Teraz jest wtorek, 19 sierpnia 2025, 10:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: RUTUS PROXIMA 2.0 USTAWIENIA
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 13:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam czy mógł by ktoś pomóc mi z ustawieniami Rutus Proxima 2.0,chodzi mi głównie o to że jak chodzę po lasach to żeby odłamków nie kopać a np.bagnet żeby pokazywało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: RUTUS PROXIMA 2.0 USTAWIENIA
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 15:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dobre :1 A jak ustawić optimę żeby widziała tylko srebro i złoto ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 15:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

musisz w ustawieniach poszukać i odchaczyć odłamki -nie, bagnet - tak.
a tak na poważnie musisz kopać wszystko w okolicy zera jak nie poniżej jak chcesz szukać militarki, tylko bagnet będzie dawał większy sygnał niż odłamek, tak bynajmniej mi się wydaję. Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 15:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

szukam na podlasiu napisał(a):
Witam czy mógł by ktoś pomóc mi z ustawieniami Rutus Proxima 2.0,chodzi mi głównie o to że jak chodzę po lasach to żeby odłamków nie kopać a np.bagnet żeby pokazywało.

Kolego,nie ma takiej możliwości .Na słuch może się udać ,ale trzeba sporo pobiegać i się obsłuchać. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 18:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Po praktykuj w terenie zakopując metalowe śmieci i kilka większych monet na odpowiedniej głębokości i sprawdz jak reaguje twój wykrywacz,,A jak się nauczysz rozpoznawać jego piski to coś z tego będziesz miał jako nauka.... :1 :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 19:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jan Marten napisał(a):
Po praktykuj w terenie zakopując metalowe śmieci i kilka większych monet na odpowiedniej głębokości i sprawdz jak reaguje twój wykrywacz,,A jak się nauczysz rozpoznawać jego piski to coś z tego będziesz miał jako nauka.... :1 :666 :666

Bym polemizował ..... różne srebra dają różne dźwięki, do tego dochodzi głębokość zalegania, która też może dawać różne dźwięki dla tego samego przedmiotu ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 21:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

barera napisał(a):
Jan Marten napisał(a):

Bym polemizował ..... różne srebra dają różne dźwięki, do tego dochodzi głębokość zalegania, która też może dawać różne dźwięki dla tego samego przedmiotu ;)

Ja myślę że po roku chodzenia z wykrywaczem i kopania wszystkich sygnałów, powoli zaczyna się rozróżniać co można odpuścić a co trzeba kopać z małym prawdopodobieństwem że się pomyliło w wybranej decyzji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 21:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam wykrywacz dopiero trzy miesiące więc jeszcze trochę nauki wykrywacza mi zostało,ale dzięki że ktoś coś w ogóle odpisał pozdrawiam pełnych dołków życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 21:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

stan12 napisał(a):
barera napisał(a):
Jan Marten napisał(a):

Ja myślę że po roku chodzenia z wykrywaczem i kopania wszystkich sygnałów, powoli zaczyna się rozróżniać co można odpuścić a co trzeba kopać z małym prawdopodobieństwem że się pomyliło w wybranej decyzji

Optimę mam bardzo dobrze osłuchaną.... ale jak się wchodzi w świat denarków i brakteatów to niestety trzeba kopać każdy sygnał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 22:03 
Generał Broni
Generał Broni

Jak ja zazdroszczę tym, którzy potrafią po dźwięku rozpoznać obiekt w ziemi. Ja przy każdym dołku obstawiam co w nim jest, ale skuteczność tego obstawiania nie jest nawet minimalna. Chyba wszystkie najfajniejsze znajdy klasyfikowałem wstępnie na złom... ech...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 22:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

_cheetah_ napisał(a):
Jak ja zazdroszczę tym, którzy potrafią po dźwięku rozpoznać obiekt w ziemi. Ja przy każdym dołku obstawiam co w nim jest, ale skuteczność tego obstawiania nie jest nawet minimalna. Chyba wszystkie najfajniejsze znajdy klasyfikowałem wstępnie na złom... ech...

Hmmm ciekawe może ten słuch jest ważny mam kolegę który też ma powiedzmy spore problemy z optimą jeśli chodzi o dźwięki ? ja grałem w orkiestrze dętej z 10 lat to mi łatwiej ;) ale do czego zmierzam... ostatnio wydłubałem dużo fajnych monetek na bardzo mało zachęcających dźwiękach do kopania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 23:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):

Może ja się nie precyzyjnie wyraziłem, ale ja także nie potrafię rozpoznać co jest w ziemi jaki przedmiot, i także kopię wszystko, ale jest trochę dźwięków które z dużym prawdopodobieństwem mogę sobie odpuścić. Wiem że może się trafić w odrzuconych dźwiękach że było coś do kopania, ale jest to ułamek procenta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2015, 12:40 
Generał Broni
Generał Broni

Dobry słuch na pewno jest ważny, bo przecież w Optimie (Rutusach) mamy nie "gong", a jakieś tam odwzorowanie kształtu i faktury obiektu, nawet, jeśli kompresja audio jest ustawiona na max. Tyle, że aby wyłapać niuanse obwiedni sygnału audio, to trzeba mieć właśnie to dobre ucho. Moje niestety potrafi wyłapać tylko folię i małe, nowoczesne alu plomby do worków , a i to nie zawsze - więc chcąc nie chcąc - nadrabiam braki łopatą ;)

Ale, w sumie to nie żałuje kopania 100% - zawsze trafia się to COŚ, co w słuchawkach brzmi jak śmieć (a i z VDI różnie to bywa)... ;)

Poza tym, ja zawsze staram się schodzić dany obszar wielokierunkowo - więc mam do wyboru - albo za pierwszym razem "zdjąć śmiecia", albo przy kolejnych przejściach ponownie się na niego natykać - czyli tracić czas na kombinowanie od nowa... ;

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 12:23 
Generał Broni
Generał Broni

szukam na podlasiu napisał(a):
Mam wykrywacz dopiero trzy miesiące więc jeszcze trochę nauki wykrywacza mi zostało,ale dzięki że ktoś coś w ogóle odpisał pozdrawiam pełnych dołków życzę.

Trochę się zamieszało w wątku, więc może podsumowując konkretami:
  • odłamki, małe gwoździe czy inne żelazne maleństwa możesz z powodzeniem dyskryminować ustawiając małe wartości dyskryminacji. Ja nie mam Proxy, ale z mojej wiedzy ogólnej, powinno wystarczyć ustawienie dyskryminacji nie więcej niż na -70...-60.
    Jeśli mniej lub więcej, niech biegający z Prozami skorygują.
  • Duże żelastwo może dać w twoim przypadku również wskazanie na +. Nie musi być wcale bardzo zardzewiałe - wystarczy, jak będzie po prostu duże i nie za głęboko. Tak, że licz się z tym, że silny sygnał na kolor też warto sprawdzać.
  • Sprawdzić silny sygnał koloru na okoliczność żelaza najłatwiej zwykle pin-pointem lub przejściem na statyk lub mix, jeśli chodzisz na dynamiku. Żelazo zwykle w takich sytuacjach daje sygnał "rozciągnięty", kolor zwykle daje sygnał "skupiony".
  • A najważniejsze - dobra miejscówka i ... doświadczenie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 20:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki wielkie postaram się skorzystać,pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]