Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 23:18 
Generał Broni
Generał Broni

Abaqus napisał(a):
_cheetah_, a co z 10 i 20 gr IIRP? To przecież Ni
A no to:
_cheetah_ napisał(a):
prawie nic Ni (2 sztuki!!!)
a mówiąc szczegółowo: 2 x 10gr międzywojenne

Abaqus napisał(a):
Przy okazji, czy możecie sprawdzić jak Optima reaguje na 10, 20, 50 gr oraz 1 zł IIRP (Ni), ale gdy krążek będzie ustawiony w pozycjach jak na rys. poniżej? Najbardziej interesuje mnie pozycja 2 i 3.
Ja to opisywałem już jakiś czas temu, jest i w tym wątku, ale prościej mi znaleźć kopie tam: http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=278
Ogólnie - Armagedon - od czasu opisania zachowania się Optimy w stosunku do monet Ni przestałem się dziwić, że mam ich tak mało.

UWAGA!
10 i 20 gr międzywojenne są z:
  • Ni - emisje polskie
  • Zn - emisje niemieckie (okupacja)
50gr i 1zł międzywojenne są z:
  • Ni - emisje polskie
  • Fe pokrytego Ni - emisje niemieckie (okupacja)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 23:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zakręciłem się ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 11:38 
Chorąży
Chorąży

Witam

Wiem że o ustawieniach było już kilkadziesiąt stron (przeczytałem cały temat i masę innych o Optimie)

Z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem Optimy chciałbym was prosić o jasne przedstawienie najlepszych ustawień (tak żebym mógł wziąć teraz do ręki wykrywacz i po prostu ustawić go tak jak zalecacie). Oczywiście instrukcja przeczytana 3 razy. Podobno na początek należy chodzić na dynamiku ale na trybie jednoczesnym z wykrywacza można więcej "wycisnąć". Dużo zależy również od terenu itp, jest masa czynników. Zależy mi również aby jak najbardziej ograniczyć wzbudzanie, fałszywe sygnały, pomrukiwanie, ponieważ trochę mnie to irytuje.

Czy jakiś wieloletni użytkownik Optimy mógłby mi pomóc?

Wykrywacz pracuje z dużą cewką DD 16kHz

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 18:46 
Pułkownik
Pułkownik

Nie jestem ,,wieloletnim",ale może Pomoże Ci moja rada.Nie ma takich ustawień uniwersalnych,ponieważ teren jest różny.Jeśli już potrafisz ustawić balans gruntu,to na początku nie kombinuj za wiele.Popróbuj na początku na dynamiku,ja doradzam bez dyskryminacji ale jak już musisz i nie lubisz pierdnięć to na 25 musisz ustawić.Kamyki na 0,maskowanie daj 2 jeśli śmietnik,jeśli pustawo doradzam 0.Trzy tony oczywiście i nie dawaj zbyt mocno wzmocnienia audio na początek,fakt iż sygnały będą ciche,ale pomoże Ci to się oswoić ze sprzętem,potem ustawisz tak jak Ci będzie pasować.Jak już polatasz trochę i przeczytasz ten wątek oraz inne na innych forach,to sam załapiesz co Ci pasuje najlepiej.Testuj powoli i się ucz,na pewno nie raz Cię zaskoczy.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 17:06 
Chorąży
Chorąży

A czy też macie tak, że wasza Optima w terenie, dość często, cicho sobie "pomiaukuje"?

I czy da radę jakoś to wyeliminować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 18:26 
Pułkownik
Pułkownik

A na ile masz ustawioną dyskryminację,oraz wzmocnienia audio?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 19:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Optima z 29DD jest wyjątkowo cicha,nawet na max czułości.Jednak jak chcesz zupełnej ciszy,ustaw czułość 38-40 ,maskowanie 4 ,wzm audio nisko 10-15.Wtedy będzie cicho ale i płycej.
Naucz się słuchać,polecam dobre słuchawki ,po czasie będziesz wiedział kiedy jest dobry sygnał,a kiedy śmieć,resztki po dyskryminacji,czy samowzbudzenie.
Na początku chodziłem dyskryminacja 30, czułość 43-45, wzm audio 15-20, maskowanie 4 i było zupełnie cicho.
Teraz chodzę bez dyskryminacji,max czulość,max wzmocnienie audio,maskowanie 1-2 i tak jest całkiem cicho.
Więc albo zupełna cisza i płytsze kopanie,albo troszkę hałasu,ale trafiają się dołki zdecydowanie głębsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 19:43 
Chorąży
Chorąży

wzmocnienie audio mam na 20 a dyskryminacja 30

na początku chyba wolałbym ciszę zanim zapoznam się ze sprzętem.

