Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 01:26 
Chorąży
Chorąży

wopaw napisał(a):
Cytuj:
można sobie oglądnąć sprzęt którego nie miało się w rękach
gdybym go nie używał kilka razy po kilka godzin z radami doświadczonego właściciela to bym o nim nie wspominał.
W chwili obecnej jestem na etapie rozmyślania nad nowym sprzętem i próbuję różnych, wnioski jakie mam z chodzenia zarówno z deusem jak i 75 ltd są słabe. Dla mnie ważna jest identyfikacja celu a to przy małych monetkach głęboko zakopanych we wszystkich sprzętach jest porażka.

A moim skromnym zdaniem nie ma lepszego sprzętu na drobnice jak optima, deus xp, 75ltd i spetra ale to moje przeświadczenie i każdy ma prawo do swojego zdania jeden lubi makowca drugi sernik.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 01:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

miras134 nie tłumacz się,nie ma sensu, przyjmuje Wasz test, z całym dobrodziejstwem jego wykonania - pokazuje różnice w danych warunkach i jest ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 02:10 
Generał Broni
Generał Broni

miras134 napisał(a):
to co uważasz za szyderstwo to jest śmiech przez łzy test nas samych zaskoczył
A mógłbyś to rozwinąć, bo rozumiem, że popadliście w lekką depresję..? ;)

Ja powiem to, co napisałem już kiedyś. Moja Optima z DD29 MUSI mieć ziemię pod cewką, przy wykopanym dołku bywa czasami śmiesznie... W waszym teście, o ile dobrze widzę, jakaś część każdej cewki fruwa nad pustym dołkiem, a jeśli tak, to nie są to warunki zbliżone do rzeczywistych. Więc jest jak jest - zależy, jaką cewkę ma jaki sprzęt i jak czuły jest na strojenie gruntu... takie mam wrażenie... co nie zmienia faktu, że że jest to jakieś porównanie sprzętów i słowa uznania za wytrwałość przy testach.

Co do spraw, na które TRZEBA zwracać uwagę w testach, to jest to dobrze opisane na forum Thesaurusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 15:29 
Porucznik
Porucznik

Co tu dużo pisać :D test Optimy pokrywa się mniej więcej z moim na YT(mam trochę lepsze wyniki na S+D) ale.. no właśnie zawsze jest ale, dużo zależy od gleby i warunków terenowych typu orka lub zaleganie dużej lub znacznej ilości obiektów stalowych, jak widzimy demonami jak to mówią głębokości rutusy może i nie są, za to są skuteczne, zdziwił mnie argo z tymi 3 kopiejkami chyba jest coś nie tak z nim :ups: , co do 250-tki to większość chodzi z małą cewką i już nie jest tak kolorowo, ale miło wiedzieć że duża cewka daje ładnego kopa. A w terenie no cóż, teren weryfikuje każde testy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 16:19 
Kapitan
Kapitan

bishop napisał(a):
zdziwił mnie argo z tymi 3 kopiejkami chyba jest coś nie tak z nim :ups:
Sam gość podający monety przecież powiedział:
Cytuj:
Albo mamy uszkodzony wykrywacz, albo filmy kłamią.
Tylko, o które filmy chodzi? :lol:

Ten Argo z filmu jest naprawdę nadzwyczaj spokojny. Na czułości 47 nie da się normalnie chodzić, a u chłopaków potulny jak baranek. Nawet na filmie Regis'a Argo jest na 45 czyli na czułości, na której się chodzi w praktyce np. w lesie, a i tak piśnie od czasu do czasu.
Film Regis'a:
https://www.youtube.com/watch?v=EJWf6OtgBb4
No fakt, grunt zupełnie inny na jednym i drugim filmie, ale żeby różnica aż 10-13 cm :? Przecież to jest 40% :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 17:00 
Kapitan
Kapitan

Mirek - przecież można było się spodziewać różnych reakcji :D Kawał dobrej roboty odwalony , ale i tak znajdzie się ktoś komu coś nie pasuje.Robi sobie taki gość test w powietrzu i potem masz na necie takie osiągi że głowa boli :ups: Czasami to by ubota można było znaleźć w Bałtyku z pokładu motorówki :lol: Jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził - każdy test ma + i - ale poglądowo mnie taki jak wasz wystarczy bo zobrazowane co i gdzie :1 Dobra robota i gratuluję cierpliwości :za (mnie by się nie chciało :666 )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 17:06 
Generał Broni
Generał Broni

melchior71 napisał(a):
(mnie by się nie chciało :666 )

Mnie się nawet tego filmu nie chciało oglądać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 17:30 
Kapitan
Kapitan

melchior71 napisał(a):
Robi sobie taki gość test w powietrzu...

O którym teście konkretnie piszesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 19:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Panowie którzy nie robili takich testów proszę zróbcie przynajmniej z jedną monetą zakopcie w dziurze i sprawdźcie jak to się ma do naszego testu podzielcie się potem wrażeniami. A pro po Argo kolegi, kupił je używane było u pana rutyny na zmianie wersji na najnowszą nigdy nie robił tym wykrywaczem żadnych testów a w terenie nie raz zgarniał więcej fantów od nas wynik testu z kopiejką bardzo go zaskoczył po tym wszystkim co wyciągnął z ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 19:10 
Kapitan
Kapitan

Abaqus napisał(a):
melchior71 napisał(a):
Robi sobie taki gość test w powietrzu...

