Teraz jest środa, 12 listopada 2025, 19:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sand Scoop - stwórzmy wspólny projekt
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 19:55 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego tomasir,tył sita jest zabudowany-tak samo jak boki.Jeszcze nie zdarzylo mi się,aby coś z urobku,ucieklo tyłem,lub bokiem sita.Po 2 pionowych ruchach,piasek spływa z sita a fancik,daje o sobie znać,przez trzonek do ręki i jeszcze przed wyjęciem,sita nad lustro wody,już wiem że coś tam jest.Podobnie-jak z wykrywaczem-trzeba się zestroić z sitem.Niby,takie proste a nawet prymitywne narzędzie ale skuteczne i bardzo poręczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 17:58 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Sandskop w dalszym ciągu w ofercie? Bo linki do OLX-a i Allegro są już "przeterminowane".
Pomożecie?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 18:42 
Porucznik
Porucznik

Sand Scoopa najlepiej zrobić sobie samemu, to co w tej chwili można dostać na Allegro nic nie jest warte. Jak potrzebujesz pomocy pisz do mnie PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 19:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jestem w pełni świadom, że większość sitek proponowanych na Allegro to niestety kiepska produkcja. Właściwie to co sezon, jestem zmuszony dokupić nowy. Powiedziałem dość! ;)
Wymyśliłem sobie, że skoro tego typu sprzęt oferują forumowicze, ludzie zaznajomieni z tematem,doświadczeni, i nie tak leniwi jak ja, to bardzo chętnie kupię coś solidnego. Zaopatrzony w zestaw do łażenia w Bałtyku, nawet i wczesną wiosną, postanowiłem w tym roku znacznie wcześniej rozpocząć łowy. Ja również czekam na jakiekolwiek propozycję sprzedaży, może być priv, bądz jeśli oferent się nie lęka o jakość swojego produktu, tutaj na oficjalnej desce.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 21:45 
Porucznik
Porucznik

No to Cię uprzedzę że za solidnie wykonanego Sand Scoopa będziesz musiał zapłacić chociaż ze 250-300 złotych. Jak bym miał na zamówienie wykonać sito z wierceniem otwotrów to chciał bym chociaż 500zł. Ten wie dlaczego tyle kto sam robił. Gdyby nie nawiercanie otworów mógł bym Ci pomóc w zrobieniu w cenie materiału plus spawanie. Będę teraz robił sobie nowe sito - stare dzisiaj mi podspawywali bo zaczeło pękać. Najgorsze jest wiercenie otworów, nie wiem jak by to wyglądało cenowo przy wycinaniu np laserem ale pewnie drogo by wyszło :/

Z własnego doświadczenia - blacha milimetrowa jest za cienka, sito z jedynki jest super na plażę bo jest leciutkie, blacha dwumilimetrowa jest za ciężka, według mnie optymalna jest półtorówka. Co do kształtu i wielkości otworów mam swoją teorię ale jeszcze nie sprawdzoną więc się nie chcę wypowiadać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 22:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Troszkę się wypowiem z racji zawodu ślusarz-spawacz.
Wycinanie laserowe odpada ponieważ więcej zapłaci się za każde wpalenie można sztancować ale np. mi średnio opłacało by się przestawiać maszynę dla paru sztuk jeżeli znajdzie się kupiec na 50szt wtedy bym się zastanowił...
Co do samej budowy to można jak najbardziej użyć 1mm blachy ale pod warunkiem jej późniejszym żłobkowaniu.
Rozwiązaniem jest również aluminium 2mm.
Kształt moim zdaniem najlepszy to półkole.
Jak przystało w przysłowiu...szewc w dziurawych butach chodzi tak i ja posiadam sito zrobione 5lat temu na kolanie z rury plastikowej kanalizacyjnej chyba takiej żółtej lub pomarańczowej. Działa a koszt znikomy..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 22:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

uzdrowiony napisał(a):
Jestem w pełni świadom, że większość sitek proponowanych na Allegro to niestety kiepska produkcja. Właściwie to co sezon, jestem zmuszony dokupić nowy. Powiedziałem dość! ;)
Wymyśliłem sobie, że skoro tego typu sprzęt oferują forumowicze, ludzie zaznajomieni z tematem,doświadczeni, i nie tak leniwi jak ja, to bardzo chętnie kupię coś solidnego. Zaopatrzony w zestaw do łażenia w Bałtyku, nawet i wczesną wiosną, postanowiłem w tym roku znacznie wcześniej rozpocząć łowy. Ja również czekam na jakiekolwiek propozycję sprzedaży, może być priv, bądz jeśli oferent się nie lęka o jakość swojego produktu, tutaj na oficjalnej desce.
Pozdrawiam.

http://olx.pl/oferta/sito-na-monety-pos ... 3E6YD.html
Moje są solidne. Robię pod zamuwienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 22:31 
Porucznik
Porucznik

sylwek370 takie sito się nie nadaje do szukania pod wodą! Centymetrowe kwadraty mają przekątną 14 mm, przeleci przez to sporo przedmiotów, ja swoim wyciągam 3 milimetrowe śruciny ołowiane, zapinki od łańcuszków albo takie drobiazgi jak na TYM zdjęciu :) często trafiają się kolczyki niewielkich rozmiarów których też Twoje sitko nie zatrzyma. Przy moim kopaniu trzonek odpadł by po kilku wypadach. Jedyny plus jaki dostrzegam to rewelacyjne wyważenie. Sory za krytyke ale taka prawda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 22:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Skuti napisał(a):
sylwek370 takie sito się nie nadaje do szukania pod wodą! Centymetrowe kwadraty mają przekątną 14 mm, przeleci przez to sporo przedmiotów, ja swoim wyciągam 3 milimetrowe śruciny ołowiane, zapinki od łańcuszków albo takie drobiazgi jak na TYM zdjęciu :) często trafiają się kolczyki niewielkich rozmiarów których też Twoje sitko nie zatrzyma. Przy moim kopaniu trzonek odpadł by po kilku wypadach. Jedyny plus jaki dostrzegam to rewelacyjne wyważenie. Sory za krytyke ale taka prawda.

Mogę wykonać drobniejsze sito :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 13:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Formatki z otworami zamawia się w firmie wycinającej za pomocą lasera. Cena z m kw. to średnio 250pln z materiałem... na tym formacie mieścimy wszystkie elementy sita. Szedł bym tą drogą. Ja tak robię saperki z nierdzewki ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 13:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tak jak piszesz shelton. Ja taką samą drogą poszedłem robiąc swoje trzecie sito. W dwóch pierwszych trasowałem i wierciłem otwóry. To tak pracochłonne zajęcie że przy trzecim już mi się nie chciało :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 17:12 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

sylwek370 Chyba mnie namówiłeś. ;) Ale mógłby być ciut szerszy u góry. Takie mam wrażenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 11:34 
Porucznik
Porucznik

właśnie zamówiłem cięcie formatek laserem na nowe sitko - koszt 270zł cięcie z materiałem, dojdzie gięcie, dokupienie rurki i spawanie czyli pewnie do 100zł, całe sito prawie 400zł ale będzie takie jak sobie narysowałem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 14:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Poka! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 15:15 
Porucznik
Porucznik

Toż dopiero się wypala :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]