Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 20:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 11:49 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Przy ewidentnym sygnale w słuchawkach na folię wyszedł mi nieco zjedzony półtorak Zygiego III. Jest to rzadka sprawa, ale jednak tak bywa ( na wykopane 5 półtoraków tylko 1 dawał taki sygnał).

I niezależnie od tego, co napisałem wyżej (że nie miałem srebra poniżej 60), to i tak kopie 100% wszystkiego, co tylko przypomina mi kolor, niezależnie co pokazuje VDI... ;)

barera napisał(a):
takich ciekawostek to wykopałem dwa fanty, które dawały buczący dzwięk jak na żelazo... moneta i zapinka, czyli srebro i brąz , nawet po wykopaniu dawały taki sam dzwięk.

Ale dawały Ci 'buczenie' w tonie żelaza (czyli sygnalizowała de facto żelazo) czy w tonie koloru - tylko, że z 'buczeniem'?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 12:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Buczenie jak na żelazo, sam byłem w szoku i gdyby nie specyfika miejscówki nigdy bym tego nie kopał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 19:58 
Generał Broni
Generał Broni

Dziś np. trafiłem m.in. małe cienkie sreberka, które w próchnicznej warstwie (las) dawały niski ton z identyfikacją na 24. Gdyby nie zaśpiewały większe Orty Zygmusia, które leżały obok - to pewnie bym się tym miejscem tak bardzo nie zainteresował, a warto było... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 21:06 
Generał Broni
Generał Broni

Czyli jednak.

Ja, jak pisałem - staram się kopać wszystko, co tylko przypomina mi kolor, ale, jeśli chodzę bez dyskryminacji i mam dobry humor - zwykle kopie wszystko >15. Z praktyki mi wychodzi, że gro 15...20 to różniste pociski małokalibrowe, typowo w płaszczach stalowych plus oczywiście żelastwo, ale powyżej 20 to rzeczywiście różnie już się trafia (choć srebra w tym zakresie jeszcze nie widziałem).

Znaczy się, jawi mi się taka prawda oczywista - generalnie to trzeba mieć po prostu szczęście i wyczucie... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 22:30 
Generał Broni
Generał Broni

Istotne są niuanse dźwięku, ale to można wychwycić po bardzo dobrym osłuchaniu się z wykrywaczem / tak pi razy drzwi minimum tysiąc godzin w terenie :D /. Moja rada - próba znalezienia prostej zależności pomiędzy wskazaniem na wyświetlaczu a konkretnym rodzajem metalu, którego to wskazanie ma dotyczyć, w warunkach terenowych prowadzi na manowce :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 23:12 
Generał Broni
Generał Broni

No, chyba, że się ma 'drewniane ucho', tak, jak ja. Tu nawet kilkaset godzin nic nie daje. NIGDY nie mogę zgadnąć, co mam pod cewką, korzystając tylko z dźwięku. Jak się posiłkuję id, to czasami - tak. :P

A z drugiej strony - nie dyskutujemy przecież, jakie id pokazuje jaki metal (bo przecież może pokazywać w zasadzie dowolne), a o niskich wskazaniach na srebro, które 'udaje' folię. A dlaczego udaje - to wiadomo - cienkie jest, porowate jest, głęboko jest.... jak jest... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 23:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Krzychu pokaż te orty :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 00:27 
Generał Broni
Generał Broni

Na pieńku w lesie, nieopodal miejsca znalezienia (bez czyszczenia). Drugi w nieco gorszym stanie, ale i tak cieszy... :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 00:29 
Generał Broni
Generał Broni

Oppps (!) to Wilhelm :)
(Byłem w szoku i nawet nie sprawdzałem, bo dzień dobiegał końca)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 07:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Cieszy oko :) Gratuluje trafienia :1 Pewnie bił w okolicach 60-70?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 09:07 
Sierżant
Sierżant

Witam.
Panowie aż tak niewyważona jest optimka z cewką 29DD? Miałem w tym tygodniu kupować i zmieniłem zdanie po wcześniejszych komentarzach, chodzenie w szelkach, wyważanie sprzętu :? :ups: Decyzję już podjąłem odnośnie zakupu ze względu na wyważenie sprzętu. Zakupię optimę z cewką 23x20DD i do tego koncentryczna 23CC dla mnie super zestaw. Skąd taka decyzja? Kilka lat temu miałem małą kontuzję łokcia i czasami potrafi dokuczać. Dlatego zdecydowałem się wyważony sprzęt. Wiem również że nie należy on do najlżejszych są przecież lżejsze wykrywacze np. ze stajni tekneticsa (Do tej pory chodziłem z deltą 11DD) ale wykrywacz wysokoczęstotliwościowy za rozsądną cenę jest tylko jeden, RUTUS. Przecież chodzenie po polach, łąkach, lasach ma przecież sprawiać przyjemność a nie bóle pleców i stawów hehe.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 09:24 
Generał Broni
Generał Broni

Jeden narzeka a drugi nie zależy od tego po ile godz chce się biegać z wykrywaczem po polu .Ja chodzę po kilka godz z Argo i cewką 29 DD i jest ok ,choć już po około 6-7 godz odczuwa się zmęczenie.Trzeba tak sobie ustawić sztycę aby przemiatać blisko nóg i wyważenie jest wtedy bardzo dobre .Mniejsza i lżejsza cewka na pewno wpłynie na wagę i wykrywacz będzie lżejszy ale w moim przekonaniu na dzień dzisiejszy nic nie zastąpi DD 29.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 12:36 
Generał Broni
Generał Broni

rzeźnik napisał(a):
Cieszy oko :) Gratuluje trafienia :1 Pewnie bił w okolicach 60-70?

Dokładnie: 72 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 12:50 
Generał Broni
Generał Broni

Optima z cewką DD29 to prawie dwa kilogramy, więc jest co nosić, niezależnie od wyważenia. Ale, żeby zaraz szelki? Owszem, na pewno dają większy komfort, ale, moim zdaniem, niezbędne nie są. To po primo.

Co do wyważenia, zależy jaką kto ma konstrukcję ciała i czy jest w stanie do niej optymalnie dobrać układ stelaża, czyli długość sztycy i umiejscowienie podłokietnika. Trzeba pamiętać, że układ detektora w ręku to dźwignia, a tę, aby zrównoważyć, trzeba odpowiednio dobrać długości ramion. To po secundo.

Podsumowując, nie zawsze wysunięcie sztycy na maxa owocuje jakimkolwiek sensownym wyważeniem.
Ale to już zależy też od osobistych upodobań. Ja olewam wyważenie, daje wysięg na maxa (max skaningu) i, pomimo, że DD29 ciąży dość znacznie - spokojnie sobie chodzę do tych kilku godzin. To po tertio.

A po quattro - cewki 23 w porównaniu do 29 to rzeczywiście znacznie lżej w Optimie, choć różnica wag to tylko 100g. DD23 to moim zdaniem porażka, ale CC23 to moja najulubieńsza cewka, zwłaszcza po lasach, chaszczach, orkach i tym podobnych ciasnych lub niewdzięcznych gruntach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 13:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cheetah jak ocenisz zasięg małej CC w stosunku do DD29 i czy robiłeś testy na teoretycznie zmniejszone maskowanie żelazem obecności fanta?
Przymierzam się do tej cewki, miałem taką w Argo, ale nie uważałem że dużo do separacji wnosiła - wygodna jest i przyjemnie się z nią chodzi, ale to wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]