O którym teście konkretnie piszesz?

A mało to postów typu : "robiłem sobie test w powietrzu i ......" Poczytaj to dojdziesz do wniosku że najtańszy wykrywacz ma ogromne możliwości :lol: po co przepłacać :D :lol: :D :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 20:07 
Pułkownik
Pułkownik

Ja chciałbym pogratulować kolegom odwagi.Wiadomo,iż zawsze takie testy wywołują burzę mózgów,jakkolwiek by nie wypadły.Dla mnie najważniejsze jest to,iż odkąd mam optimę,nie wracam z wypadu bez srebrniaka,a zdarza mi się chodzić na tej samej miejscówce z ludźmi posiadającymi sprzęt za kilka tysięcy.Zauważyłem też,iż nie tylko ustawienia są istotne(w optimie),ale jak zauważył już ktoś wcześniej,szybkość przemiatania.Optima nie lubi zbyt dużej szybkości,a odpowiednio prowadzona daje właściwe wskazania.Pozdrawiam Was serdecznie Panowie Pasjonaci :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 20:08 
Kapitan
Kapitan

Hmm ja tam nie wiem, ale wyniki są wręcz nieprawdopodobne jeśli chodzi o Argo.
A'propos: Regis przecież nie robił w powietrzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 21:09 
Specjalista
Specjalista

minulego roku probovalem argo s cewka 29DD,, zakopalem srebrny denarek 12-13mm ,vaga 0,35grama na 20-21cm do ziemi,,y Argo na relikce culosci ,42 vidzial denarek,,na filtru standart na culosci44,,na 4-tym na culosci 47, nevidial,na 48 bardzo slabo pri barzo sybkym machaniu.....,sprobovalem tez zloty kolcik 1,3 grama na 16 cm,srebrny kolcik , y no problem .. cele mojego testu byly 2: 1 potvierdzic test argo a golden mask koleguv z fora rutus .info ,y za 2 sprobovac y znajsc optymalne ustavenie Argo na drobne fanty...parametre strojenia : faza gruntu kolo 86,8,, mV kolo 80,, probovalem tez na fabrycnym y nebyl problem s denarkem,.. testovalem kazdy fant parukrotne testy trvaly kolo 3 godzin...,, zmienalem filtry ,ustavenia maskovania ,sybkosci filtru ,censtotlivosc,culosc , rencnu korekciu ustavenia gruntu.. a tez błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" optymalnu sybkosc presuvania cewky v terene nad fantem..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 21:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Test ten jak każdy z wielu innych, pokazuje to, co w aktualnych warunkach może sprzęt, ale od tego co on pokaże najwięcej zależy od operatora jak się nim posługuje i jaką ma wiedzę.
Jeżeli mamy wykrywacze gdzie ustawienie wykrywacza jest ustawione właściwie fabrycznie zmiany dotyczą właściwie czułości i dyskryminacji to taki wykrywacz pokaże max nawet początkującemu, to wykrywacze typu garrett.
Wykrywacze Uniwersalne a takim jest Argo żeby pokazać jego możliwości maksymalne to MUSI go obsługiwać osoba która ma dużą wiedzę o nim i jego ustawieniach

Wystarczy zmiana jednego z wielu parametrów w stosunku do dobranego filtra, czy warunków glebowych i wyniki zmieniają się radykalnie, jestem pewien że gdyby było kilku obsługujących to konkretne Argo, i każdy z inną wiedzą i umiejętnościami to wyniki tego testu różniły by się w granicach 50%, pomimo że test wykonano by tym samym wykrywaczem na tym samym miejscu.

Więc ten test należy przyjąć do wiadomości mając na uwadze warunki i umiejętności obsługujących podczas jego wykonywania i tyle.

Jednak chcę powiedzieć młodym którzy chcą zmienić lub kupić nowy wykrywacz aby nie sugerowali się wynikami testów zarówno tych które dają bardzo duże zasięgi jak i te małe, a przyjąć je jako możliwość wykrywacza jaką może osiągnąć przy dobrych ustawieniach i ile stracimy jeśli te ustawienia będą złe,przy wyborze wykrywacza sugerować się raczej opisami praktycznymi podawanymi na forach przez ludzi którzy mają dostateczną wiedzę, a znaleźć można wielu na każdym forum

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 22:56 
Specjalista
Specjalista

Ku mojemu testu na denarek ,a drobne fanty: Argo nema problem s denarkem v20 cm relikt culosc od,41,42, optymalna sybkosc filtra 11,12,mask3 ,,a nema problem na filtru standart culosc od 44 , optymalna sybkosc filtra 16,mask3,vzmocnenie audio 25-30.. . ,,y skenovac teren nezasybko bo se traci na glebokoci na drobne fanty...co do filtra 4tego plytsi ale mnej lapie zelazo ,dobry do popravky terenu...po relikcie ,jak jest viecej zelaza v terene......

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]