A na ile ustawić jeżeli na polu jest sporo kamieni magnetycznych? Obecnie kamienie mam na 0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2015, 22:10 
Pułkownik
Pułkownik

Ja nie koryguję kamieni,one dają specyficzny sygnał.Jeśli chodzi o audio to na początek masz ok,ale to popierdywanie bierze się z dyskryminacji,którą ustawiasz.Jeśli dasz ją na 0,to wszystkie te kawałki żelazne,które w tej chwili popierdując,mocno Ci przeszkadzając,przekształcą się w sygnały.Jeśli będzie ich wiele i krótkie,podkręć ciut maskowanie,Na pewno to pomoże.Ja wolę chodzić na 0 dyskryminacji,ponieważ mnie interesuje każdy stabilny sygnał spod cewki.Czasem sygnał o niskim id,po ruszeniu ziemi nogą,czy podkopaniu łopatką,zmienia nagle id na wyższe,a jak kopniesz lepiej,id lubi wzrosnąć na tyle,iż to co wcześniej wydawało się śmieciem,może okazać się fajnym fantem.Rutusy nie są sprzętem włącz i szukaj,tu trzeba trochę po testować,pewne opcje ustawić pod siebie,a pewne uzależnione są terenem, na którym szukasz.Nie ma jedynych ustawień na każdą okazję.Próbuj i testuj,jeśli załapiesz fanty się posypią i frajda będzie z użytkowania.Tego gorąco Ci życzę i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2015, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

@ Emilo:
  • "pomiałkiwania" mogą się czasami zdarzyć też przy 'ciężkim' gruncie albo źle ustawionym Balansie Gruntu. Jeśli nie stroisz 'a priori' na Grunt Fabryczny, to warto się upewnić, czy w promieniu metra od punktu strojenia nie ma w ziemi żelastwa albo innego metalu. W razie wątpliwości warto też zrobić kilka pomiarów w kole o średnicy metra, dwu sprawdzając, jak ustawia się Balans Gruntu.

Można też przesunąć ręcznie Balans Gruntu w kierunku wartości bardziej ujemnych - np. z -87 --> -89. To powoduje 'uspokojenie' detektora, ale traci się trochę na zasięgu.
  • Co do kamieni magnetycznych, ja też mam w zasadzie prawie zawsze Korekcję Kamieni ustawioną na zero. Czasami ją ruszam, jeśli rzeczywiście jest ich od metra. Jeśli chcesz je wyciszać, to zgodnie z instrukcją obsługi (czytamy, czytamy, czytamy....) dajemy trochę na minus (lewa strzałka). Mnie zwykle wystarcza -2...-5 w zależności od ich charakteru. Dobrać trzeba to sobie zawsze indywidualnie, w zależności od tego, co leży w ziemi.
    Duże korekcje, powiedzmy powyżej kilku, mogą zacząć 'wpychać w niebyt' duże obiekty kolorowe zgłaszające się przy kk=0 w okolicach 78...80

Oczywiście, wszystko powyżej prawdziwe jest dla kamieni magnetycznych, normalnie dających odczyty w granicach 79...80.

Jeśli masz żużel albo inne wynalazki pohutnicze i piecowe dające id w granicach 30...50 to można tylko próbować wycinać wybiórczą dyskryminacją, ale, wiadomo, można sobie też powycinać przy okazji i pożądane obiekty. Wszystko zależy od sytuacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 15:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,chciałbym kupić optimę lecz wcześniej chcę ją zobaczyć,poczuć w ręku itp. jeśli jest jakiś użytkownik optimy z Mazowsza a dokładniej teren od Warszawy do Radomia proszę o Pw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 16:34 
Generał Broni
Generał Broni

Moje ramię nie wytrzymuje jednak zabawy z Optimą, po wczorajszym bieganiu boli mnie do dzisiaj. Fakt, że przy podnoszeniu ręki do góry słyszę jak działa staw, znaczy całkiem zdrowe nie jest. Trzeba będzie pomyśleć nad zmianą na coś lżejszego jednak. Chyba zacznę myśleć na Deusem :) No i czeka mnie kilkadziesiąt stron czytania. Byle nie było jednak, że będę żałował, bo Opti będę zawsze dobrze wspominał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 16:43 
Plutonowy
Plutonowy

Kolego mam ten sam problem z Argo po 11h w terenie łapa odpada może wydać się to dziwne ale poradziłem sobie robiąc szelkę do Argo. Wczoraj przechodziłem 10h w terenie i dzisiaj ręka normalnie bez problemu jak by nigdy nic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 18:23 
Pułkownik
Pułkownik

A ja uważam iż cały problem tkwi w stelażu.Zrobiłem taki test na wielogodzinne machanie prostym,z możliwością dokładnego ustawienia długości stelaża(te dziurki co kawałek to lipa) Jeśli stelaż będzie prosty i będziemy machali wyprostowaną ręką w łokciu,to zdecydowanie mniej odczuwa się wagę i ramię nie boli.Chciałbym,żeby rutus miał taki stelaż jak Bułgarzy zrobili do GM5 czy Blisstoola.Na deusa mnie obecnie nie stać,a wymianę to zrobiłbym tylko na Argo,przez wzgląd na statyka.Nie widzę nic innego dla siebie za podobną kasę.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 19:19 
Generał Broni
Generał Broni

11 godzin to w życiu, mnie już po 2 godzinach zaczyna boleć wcześniej było po 4 godzinach, 3 godzinach, po prostu z każdym wyjściem jest gorzej. Od pół roku jestem w polu dwa razy w tygodniu, ręka się coraz bardziej psuje. Muszę zacząć jeść te leki na stawy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]