Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 05:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: W porozumieniu z muzeum.
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2015, 12:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lipek napisał(a):
Situla to takie starożytne wiadro, a przedmioty nie pochodzą z epoki brązu, tylko żelaza ;)
Aż boję się pomyśleć co tam w glebie siedzi, skoro wyszło tyle ciekawych importów :1

Jak najbardziej epoka żelaza :1
tak przypuszczałem że to uchwyt od jakiegoś pojemnika ,kotła, gara i tp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2015, 13:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

atylla napisał(a):
sorry za wprowadzenie w błąd, miało być oczywiście cedzak do wina, kiedyś winko było nieco bardziej mętne niż teraz :)

100% strzał Atylla tu jest szkic takowego cedzaka.
http://pazyna.pl/index.php?view=categor ... &Itemid=56

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 11:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cześć,mam pytanie co do pierwszego zdjęcia,te kawałki blachy są z jakiego metalu,bo ja u siebie często tyle,że mniejsze kawałki kopie i są wizualnie bardzo podobne do tych na zdjęciu.Te moje to stosunkowo cienka blacha miedziana,może mosiężna trudno określić,muszę jeszcze magnesem sprawdzić.Podobno mosiądz będzie przyciągany lekko przez magnes.A tak w ogóle to znajduje na tej miejscówce dziwne kawałki ,tak jakby odpryski mosiądzu,ołowiu,aluminium.Wygląda to tak jak by płynny mosiądz rozlał się na ziemie,to samo pozostałe metale.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 11:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Są to fragmenty przedmiotów z brązu ,twoje przedmioty pochodzą raczej z okresu nowożytnego i są pozostałością raczej jakiegoś pożaru lub rzemieślnictwa .pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 18:29 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

ołowiane cosiki

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 19:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

-paszka- napisał(a):
Witam serdecznie , wczoraj odwiedziłem muzeum w naszym mieście w celu zgłoszenia odkrycia cmentarzyska z okresu wpływów rzymskich i prawdopodobnie kultur przeworskich/wielbarskich. (...)
Oddaje obiekty podniesiona na terenie cmentarzyka tylko pod warunkiem że zostaną one w naszym muzeum.

Akurat decyzja o miejscu docelowego spoczynku zabytków nie zależy od Ciebie, stawianie warunków w tej kwestii to wątpliwa sprawa, lepszą formą wydaje się prośba :roll:
Spore nagromadzenie luźnych zabytków, masz jakiekolwiek informacje o przeprowadzonym AZP w tej okolicy?
Jeśli okazałoby się, że jednak znane jest w tym miejscu jakieś stanowisko (choćby punkt osadniczy), ciekawa może być konfrontacja muzealników z konserwą :666

Sama postawa warta poparcia. Pełna aprobata z mojej strony. :1

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 13:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jest to już trzecie czy czwarte cmentarzysko zgłoszone przeze mnie ,ale te jest najbliżej miasta i najciekawsze rzeczy tam wyszły ,AZP na pewno było tam robione ale nie sadzę żeby coś wykazały zdjęcia lotnicze w tym miejscu .
Warunki będę stawiał i koniec ,9 lat temu mój znajomy zaniósł misę zdobiona z brązu do naszego muzeum i ślad po niej zaginą ,niby nic nowego ale razi mnie to bardzo,a jeśli nie będą umieszczać artefaktów z naszej okolicy które im zanoszę to ja nie będę nic zgłaszał więcej i tyle na temat.
Oczywiście nie karze nic nikomu tylko wykładam ''kawę na ławę'' i zaczynamy dyskutować co jest godne gablotki a co nie,nie są to znowu jakieś znaleziska na skalę krajowa a żeby od razu uruchamiać maszynę biurokracyjną..
Do puki błąd ortograficzny - piszemy póki nie przyniosłem monet rzymskich z bezpośrednich okolic miasta do muzeum nie sadzono że one tu występują i teraz jedna z nich leży w gablotce numizmatycznej w muzeum i się śmieje pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 14:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

-paszka- napisał(a):
AZP na pewno było tam robione ale nie sadzę żeby coś wykazały zdjęcia lotnicze w tym miejscu .

W ramach AZP archeolodzy robią badania powierzchniowe czyli grupa zazwyczaj studentów spaceruję sobie po polu i wypatruje fragmentów ceramiki czy krzemieni.
Więc na pewno coś znaleźli.
Swoją drogą wiele ,,stanowisk'' w Polsce opierają się właśnie na tym że archeo znaleźli na polu 3 kawałki siwej ceramiki i już jest stanowisko późne średniowiecze/nowożytność :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 16:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

-paszka- napisał(a):
Warunki będę stawiał i koniec ,9 lat temu mój znajomy zaniósł misę zdobiona z brązu do naszego muzeum i ślad po niej zaginą ,niby nic nowego ale razi mnie to bardzo,a jeśli nie będą umieszczać artefaktów z naszej okolicy które im zanoszę to ja nie będę nic zgłaszał więcej i tyle na temat.
Oczywiście nie karze nic nikomu tylko wykładam ''kawę na ławę'' i zaczynamy dyskutować co jest godne gablotki a co nie,nie są to znowu jakieś znaleziska na skalę krajowa a żeby od razu uruchamiać maszynę biurokracyjną..
Do puki nie przyniosłem monet rzymskich z bezpośrednich okolic miasta do muzeum nie sadzono że one tu występują i teraz jedna z nich leży w gablotce numizmatycznej w muzeum i się śmieje pozdro.

Przysłowie polskie- "nadgorliwość gorsza od faszyzmu ", tylko to przychodzi mi do głowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 20:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

AZP -hymmmm
skoro znaczy to co mówisz a pewnie masz racje bo ja nie miałem styczności z tym określeniem jako że archeologiem nie jestem .
Nie sądzę że było tam robione ,tylko przeze mnie bo zawsze zbieram skorupki w takich miejscach i noszę do archeo.

Nie wiem co ma nadgorliwość do mojego postępowania ?
To jest Polska kraj paradoksów i narodowej wzajemnej nienawiści ,jak człowiek nie postawi na swoim to w ogóle nie postawi .
Jak dasz monetę z pola do muzeum to na 90% zniknie niby zapodziana czy wysłana itd. a ja bym chciał aby była podziwiana przez zainteresowanych a nie zalegała w wiadrze z innymi monetami co ma miejsce w muzeach,bo nie raz o tym czytałem.Starczy tych moralesów bo dyskusja zboczyła z toru jak to zwykle bywa na forum.
pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 20:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

-paszka- napisał(a):
Nie wiem co ma nadgorliwość do mojego postępowania ?
To jest Polska kraj paradoksów i narodowej wzajemnej nienawiści ,jak człowiek nie postawi na swoim to w ogóle nie postawi .

Zgadzam się co do paradoksów.
Prawo na razie mamy niestety archaiczne i jest jakie jest ... według prawa, w ich oczach i tak nie jesteśmy "bohaterami" tylko nielegalnymi kopaczami /.. i nie pomogą ilości przekazywanych znalezisk do muzeum/. Chyba, że razem pójdziemy z wykrywaczami pod sejm. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]