Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 20:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 14:15 
Generał Broni
Generał Broni

Mówimy o małej CC23?

Moim zdaniem w lekkich ziemiach (słaba mineralizacja) CC23 i DD29 mają porównywalne zasięgi, choć możliwe, że 29 jest trochę głębsza. Żadnych specjalnych testów nie robiłem, bo mam gdzieś kwestie zasięgowe w testach.

Co do separacji i maskowania - nie wiem, nie przyglądałem się sprawie dokładniej, bo generalnie i tak nie ma wyboru. Jeśli jest gęsto od obiektów w ziemi, wtedy staram się wyciągać CC, bo nią lepiej mi się operuje (znaczy się, lawiruje pomiędzy obiektami) w takich okolicznościach i pracuje mi się znacznie szybciej i przyjemniej.

Fakt jest taki, że ja wyciągam kolor z dołka w którym jest żelazo, niezależnie czy to mała czy duża cewka, więc dla mnie sprawa jest zamknięta - obie mi pasują.

Sumując - ze dwa czy trzy razy miałem tak, że w terenie w miarę dokładnie przemiecionym jedną cewką druga już nic nie znalazła. I odwrotnie. Dla mnie to wystarczające.

DD23 też sobie nieźle radzi, jeśli chodzi o separację, ale ona ma małą szerokość przemiatania, a co najważniejsze - moja Optima jest z nią zdecydowanie najmniej stabilna, a do tego cewka ta, jak dla mnie, jest zdecydowanie płytsza od CC23, nie wspominając o DD29.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lutego 2015, 18:08 
Generał Broni
Generał Broni

Przemyślałem trochę sprawę i postanowiłem jeszcze pokombinować z Opti nim rzucę się na coś lżejszego (w domyśle Deus). Za bardzo mi się podoba, w szczególności tryb mix, no i kasy trochę szkoda. Postanowiłem pokombinować z wyważeniem jak kolega Raadek. Ponieważ kreta lubię mieć na pasku od torby postanowiłem zadziałać inaczej.

Dwie łuski, ciężarki wędkarskie, klej na gorąco, by nie latały w środku i klej epoksydowy, żeby połączyć dwie łuski. Wchodzi w rurkę sztycy na wcisk, lejkowaty kształt łuski zapewnia stabilność. Raczej nie zgubię, a jak tak to od razu poczuję, bo wyważenie jest teraz świetne. Jutro próba w terenie. Wygląda może dziwnie, ale klimat się zgadza :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 13:31 
Chorąży
Chorąży

a chodził ktoś z Optimą po piaszczystej plaży i w słodkiej wodzie? Jak się sprawuje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 17:42 
Generał Broni
Generał Broni

Przesadziłem z tą łuską ;) Wyważenie jest ok, ale to siła odśrodkowa i jej wyhamowywanie sprawia największy problem. Przy odwrócenie tej rurki wszystko lata dziwnie lekko, jednak mi nie pasuje. Ciekawe jak z prosta rurka by było, trzeba popróbować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 17:50 
Kapitan
Kapitan

BRAT_MIH napisał(a):
Wyważenie jest ok, ale to siła odśrodkowa i jej wyhamowywanie sprawia największy problem.

Chyba chodzi o moment bezwładności, a nie siłę odśrodkową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 17:58 
Plutonowy
Plutonowy

Ponad miesiąc temu kupiłem Optimę bez dużej cewki DD. Po kilku wypadach i przeglądaniu okazji dziś udało mi się zakupić takową bez drążka.
Myślicie, że drążek można normalnie dostać u osób rozprowadzających Rutusy na terenie Polski? Jutro z rana zadzwonię z zapytaniem, ale wydaje mi się że problemu być nie powinno. Zdam relacje jak wrażenia po kilku wypadach, chociaż pewnie każdy zna różnice pomiędzy tymi cewkami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 18:13 
Generał Broni
Generał Broni

Abaqus napisał(a):
BRAT_MIH napisał(a):
Wyważenie jest ok, ale to siła odśrodkowa i jej wyhamowywanie sprawia największy problem.

Chyba chodzi o moment bezwładności, a nie siłę odśrodkową.

