Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 09:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 14:12 
Kapitan
Kapitan

A chłopcy linkują ten swój "test" gdzie się da. I nagle niektórzy uwierzyli, że lepiej mieć kanarka niż Argo z 29-ką DD :D
Ja tam mam ubaw jak czytam na forum Porscana wpisy z prośbami o serwisowanie niektórych wykrywaczy bo sobie kupili nie u tego dilera co trzeba czy jakieś takie cuda śmiszne :lol: Jakieś ustalanie kolejności od kogo do kogo się zgłaszać, żeby folijkę na wyświetlacz z hameryki przywieźli, a jak się nie uda to: jak kupiłeś tu, to zrobię, a jak kupiłeś tam i tam to nie zrobię i takie tam farmazony :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 14:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Proszę dajcie już spokój temu testowi i niech moderator posprząta te ostatnie trzy strony, które w większości niczego nie wnoszą!
Cytuj:
jak puściłem operatorowi optimy ten test to ze śmiechu spadł z fotela po stwierdzeniu, testującego że te sygnały są nie do kopania.

Tak - to jest masakra jakaś - tak przy tym sygnale mógł powiedzieć jedynie operator kanarka, który przed chwilą dostał do ręki optimę!
A to był taki fajny, spokojny i merytoryczny wątek :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 15:02 
Generał Broni
Generał Broni

Jaki problem zrobić swoje testy rutusa z innymi kolegami z innymi wykrywkami. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 15:51 
Kapitan
Kapitan

Można też obejrzeć filmy Regisa. Tam widać co potrafią Rutusy w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 16:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Abaqus napisał(a):
tara napisał(a):
Rutusy nie są wieloczęstotliwościowcami więc z ta glebą to nie tak do końca, że muszą ja widzieć.
Możesz wyjaśnić o co Ci tu chodzi?

Masz odpowiedz 3 posty wyżej nie będę znowu tego linkował.

tara napisał(a):
Narosło po prostu wokół Rutusów kilka legend, które ten test skutecznie obala.
O jakich "legendach" piszesz? Że co niby jest legendą (czyli raczej nieprawdą)? Pisz konkrety bo czytają to również ludzie, którzy nie użytkują Rutusów i kaleczysz im obraz tej firmy.

Sam byłem użytkownikiem. Pierwszego Fist plusa miałem ho ho daawno temu.Tak jak napisałem przyzwoity sprzęt, ale bez przesady nie popadajmy w mitomanię. Koledzy mają taką glebę jak widać i widać jak wypadł tu Rutus. Od razu jest wielkie halo, że filmik zrobiony w złej wierze, operator itd. pisałem o tym już w tym wątku. Po prost w tej glebie Rutus poległ na całości, a w innych warunkach terenowych zje tego Fisherka bez mydła. Nie doszukujcie się tutaj drugiego dna, którego nie ma...
Niektórzy podchodzą po prostu bezkrytycznie do wykrywaczy, które posiadają. Przerobiłem już kilkanaście wykrywek i powiem tyle. Więcej dystansu do swojego sprzętu i do siebie przy okazji. Żeby nie było, że jestem jakimś fanem F75, bo też mi d.. nie urwał...

Najłatwiej rzucić jakiś fałszywy banał i się schować.
tara napisał(a):
Test jak najbardziej miarodajny...
:zb :roll: :z

Kto tu się chowa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 17:45 
Pułkownik
Pułkownik

Waszmościowie.Zaśmiecacie ten ciekawy wątek,niczego ciekawego nie wnoszącymi kłótniami.Każdy ma prawo wybory,takiego sprzętu jaki mu pasuje.Legendy czy nie,cóż to za różnica.według mnie miał być to wątek pomocny tym,którzy takiego wyboru dokonali i zdecydowali się na zakup optimy.Wszelkie zaś testy,każdy powinien zrobić sobie sam po zakupie, i stwierdzić czy jest to sprzęt odpowiedni dla niego czy nie.Kłótnie o to czy wyciągnie boratynkę z 5 metrów czy czołg ze 100,cóż to da.Wiadomym jest,iż nie ma sprzętu uniwersalnego i każdy kto chce się parać tym hobby,musi mieć sprzęt na dane warunki i rodzaj poszukiwań,które akurat prowadzi.Dajcie sobie więc na luz i lepiej pomyślcie gdzie tu jeszcze można coś ciekawego trafić,ponieważ fantodajnych terenów zaczyna ubywać.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 18:24 
Specjalista
Specjalista

3 cale v korekcii gruntu ,to u mne v argo 2 numery v culosci ,kontretne z 42 na 44 culosci na 12,5 mm , vaga 0,35 gramova nonetka na 20_21 cm v zemy zakopany cienky srebrny denarek....,, na relikcie....na signale od fanta to spora roznica.....,a teraz zapytam ja -jak ktos robil take testy to nech se vypovie zo svojej praktiky....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 19:34 
Kapral
Kapral

Mało gadam, ale dużo czytam :) . Długo zastanawiałem się nad zmianą wykrywki... Chodziłem ze Smętkiem, ACE 250 i Proximą (wersja 1.0 ) Jestem już mocno zaawansowany wiekiem (z wnukami :D ), ale nic nie oderwie mnie od mojego hobby :1 (no może ryby :D ) . Teraz kupiłem OPTIMĘ. Baaardzo mi się podoba. Nie mogę się doczekać kiedy wyjdę w teren. Na "sucho", to ja już mam ją przerobioną ;) . Mieszkam w górach, zima pół roku :roll: ... No ale kiedyś w końcu popuści :lol: . A teraz do meritum :) . Uważam, że tak już było chyba z 1000 razy mówione. Nawet najlepszy sprzęt można o d...e potłuc, jak operator nie teges, albo kiepska miejscówka. Testy nie bardzo mnie ruszają, ale chwała kolegom, że im się chciało :1 . Mam nadzieję, a właściwie to pewien jestem że na OPTIMIE się nie zawiodę. Bardzo dziękuję za ten tak obszerny wątek, bo pomógł mi w wyborze :za .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 22:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

