Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 15:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 21:17 
Generał Broni
Generał Broni

Dzisiaj w lesie z nudów jeden kolega rzucił na ziemię mały złoty okrągły kolczyk. Jak paznokieć u małego palca. Agro z cewka koncentryczną go widział, jakoś ciut powyżej zera, ale kolega wszystko powyżej zera kopie. Optima z cewką 29DD na mixie go nie widziała, na dynamiku też dopóki nie zszedłem z dyskryminacją aż do zera, to pokazywał 4-6 i to nie zawsze chociaż koczyk leżał na trawie. Czasem pierdła, a częściej była cisza przy przemiataniu. Pochodziłem trochę z dyskryminacją zero, ale kopałem tyle małego żelastwa śmieciowego, że szybko wskoczyłem z powrotem na 20. Na szczęście obrączka z palca bije ładnie wysoko, ponad 60 więc na bank bym kopnął. Trochę mi mina zrzedła. Czemu Argo widział zawsze, a Optima ledwo co czasem ? Kwestia cewki ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 21:23 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Koledzy nie spodziewajcie się rewelacji,testy jeśli by były przeprowadzone nawet u kolegi prymka nie odbiegały by wiele od naszego w dodatku argo był testowany również w trybie relikt jest to na filmiku,kwestionujecie że test jest niewiarygodny pisząc że to tak jak by test był przeprowadzony w powietrzu,krytykujecie jednak że testy wypadły płytko zdecydujcie się w końcu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 21:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja nic nie krytykuję! Miałem wątpliwości na, które mi rzetelnie odpowiedziałeś za co podziękowałem! A że nie rozumiem po co robić test głębokości w Argo na 4 rzędzie - cóż, mam chyba prawo.
Jeszcze raz dziękuję za test.
Szkoda, że nie brał udziału w tym teście mój faworyt - White's Spectra V³i.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 21:38 
Moderator
Moderator

miras134 napisał(a):
Koledzy nie spodziewajcie się rewelacji,testy jeśli by były przeprowadzone nawet u kolegi prymka nie odbiegały by wiele od naszego w dodatku argo był testowany również w trybie relikt jest to na filmiku,kwestionujecie że test jest niewiarygodny pisząc że to tak jak by test był przeprowadzony w powietrzu,krytykujecie jednak że testy wypadły płytko zdecydujcie się w końcu.

Nie przejmuj się - tak to już jest z tymi testami że na krytykę trzeba być zawsze przygotowanym :lol: . Zapraszam do mnie - do Cieszyna na moje poletko testowe ( ma już 3 lata i monetki puściły soki ) dodatkowo jest kawał pięknego pola do chodzenia ( mam zezwolenie właściciela ) , mineralizacja u mnie wysoka i ace 250 na zwykłej cewce monet tam nie widzi .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 21:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Masz to jak w banku zgadamy się latem na małe kopanko i przy okazji twoje pole odwiedzimy koniecznie z suwmiarką :ups: pozdrawiam i do zobaczenia :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 21:43 
Kapitan
Kapitan

Co by nie mówić o tym teście, to warunki dla wszystkich sprzętów były jednakowe.
Mirek, przygotujcie kiedyś kolejny test. Zaproście ludzi z różnym wykrywkami, sprzętów z tej niskiej, średniej i wysokiej półki nam nie brakuje. Każdy użytkownik ustawi sprzęt jak najlepiej - będzie fajne porównanie. Zrobi się szybki skrótowy montaż materiału zakończony zestawieniem wyników.
Dla mnie Wasz test jest naprawdę fajny, daje nieco do myślenia :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 22:41 
Generał Broni
Generał Broni

miras134 napisał(a):
kwestionujecie że test jest niewiarygodny pisząc że to tak jak by test był przeprowadzony w powietrzu,krytykujecie jednak że testy wypadły płytko zdecydujcie się w końcu.

Bo jak inne testy wykazały Optima widzi głębiej fanta w ziemi jak w powietrzu. Czyli jak w waszym dołku jest płytko, to w prawdziwym jest głębiej. Bo wasz test był w powietrznym dołku :) Prymek zrób test na swoim polu, bo jestem ciekaw.

Swoja drogą oprócz zasięgu ważne są też inne fakty, do Ace po Optimie w życiu bym nie wrócił, a na F75 nie mam kasy. I zapewniam wszystkich wątpiących, że pomimo, że kosztuje dwa i pół raza więcej to nie będziesz miał nim dwa i pól raza więcej fantów na wypadzie. Zamiast tracić pól godziny była biegać i szukać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 22:49 
Kapitan
Kapitan

Tja fajny test :lol: Mój Argo nawet w lesie na czułości 47 popierduje bez przerwy, że się nie za bardzo da chodzić, a tu na "chu@#$%m" (czyt. zmineralizowanym) gruncie cisza :? Zastanawiające. Gdzie strojenie do gruntu? Na filmie nie widać.
Jak wszyscy (lub nie) wiemy, szybkość przemiatania ma decydujący wpływ na ID, zalecana dla Argo to ok. 1m/s czyli dosyć wolno. Na filmie gość macha jakby trawę chciał kosić.
Panowie z szyderą w głosie wypowiadają się o Rutusie już przed próbą :D Pełna bezstronność :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2015, 23:39 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

miras134 napisał(a):
Test wykrywaczy Rutus optima,Rutus argo,Garret ace250 i Fisher F75 ltd mojej roboty i kolegi kokoloka https://www.youtube.com/watch?v=VCVkj93YI_U zapraszam do oglądania.

