Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skarb
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 17:35 
Podporucznik
Podporucznik

Tu jest wszystko napisane http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... z3MQvkYR2i

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 18:31 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,17149470,Sensacja_pod_Chojnicami__Skarb_z_epoki_brazu.html#ixzz3MQvkYR2i
Cytuj:
Jak podkreśla konserwator, mimo że istnieje obowiązek prawny zgłaszania takich znalezisk, nie wszyscy się na to decydują.

- W ciągu ostatnich kilku lat mieliśmy chyba trzy takie przypadki, że znalazcy zgłaszali się do konserwatora - przyznaje Tymiński. - Chcemy zaapelować o to, żeby wszelkie takie znaleziska zgłaszać i dzielić się swoją wiedzą z konserwatorem. Bez obaw, konserwator nie będzie nikogo pytał czy biegał z wykrywaczem metalu czy też nie.

I dodaje: - A naprawdę warto, bo to nie tylko ładna obywatelska postawa, ale na znalazcę czeka także nagroda. I to niemała. O wysokości nagrody decyduje minister kultury, ale niewykluczone, że za znalezisko tak dużej wagi, jak te pod Chojnicami, znalazca otrzyma kilkadziesiąt tysięcy złotych lub więcej.

... :roll: i kto uwierzy w takie obiecanki, jak nagrody, czy bezproblemowy kontakt z wukazetem :que
...od początku funkcjonowania ustawy, na przestrzeni kilkunastu lat, przyznano tylko ok. 20 nagród pieniężnych. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 21:28 
Szeregowy
Szeregowy

Mi by wystarczyło żeby nie straszono nas karami, policja itp. Tylko przyjść i porozmawiać z konserwatorem jak ludzie, pasjonaci. Wskazać miejsce i moc potem dzieciom czy wnukom powiedzieć: synek, twój tata/dziadek był wśród odkrywców tego skarbu, a było to tak.... Ale się pewnie nie doczekam takich czasów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2015, 22:07 
Major
Major

blebleh napisał(a):
Mi by wystarczyło żeby nie straszono nas karami, policja itp. Tylko przyjść i porozmawiać z konserwatorem jak ludzie, pasjonaci. Wskazać miejsce i moc potem dzieciom czy wnukom powiedzieć: synek, twój tata/dziadek był wśród odkrywców tego skarbu, a było to tak.... Ale się pewnie nie doczekam takich czasów.

I tu się mylisz kolego :) nie wiem gdzie Ty mieszkasz ale w Gdańsku nie ma z tym problemu uwierz mi sam tego doświadczyłem !
Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2015, 13:04 
Podporucznik
Podporucznik

Ale swoją drogą poszukiwacz amator inwestuje w sprzęt, czas to dlaczego darmozjady na "górze" mają się bogacić na Nas .? Znajdując jakiś Skarb miło by było przytulić jakąś przyzwoitą sumkę.! Powinno to funkcjonować jak w normalnym kraju np.Angli, a tak przy naszym chorym systemie większość zabytków które są odnajdywane trafia do prywatnych zbiorów zamiast do muzeum. Może kiedyś wszystko się zmieni na dobre ale do póki cymbały będą się zajmowały pierdołami typu:" czy można używać przypraw do zupy" to niestety dobrze nie będzie!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2015, 13:26 
Generał Broni
Generał Broni

Anglia i Anglia. Oni tam bazują na prawie rzymskim :) i nawet gdyby chcieli to nie uda się tego zmienić.
A spójrzmy bliżej.
Np. Niemcy-Hesja:Schatzregal czyli zasada, że wszystko co w ziemi a nie można ustalić prawowitego właściciela, należy do państwa.
Bawaria i Północna Westfalia - jeśli szukasz za zgodą właściciela (nie wolno na terenach wpisanych do rejestru bez względu na to czyj to teren) to 50/50 dla znalazcy i właściciela. Pozostałe - Badenia-Wirtembergia, Saara, Nadrenia-Palatynat, Turyngia, Saksonia, Saksonia-Anhalt, Brandenburgia, Meklemburgia-Pomorze Przednie, Szlezwik-Holsztyn, Dolna Saksonia oraz miasta wydzielone-Berlin i Hamburg-zakaz poszukiwań (co nie znaczy, że nie szukają :D ).
Można uzyskać pozwolenie (ok. 40 euro) ale tylko na pola. I musisz mieć zgodę właściciela. Lasy to Naturschutzgebiet-zakaz poszukiwań. Łąki w 3/4 to rezerwaty.
Bułgaria-zakaz poszukiwań a obowiązujące prawo z 1969 r. zakazuje posiadania antyków przez osoby prywatne (co jest obecnie fikcją bo bieda w kapitalistycznej Bułgarii olbrzymia-są całe wsie, które żyją z kopania a jakieś 75% rzymskich artefaktów sprzedawanych w niemieckich i austriackich antykwariatach pochodzi z Bułgarii).
Różnego rodzaju przepisy na temat poszukiwania z wykrywaczem(aż do całkowitego zakazu) obowiązują np. w Danii, Norwegii, Francji, Irlandii, Szwecji, Austrii czy Włoszech.
Ale szukają wszędzie.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 14:05 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
blebleh napisał(a):
Mi by wystarczyło żeby nie straszono nas karami, policja itp.
TomaszM napisał(a):
w Gdańsku nie ma z tym problemu uwierz mi sam tego doświadczyłem

