Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Niszczenie miejsc pamięci po ubeckich katowniach
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 18:52 
Podporucznik
Podporucznik

http://wpolityce.pl/m/historia/231581-w ... asz-wywiad

"Więzień katowni UB i NKWD przy ul. Strzeleckiej: "Ludzie, który walczyli w Szarych Szeregach nie mają swojego śladu. Teraz leżą gdzieś pod płotem..."

„Nie wiem, co oni chcą zrobić. Może zlikwidować ślady? Najwyraźniej uważają, że jest ich za dużo…” - mówi Witalis Skorupka, ps. Orzeł.

wPolityce.pl: Jak wspomina Pan swój pobyt w areszcie przy ul. Strzeleckiej 8?
Witalis Skorupka, ps. Orzeł, żołnierz Kedywu Armii Krajowej: Wrzucili mnie rannego pod schody. Siedziałem w celi nr 1. Był już tam mój kolega, który należał do Szarych Szeregów. Była tam tylko puszka po świńskiej tuszonce, w której dawali nam kawę czy posiłek i do tej samej puszki musieliśmy oddawać mocz, bo nigdzie nas nie wyprowadzali. Nie było mowy o żadnej higienie… Tak wyglądał ten areszt!
Obiecywano, że w tym miejscu powstanie sala pamięci.
Tak, to prawda. Burmistrz Pragi-Północ mówił nam wczoraj na spotkaniu, że będą walczyć o tę ścianę pamięci. Przecież to dopiero trzecia tablica na jedenaście aresztów, które znajdowały się na Pradze. To wszystko było wywalczone latami! Przewodniczący Rady Pamięci Walk i Męczeństwa Andrzej Kunert nie ma czasu, żeby ze mną rozmawiać, a walczę o to, żeby upamiętnić tych, którzy zostali zamordowani w tym praskim więzieniu. Młodzi ludzie, którzy walczyli w Szarych Szeregach, którzy przepływali Wisłę w czasie Powstania Warszawskiego nie mają teraz po sobie żadnego śladu! Teraz leżą teraz gdzieś pod płotem na różnych warszawskich cmentarzach. Do dziś nie ma śladu, gdzie ich mordowano.
Znowu zrobią w tym miejscu kotłownię?
Nie wiem, co oni chcą zrobić. Może zlikwidować ślady? Najwyraźniej uważają, że jest ich za dużo…"

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]