Fajny powietrzny test ,a argo to był chyba na 30 czuł.ustawiony w tym relikcie albo uszkodzony totalnie , jedynie F 75 normalnie wypadł ale to prawie w powietrzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 00:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam Argo 29dd i mam Optimę 29dd.Wiem jakie monety jak głęboko sięgałem,filmik obejrzałem,i potraktowałem z przymrużeniem oka.
Sygnały które kolega robiący test uważa za nie do kopania,to najnormalniejsze głębsze sygnały na niższym wzmocnieniu audio.Są pola gdzie zostały tylko takie sygnały.warto chodzić po kolegi ścieżkach ;)
Chodzi o test optimy np na1/6 talara 22cm,1/2 silber przy 17cm przecież to do kopania jak najbardziej.
Argo niby na relikcie nie widział boratynki na 20cm? żart,albo uszkodzony wykrywacz.Dobrze dostrojone i ustawione Argo z cewką 29dd zakopaną boratynkę widzi do ok. 30cm,tylko dla niektórych byłby to sygnał nie do kopania.
W Argo nie robi się testów na 4-tym rzędzie,bo jest on przeznaczony do wyciągania płytkich drobnych kolorków spośród głębszego żelastwa (tłumi głębokie duże sygnały)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 00:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

irek76 nic dodać nic ująć!
Chłopaki zrobili test i tak to wyszło. To co ja widzę na polu nijak się ma do tego testu ale nie będę ginął za Optimę :) .
W normalnym polu na pewno F75 tak dobry już nie jest.
Natomiast co do kanarka, to mimo mojej niechęci do filozofii tych sprzętów, muszę chylić czoła za szybkobiegaczami z kanarkami, są w stanie dużo wyciągnąć!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 00:19 
Chorąży
Chorąży

Koledzy fisher też był w tym teście na montion a nie na dyskryminacji i np. Na programie bp też nie był na swoich max ustawieniach także uważam że test jest bardzo fajny i można sobie oglądnąć sprzęt którego nie miało się w rękach na jednym filmie. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 00:30 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Natomiast co do kanarka, to mimo mojej niechęci do filozofii tych sprzętów, muszę chylić czoła za szybkobiegaczami z kanarkami, są w stanie dużo wyciągnąć!

No chodzi dokładnie o to co napisałem w tym wątku, co zrobił ze mną kolega z Rutusem Firstem czy Solarisem już dzisiaj sam nie wiem. Ganiał po polu jak z motorkiem w zadku i kopał, kopał i kopał ! Jak się idzie z kolegami w wieku lat nastu, którzy mają ciśnienie na fanty i mnóstwo sił to można błędnie wnioskować, że lepszy sprzęt jest równy tańszemu. Tylko jak liczyć dołek do dołka to ja wiem co kopie i kopię dwa razy mniej. A użytkownik Ace kopie wszystko. A jak nie kopie wszystkiego, ( a ja w swoim czasie kopałem ) bo liczy na identyfikację to ma dwa razy mniej (albo tyle samo, ale śmieci) - i tyle w tym temacie, choćby miał cewkę za 600 zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 00:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
można sobie oglądnąć sprzęt którego nie miało się w rękach
gdybym go nie używał kilka razy po kilka godzin z radami doświadczonego właściciela to bym o nim nie wspominał.
W chwili obecnej jestem na etapie rozmyślania nad nowym sprzętem i próbuję różnych, wnioski jakie mam z chodzenia zarówno z deusem jak i 75 ltd są słabe. Dla mnie ważna jest identyfikacja celu a to przy małych monetkach głęboko zakopanych we wszystkich sprzętach jest porażka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 00:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Abaqus napisał(a):
Tja fajny test :lol: Mój Argo nawet w lesie na czułości 47 popierduje bez przerwy, że się nie za bardzo da chodzić, a tu na "chu@#$%m" (czyt. zmineralizowanym) gruncie cisza :? Zastanawiające. Gdzie strojenie do gruntu? Na filmie nie widać.
Jak wszyscy (lub nie) wiemy, szybkość przemiatania ma decydujący wpływ na ID, zalecana dla Argo to ok. 1m/s czyli dosyć wolno. Na filmie gość macha jakby trawę chciał kosić.
Panowie z szyderą w głosie wypowiadają się o Rutusie już przed próbą :D Pełna bezstronność :1

Filmik nie powstał po to żeby promować najlepszy sprzęt ja sam kiedyś biegałem z tym kanarkiem teraz mam optimę którą bardzo sobie chwalę kolega miał argo również nie narzekał nieraz wracał z wypadu z większą ilością fantów a chodził na filtrze czwartego rzędu,to co uważasz za szyderstwo to jest śmiech przez łzy test nas samych zaskoczył nie robiliśmy żadnych testów przed nagraniem wszystkie wykrywacze były strojone do gruntu fakt nie nagraliśmy tego i to był błąd mogłem to przewidzieć że pojawią się takie uwagi ale test jest w 100% szczery nie było żadnej złośliwej ingerencji z naszej strony aby wpłynęła na wyniki któregoś z wykrywaczy,argo podczas testów był na czułości 47 może rzeczywiście był uszkodzony ale nie uwierzę w ten test że boratynkę z 30cm na relikcie pociągnie no chyba że zobaczę na własne oczy i jeszcze raz nadmieniam że film nie powstał po to żeby promować który wykrywacz jest lepszy jeśli uważacie inaczej zachęcam do własnych testów i refleksji.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]