem informacje znajdujące się na przytoczonym przez Ciebie forum(już kilkukrotnie podawałeś linka w tym temacie, temat dobrze rozpracowany). Teraz pozostaje nabierać wprawy i zacząć osłuchiwać się z Optimą, ale jeszcze mi przyjdzie trochę poczekać.
Co do tej cewki to właśnie już czuję, że będzie konieczne dozbieranie, aczkolwiek i tak cieszę się z przesiadki ACE>Optima.
I tak na marginesie, bez zbędnej wazeliny: robota jaką tutaj wykonujecie jest naprawdę świetna. Tyle ile się dowiedziałem, to moje. Teraz tylko weryfikacja w terenie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2015, 01:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzisiaj przetestowałem optimę 29DD z zamontowanym pod łokciem Xpointerem- dodatkowy ciężar wyważa cewkę i cały wieczór miałem wrażenie, że chodzę z małą sondą :P . Dodatkowo korzystanie z kreta jest zdecydowanie szybsze i wygodniejsze.
Jestem zadowolony z takiej zmiany!
pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]