...według raportu NIKu - „Informacja o wynikach kontroli ochrony i udostępniania zasobów muzealnych w Polsce” Muzeum Archeologiczne w Gdańsku uzyskało pełną ocenę Negatywną.
Cytuj:
...Księgi wpływu muzealiów były prowadzone nierzetelnie, ponieważ nie wszystkie pozyskane muzealia zostały w tych księgach zaewidencjonowane.(...) Z ogółem objętych badaniem 572 pozycji w księdze wpływu, dla 412 pozycji brak było wpisów w księgach inwentarzowych...

...więcej: http://www.nik.gov.pl/plik/id,85,vp,85.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 21:42 
Plutonowy
Plutonowy

Właściwie to macie koledzy racje,bo mieszkamy w dziwnym kraju , ale moim zdaniem jeżeli jestem uczciwy. A nie mam sobie nic do zarzucenia to czego tak na prawdę mam się bać idąc ze znaleziskami do konserwy. czy muzeum regionalnego.2,5 roku temu poszliśmy jak w dym do muzeum pokazać znajdki.I teraz jesteśmy sekcją eksploatacyjno-poszukiwawczą z własną naszywką na ramieniu ,rozpoznawani w terenie a czasy partyzantki właściwie się z kończyły i wszyscy są zadowoleni :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 22:07 
Podporucznik
Podporucznik

Różnego rodzaju przepisy na temat poszukiwania z wykrywaczem(aż do całkowitego zakazu) obowiązują np. w Danii,
Tu bym się z tym raczej nie zgodził że w Danii jest całkowity zakaz poszukiwania z użyciem wykrywacza Osobiście nie miałem żadnego problemu jak do tej pory a już ok 7 lat latam tam z wykrywką. Niestety nie mam żadnego potwierdzenia prawnego do przytoczenia ale mogę się mylić i to co napisałem to tylko i wyłącznie są moje przypuszczenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 22:14 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież w Danii śmigają z wykrywaczem tysiące ludzi. Kilku przyjechało nawet na penetrację pod Grunwald :D Istnieją kluby, stowarzyszenia, organizacje zrzeszające poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 09:00 
Generał Broni
Generał Broni

Catadero napisał(a):

Różnego rodzaju przepisy na temat poszukiwania z wykrywaczem(aż do całkowitego zakazu) obowiązują np. w Danii, Norwegii, Francji, Irlandii, Szwecji, Austrii czy Włoszech.
Ale szukają wszędzie.

C.

A czytajcie ze zrozumieniem.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 10:21 
Podporucznik
Podporucznik

Catadero napisał(a):
Catadero napisał(a):

Ale szukają wszędzie.

C.

C.

Ciekaw jestem z jakiego źródła masz takie informacje o Skandynawi ?
Czy możesz podać adres tej strony?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 13:52 
Generał Broni
Generał Broni

Info z różnych miejsc. Poszukaj, popytaj.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 17:55 
Podporucznik
Podporucznik

Nie musze szukać , mieszkam w Dani i jest to nieprawdą co piszesz o Skadynawi :). Są reguły do których trzeba się dostosować i droga wolna:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 19:03 
Generał Broni
Generał Broni

Dobra-to jeszcze raz-łopatą:
bastek1281 napisał(a):
Catadero napisał(a):
Catadero napisał(a):

Ale szukają wszędzie.

C.

C.

Ciekaw jestem z jakiego źródła masz takie informacje o Skandynawi ?
Czy możesz podać adres tej strony?

"Różnego rodzaju przepisy na temat poszukiwania z wykrywaczem" ...(to znaczy, że te przepisy są różne ale jakieś są)
"(aż do całkowitego zakazu) obowiązują np."... (to znaczy, że w dalej wymienionych krajach są różne przepisy i nie odnoszą się tylko do Danii).
CZYLI, w niektórych lub w jednym tylko z tych krajów obowiązuje zakaz.
I nie musi to być Dania.

JASNE?

Bo już więcej nie będę tłumaczył.

C.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]