Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2026, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lasy, pola i piękna pogoda
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 14:54 
Major
Major

Zrobiłem tam kiedyś pewną miksturę, i jak dla mnie czyszczenie łusek to są 4 etapy i tak to wygląda. Po co drzeć do blachy jak z patyną mają swój urok.

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 15:36 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nie no, LUX proszę kolegi!! Co to za mixtura jak można wiedzieć??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 18:16 
Major
Major

nalidok napisał(a):
Nie no, LUX proszę kolegi!! Co to za mixtura jak można wiedzieć??

Sama mixtura w sobie jeszcze nie daje nic szczególnego najpierw trzeba przejść przez 4 etapy jak mówiłem. Napisze koledze na PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 16:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzisiejszy wypad - krótki, bo tylko na przydomowe pola, lasy.
Na początku dokonałem naukowego odkrycia - mianowicie znalazłem dowód na to, że tu wszędzie kiedyś było morze (albo jezioro przynajmniej) - patrz pierwsze zdjęcie (btw. komu się to chciało taszczyć taki kawał do lasu??)
Znalazłem bardzo fajną kapliczkę (tyle lat tu mieszkam i nie wiedziałem o jej istnieinu :( wstyd). Zdjęcie nr 2 i 3. Chyba kapliczka cmentarna, ale po cmentarzu śladu nie ma. Bardzo ładna.
W drodze powrotniej kanarek podał fajny sygnał, a po przekopaniu się przez korzenie (i uszkodzeniu saperki :( ) oczom ich ukazał się (las :) ) dziwny okrągły przedmiot - nie przypominał garnka, pokrywki, a raczej (możę się nie znam) minę. Dwójka dzieci, żona - nie ma co ryzykować - nie grzebałem głębiej, zakopałem w cho..rę. I tak do domu bym nie wziął. zdjęcie nr 4.
Kawałek dalej pod drzewkiem wygrzebałem cóś takiego (zaraz wrzucę do działu id i poczekam). Chyba jakieś dziecięce lustereczko (stłuczone - dzieiciak miał 7 lat nieszczęścia, chyba że drzewo stłukło). Z sygnowaniem HERZ ALPACCA. Jakoś max 1920 rok. Alpacca - nowe (lub chińskie) srebro - czyli delikatnie mówiąc gó..o a nie srebro. Stop niklu, miedzi i cynku. :( Zdjęcie 5, 6.
Ogólnie mówiąc wypad raczej krajoznawczy, ale fajnie było. Tylko muszę teraz petycję do żony wystosować o dotację na nową saperkę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 23:43 
Plutonowy
Plutonowy

Bardzo ciekawa mini fotorelacja: :1
Przydomowe pola i lasy zawsze mają swój urok, niby wiemy o nich wszystko, a jednak zawsze ans zaskoczą.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2015, 06:42 
Plutonowy
Plutonowy

ja też poproszę o mixsturkę na łuski jak by co

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2015, 10:56 
Generał Broni
Generał Broni

Hm, kajak porzucony w lesie, z dala od wody...pewnie niczyj. Ktoś wyrzucił? Ja bym chętnie go przytulił jeśli nie potrzaskany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2015, 11:37 
Chorąży
Chorąży

