Jan Marten napisał(a):
Czy wśród użytkowników były próby sprawdzenia jak będą wyglądały poszukiwania przy zastosowaniu mniejsze cewki , "CC" zamiast "DD 19" .
Poszukaj w wątku o Optimie, ja kilka razy opisywałem małą CC23 (elipsa).
W skrócie - mam DD29, DD23, CC23 - i powiem tak - DD29 + CC23. Ja uważam CC23 za najlepszą cewkę do Optimy, tyle, że ma mały pas przemiatania, więc gro czasu chodzę z DD29, a CC23 to głównie używam w lasach, chaszczach, na bardzo nierównym terenie (np. po głębokiej orce z bruzdami) oraz w bardzo zaśmieconym terenie. Wydaje mi się, że najlepsze co wyjąłem, to właśnie CC23.
Sumując:
- cewka bazowa to DD29
- cewka "snajperka" to CC23 (elipsa)
barera napisał(a):
Pewne jest to, że po zamianie z 29 na 23 można się zamachać :D
eee, bez przesady - lżejsza jest o wiele, więc i machać lżej i dłużej można, ale prawdą jest, że nie jest to cewka na rozległe stepy...
wopaw napisał(a):
W argo standardowa cewka chyba 24 cm w filtrze 4 rzędu jest płytka, w standardzie fajnie łapie, ale trzeba dużą zakładkę robić.
barera napisał(a):
a odnoszę wrażenie w optimie że cewka 23 cc jest dużo płytsza od 29dd i
Dla gleb lekkich (słabo zmineralizowanych) w moim odczuciu CC23 nie jest jakoś specjalnie wcale płytsza od DD29 - wręcz odwrotnie - czasami mam wrażenie, że może bywa i odrobinę głębsza. Ale to niuanse, którymi nie warto zaprzątać sobie głowy.
barera napisał(a):
i mało czytelna
Tu bym powiedział odwrotnie - mnie o wiele, wiele lepiej chodzi się z CC23. Ale to już zapewne kwestie osobowe.