O argo się nie wypowiem bo to nie ten wątek.... ale o optimie bardzo chętnie.... jest to bardzo prosty wykrywacz a jak ktos chodzi tylko na dynamiku jak ja to tam się nic nie ustawia po dokonaniu powiedzmy pierwszych ustawień ... więc pisanie że operator nie ogarnia dzwiękow jest dla mnie trochę dziwne ja mam wrażenie że niektórzy na siłę chcą udowodnić że jest to przeciętny wykrywacz ..... mam ją rok i chodzę z różnymi wykrywaczami i powiem tylko tyle że optima nie jest przeciętnym wykrywaczem a testy ..... ja robiłem swoje w zasypanych dołkach i są one bardzo dobre i odbiegajace od tych gdzie przegrywa np z teresa..... Jedynie zastanawiała mnie jedna moneta .... czy optima ją widzi..... teraz wiem że tak i to bardzo dobrze . Pozdrawiam.

A jeszcze jedno.... po co robicie bezsensowny test na boratynce... nielepiej zrobić na breaktacie :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 22:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

A jeszcze jedno.... po co robicie bezsensowny test na boratynce... nielepiej zrobić na breaktacie :-)[/quote]

Testy kolego robi się na monetkach które zalegają w ziemi i są często znajdowane w większości regionów kraju.
A monety np. brekat to nie leżą w ziemi jak pospolita boratynka wszędzie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 09:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tylko po co mi wykrywacz który będzie widział boratynkę na 30 cm a nie będzie sobie radził z denarkami i innymi malutkimi monetami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 12:17 
Generał Broni
Generał Broni

EL NINO napisał(a):
relikcie....na signale od fanta to spora roznica.....,a teraz zapytam ja -jak ktos robil take testy to nech se vypovie zo svojej praktiky....

Różnica na dźwięku czy id?

Z Optimą nie robiłem takich testów, kiedyś dawno sprawdzałem to na smętku. Tam dawało się to odczuć, ale głównie na słyszalności bardzo słabych sygnałów na pograniczu słyszalności.

Na Optimie przekorygowuje głównie w mix-ie i moje wrażenie jest takie, że słyszę więcej i lepiej cichych "pomiaukiwań".

Co nie zmienia faktu, że sam Rutyna kiedyś wyraźnie pisał, że dla czułych sprzętów, takich jak Rutusy, strojenie gruntu jest bardzo ważne, a wszelkie testy powietrzne zaniżają zasięgi takich sprzętów, co ja i kilku kolegów potwierdza, że Optima potrafi "widzieć" znacznie lepiej w gruncie niż w powietrzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 20:06 
Specjalista
Specjalista

cheetah test zacinalem relikt na culosci 39 , zadny signal ,na 40 a ID lata cos tam jest,41 juz signal ,42 spravny signal,na 43,44 mocnejsi a a lepse id na 46 bije jak dzvon ,,potem kombinovalem sybkosc filtra najlepsia 10 do12 bo signal jest dlugsi ,mocnejsibo na 16jest signal krotsi,slabsi -skorej omines.. ,,na filtru standart spravny signal dostalem na culosci 44 ,,o dva viecej jak na rekikce ale sybkosc filtra moglem dac na 16 i nebila zmiana do 10,11,12 ..to znaci ze standart to sybsi filter jak relikt....,, teraz dodam jesce cos: maskovanie 3 -5 nemalo vplyv na detekciu ,, tak jak zmiana na fabricny grunt,, bo grunty podobne 86,6 a 87 byl fabricny,sprobovalem korekciu gruntu 5 calych bylo zaviele na stabilnosc,, 3 cale na culosci 42 davali sygnal jak na culosci 44 ,,id ok,, , co do filtru 4 tego jest plytsy bo na culosci 48 uziskalem sygnal pri bardzo sybkycm machaniu ,, a v testach na , malyzloty kolcik 1.3g,srebrny kolcik, zloty visiorek, na 17-18 cm jest sygnal culoc 47,sybkosc filtra optymalna 5,, bo na 6 sygnal slabsy a viecej jak 6 to rozbija sygnal,mask 2 a mienej... nestety na tym filtru neprobovalem rencnu korekciu gruntu..o 3...takze to sproboje teho roku.. takze dla mne 1 filter univerzalny ale nemachac zasybko na drobne gleboke fanty,, standart jest sybsi ,malenko plytsi -lepiej separuje .. 4- culy na dronosci, najplytsi ale najmenej culy na viecse zelazo .....na okrugle fanty ,monetky daje fajny signal - na go nazyvam gong....v testach zauvazilem ze zmiana culsci na filtrach na vyzsu dava tez popravnejse id ,, natomiast zbytecnym obnizovanym zakopujeme drobny fant glebiej..a id schodzi z koloru na zelazo ,,tak samo jak machame cewkov zavysoko... ja stosuje culosc 46,47 , a jak se neda to mienej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 22:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

EL NINO- Testy robiłeś u siebie czy w Hiszpanii ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 23:43 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki EL NINO za szczegółowy opis i bardzo konkretne informacje. :1 Jestem POD WRAŻENIEM ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]