Dzieki kolego za ten watek Twoje opisy poprawiaja humor:) Wiecej prosimy takich fotorelacji:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2015, 12:14 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Niestety kajak lekko bity z lewej strony (tył), ale tydzień w warsztacie i będzie jak nowy.
Niemiec płakał jak sprzedawał :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 marca 2015, 12:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Kolego nalidok,gdzie ta kapliczka??Bo latając po lasach zdarzyło mi się nawet wpaść do grobowca,ale tej kapliczki nie widziałem :o
A kajak to nie pozostałość po zalewie?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 18:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wtorkowy wypad na bardzo popularny w moich rejonach teren. Tłukli się tam Ruskie z Niemcami w 1945. Niestety w związku z tym, że to teren popularny i plądrowany przez kilkanaście lat wcześniej, to nie spodziewałem się rewelacji, ale takiej bidy też nie:)
Więc tak - znalazłem zwłoki a raczej samą czaszkę - nie wiem po której stronie konfliktu walczył, ale podejrzewam, że mógł być cywilem :) - zdjęcie nr 1.
Następnie po godzinie biegania po krzaczorach wpadły mi w rączki 3 łuski 7,92x57 do mausera i dwie ładownice (stan tzw. "szału nie ma")
Łuski produkcji czachosłowackiej z fabryki Zbrojovka Brno, Brno, Czechoslovakia ( swoją drogą to już druga czaska seria znalezionych łusek?! Może chłopaki przetarg wygrali na ten region?? :)
Dziwne jest też to (a może nie jest dziwne?? nie wiem?), że łuski pochodzą z 1938 roku a walki w tym rejonie były w 1945?? Tak długo je chłopaki w magazynie kitrali?? Nie wiem. Zdjęcia 2 i 3.
Wracając trafiłem jeszcze jakieś takie dziwne okrągłe coś - pojęcia nie mam czy to kula czy jakieś inne cudo (wrzuciłem do id), może ktoś, kto to czyta wie co to jest?? (średnica 16mm) zdjęcia 4 i 5.
Tyle - nie pisze ile polmosów wyciągnołem , ile odłamków i jakiegoś różnego żelastwa bo to nie ma sensu (może zacząć zbierać i do skupu wozić - przynajmniej na paliwko się zwróci :):) )
Czakam wreszcie na jakieś monetki, bo do tej pory tylko WWII :)
Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2015, 15:12 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nowy dzień, nowe możliwości - krótki (2h) wypadzik na upatrzone pole.
Pole jak pole, a na polu nic (przez duże N). Tylko na skraju lasu czekały na mnie fanty.
Już mnie się ryjek uśmiechnął, że znalazłem łuski po nabojach do M1 Garand, a tu....
Wszystko by było ładnie gdyby te sygnowania miały wybite RA zamianst R-P :(
A tu okazuje się, że to owszem łuski po nabojach taki same jak do garanda, ale niestety produkowane po wojnie (do dziś zresztą) - amunicja myśliwska. I cały nasz misterny plan w pi...... .
Ale znalałem jeszcze jedną małą łuseczkę - niestety na razie nie da rady odczytać sygnowania:( zobaczymy po czyszczeniu.
A teraz pytanie (może ktoś zna odpowiedź???) Co to jest??? Ciężkie (tak z 3 kilo - stwierdzone organoleptycznie). Chciłem coś do porównania skali położyć, ale miałem tylko rękawiczkę:) więc się nie śmiać:)
Czy to teraźniejsze (jakiś fragment rolniczego sprzętu pierwszej potrzeby), czy może historia??? Wygląda jak fragment napinacza do gąsienicy ale coś ząbków mało :) ??? Jakieś pomysły??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2015, 16:11 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Springfield-y po czyszczeniu. Mimo, że nie WWII to i tak cieszą:) Jeden w stanie idealnym:)
A mała łuska nie miała żadnych sygnowań !!! dziwne :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2015, 20:00 
Plutonowy
Plutonowy

Podzielą się koledzy swoją 'miksturą' do czyszczenie i opiszą IV etapy postępowań? :h
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2015, 20:09 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Te springfieldy czyszczone tak:
20 minut w roztworze wody i piany aktywnej (takiej do mycia aut). Piany tak na oko. Około 2 koreczki na litra wody. Puszczą wszelkie brudy i jak mniej więcej wygląda to dobrze to na ok 3 minuty do płynu z marketu O.. - Korreador się nazywa (10 zł za litra :) ). Można też pędzelkiem pomaziać ale lepiej niech sobie poleży chwile w nim.
A na koniec polerka wełną stalową (chyba rozmiar 0 albo 00 nie pamiętam a pudełko wywaliłem) i wygląda jak nowa. :)
Pzdr.
Korreador dobry na stal i mosiądz czyli na łuski daje radę. Pod warunkiem, że nie są zjedzone na maksa - wtedy to już nic nie pomoże.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]