...Może o przyspieszenie Coriolisa :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 18:18 
Specjalista
Specjalista

Brat Mih ,ja bym odhudzal od strony cewky, rovna styca z vlokna -z ventky ma iba 110 gramu.. a "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! S styca 260 gramu.. [attachment=0]IMG_0246 (600 x 337).jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2015, 21:57 
Generał Broni
Generał Broni

Jak zwał tak zwał, dosyć ciężka duża cewka rozbujana w jedną stronę wymaga sporej siły do zatrzymania. Zaczyna mi doskwierać tylko przy jej wyhamowywaniu przy ruchu w lewo, w prawo jest ok. Skróciłem jeszcze sztycę, dzisiaj podniosłem podłokietnik i jest znacznie lepiej. Początkowo nie mogłem się przyzwyczaić do skróconej sztycy, teraz mam wrażenie, że jeszcze bym skrócił, ale brakuje dziurek. Mam 178 cm wzrostu, chyba sztyca jest trochę na wyrost projektowana. Jutro dorobię dziurki i przestanę kurczyć ramię przy dokładniejszym namierzaniu pod samymi nogami. Myślę, że wtedy będzie git.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 17:01 
Generał Broni
Generał Broni

Tak, ja uważam, że prosty stelaż do Rutusów jest o niebo lepszy od obecnego. A do tego, można znacznie ulżyć w wadze sprzętu. Było już pisane swego czasu właśnie o przeróbkach stelaża Rutusów na taki prosty z wędki. Ja kiedyś awaryjnie miałem środek stelaża z kawałka kija - i pracowało mi się REWELACYJNIE. Tylko, nie starczyło mi dotąd chęci na wykonanie takiego stelaża.

BRAT_MIH - jak dodałeś tę łuskę, to wyglądało, jakbyś wybierał się na polowanie na łodzie podwodne z zamontowanym czujnikiem magnetometru... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 18:33 
Major
Major

rudzik1 napisał(a):
Ponad miesiąc temu kupiłem Optimę bez dużej cewki DD. Po kilku wypadach i przeglądaniu okazji dziś udało mi się zakupić takową bez drążka.
Myślicie, że drążek można normalnie dostać u osób rozprowadzających Rutusy na terenie Polski? Jutro z rana zadzwonię z zapytaniem, ale wydaje mi się że problemu być nie powinno. Zdam relacje jak wrażenia po kilku wypadach, chociaż pewnie każdy zna różnice pomiędzy tymi cewkami.

Sam drążek z włókna można kupić bezpośrednio u producenta - koszt to chyba 85 zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 20:07 
Plutonowy
Plutonowy

Dzwoniłem i zapomniałem dodać, że oczywiście taka opcja jest możliwa.
Dzięki za info - tak koszt wynosi 85 zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2015, 21:14 
Podporucznik
Podporucznik

Tak powinna wyglądać regulacja długości.
To jest moja sztyca w Argo, w Optimie mam tak samo zrobioną.
A jak cewka lata blisko buta to wygodniej się chodzi i znacznie dłużej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 18:56 
Generał Broni
Generał Broni

Część walki o lepszą Opti część druga, mam nadzieję ostatnia:

Kawałek wędki miałem w piwnicy w postaci połamanej odległościówki. Długość dobrałem tak, żeby cewka buszowała pod samymi nogami bez zginania łokcia. Stara sztyca właściwie nie zniszczona, poza samym uchwytem cewki, który wkleiłem (normalnie jest na cztery piny wciskane). Klej poxipol i siateczka wzmacniająca, na dole od zewnętrznej strony, u góry od wewnątrz. Oklejenie plastrem maskującym tylko dla ochrony kabla, wyglądała całkiem ok i bez tego. Wykrywacz stał się lżejszy i przyjemniejszy w obsłudze, jutro próba w polu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 19:24 
Kapral
Kapral

No i super :za . Optima nawet optycznie wygląda na lżejszą. Jestem bardzo ciekawy jak się sprawdzi w praktyce. Ale na moje oko będzie dobrze. Czego życzę, bo to fajny sprzęt :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]